Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam beton, na tym jest papa.

Potem będzie folia, a potem styropian 10cm poziomo.

Oraz styropian o gr. 2 cm, wys.20cm pionowo - jako dylatacja od ścian.

Podobno trzeba wywinąć folię na ściany,

ale za diabła nie wiem po co. I żaden fachowiec

nie jest w stanie sensownie odpowiedzić.

Aha - nie mam jeszcze tynków. Planuję po wylewkach.

D.

https://forum.murator.pl/topic/35749-po-co-wywija%C4%87-foli%C4%99-na-%C5%9Bciany-przy-izol-poziomej/

Przede wszystkim to zdecydowanie odradzam Ci kolejnosc jaka zaplanowales. Zdecydowanie korzystniej jest najpierw zrobic tynki a potem wylwki. Powod jest prosty. Caly syf, ktory powstaje na posadzkach przy robieniu tynkow zostanie zakryty wylewka. Jesli zas najpierw zrobisz wylewki, to przy tynkowaniu te znakomite gladziutkie i czysciutkie wylewki zostana zapaskudzone totalnie tym co spadnie ze scian i z sufitow i doczyscic to bedzie praktycznie niemozliwie. A wywijanie folii? Lepik pod papa moze miec niekorzystny wplyw na styropian i powodowac jego powlna degradacje. Dlatego kladzie sie folie. Jesli wiec oddziela sie styropian od papy to trzeba zrobic robote do konca i oddzelilic rowniez brzegi styropianu. Ot co.

Pozdrawiam

Jankes

Przede wszystkim to zdecydowanie odradzam Ci kolejnosc jaka zaplanowales. Zdecydowanie korzystniej jest najpierw zrobic tynki a potem wylwki. Powod jest prosty. Caly syf, ktory powstaje na posadzkach przy robieniu tynkow zostanie zakryty wylewka.

To znaczy że co - cały ten syf przykryjesz papą , folią , położysz styropian i wylejesz na tym wylewkę?

Tynki najpierw bo lepiej jest wykonać póżniej dylatacje przyścienne, a nie o syf tu chodzi. Syf trzeba usunąć.

Pozdr.

Ta papa pod spodem powinna być połączona z izolacją poziomą fundamentów, aby zapobiec przedostawania się wilgoci do jastrychu i pomieszczenia.

Jankes dobrze mówi o wpływie substancji zawartych w papie na styropian.

Moja uwaga dotyczy tego styropianu użytego jako dylatacji jastrychu. 2cm to zdecydowanie za dużu. Lepiej jest kupić gotową pianę w rolkach po 100mb (chyba). Kosztuje grosze i ma grubość ok 5mm.

Dziękuję za wyjaśnienia.

Ale czemu 2 cm. styropianu to za dużo?

Chodzi o to że będzie za duż dylatacja???

Wg mnie O.K. Później odetnie się z tych 20cm - tyle

ile będzie wystawć ponad wylewki. A tynk dojdzie do samego

paska tego dwucentymetrowego styropianu.

Zakładając, że tynk ma 1cm. - to faktyczna odległość

między tynkiem a wylewką będzie ok. 1cm.

Jednak muszę najpier zrobić wylewki - a potem dopiero tynki.

Taką mam sytuację.

D.

Mój hydraulik zwrócił uwagę, żebym nie wykonał izolacji poziomej podłogi na gruncie z czegoś co może po pierwsze rozpuścić styropian a po drugie rozpuścić rury PEX.

Nie rozpoznalem tematu, ale napewno trzeba to wziac pod uwage i stosowac materialy dopuszczone do wewnatrz domu. Czy papa jest dopuszczona... lepiej sprawdzic...

Mój hydraulik zwrócił uwagę, żebym nie wykonał izolacji poziomej podłogi na gruncie z czegoś co może po pierwsze rozpuścić styropian a po drugie rozpuścić rury PEX.

Nie rozpoznalem tematu, ale napewno trzeba to wziac pod uwage i stosowac materialy dopuszczone do wewnatrz domu. Czy papa jest dopuszczona... lepiej sprawdzic...

tak papa jest dopuszczona i nie rozpuszcza jego (hydlaulika )PEX

NA PAPIE TERMO FOLIA BUDOWLANA JAKO DYSTANS OD STYROPIANU POZDRAWIAM janzar

Podepne się pod temat ma może ktoś jakieś rysunki ( strony) jak powinna być prawidłowo zrobiona izolacja przed wylewkami :-?

będe miał 10 cm styropianu 2x5 i na jakim poziomie (chodzi o styropian)ukryć instalacje :

co,cw, centralnego odkurzacza , prąd w peszlach,

pod pierwszą warstwą styropianu czy pod drugą,najbardziej by mi pomogły rysunki ,zdjęcia :D

Mam problem i pytanko.

Będę na dniach wylewał posadzki. Jednak nie wiem co zrobić.

Mam fundament zabezpieczony izolacją poziomą na ostatnim bloczku fundamentowym, czyli między fundamentem a pierwszą warstwą pustaka.

Dom bez piwnic. Jak czytam izolacja pod posadzką powinna być połączona z izolacją poziomą fundamentu. Wszystko dobrze, tylko że u mnie duży pokój jest niżej o 30 cm od punktu 0.0 . Posadzka w dużym pokoju wychodzi niżej niż koniec fundamentu, czyli ściana od wewnątrz na wysokości około 10-15 cm nie będzie zabezpieczona przed wilgocią.

Jak i czym mam wykonać izolację na podłodze, jak i czym (jeżeli jest to konieczne) wykonać izolację na ścianie i jak ją później zakryć i wykończyć?

Pozdrawiam

Janusz