Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki cement do zaprawy murarskiej?

Recommended Posts

No to jak z tym cementem?

Przecież napisałem wyżej - zastosuj tańszy cem II.....

Ok, ale chciałbym wiedzieć, w czym cem II jest gorszy, jakie mogą być skutki stosowania go zamiast cem I.

Też napisałęm - przy murowaniu nie ma skutków ubocznych - jedynie z w zastosowaniu do betonów są pewne względy przy których nie powinno się stosować cemm II - więc muruj bez obaw zaprawą z cem II.......

• 2 weeks później...
POMOCY - za godzinę muszę zamawiać!!!!

Na jakim cemencie robiliście zaprawę??????

Tak jak pisze Geno. Kupuj cemII. W cementach z dodatkami najczęściej stosowanymi składnikami „cementów z dodatkami” są oprócz klinkieru portlandzkiego żużel wielkopiecowy oraz popiół lotny krzemionkowy.

Zaprawy budowlane wykonane na bazie tego cementu (CEM II/B)charakteryzuje bardzo dobra plastyczność i urabialność, ponadto, te robocze cechy są korzystnie utrzymane w czasie. Pod względem wytrzymałościowym nie ma znaczenia, czy to cem I czy cem II. Wytrzymałość określa liczba po symbolu - 32,5

Pozdr.

Mój kierownik, jak się dowiedział co jest w II to wziął I - nie protestowałam.

Jeśli chcesz oszczedzi weź trochę II i niech ci ekipa powie czy się nadaje

Coś za szybko ten kierownik się nie dowiedział - ja myśłałęm ,że takie rzeczy się wie znim się zostanie kierownikiem....w każdym razie obawy raczej mógłby mieć do cem-III a nie do cem-II i do tego jeszcze użyty do zaprawy a nie betonu - bez przesady.