rafal9 23.06.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Jaki cement stosujecie do zaprawy murarskiej?Czy wypada wziąć I czy wystarczy w zupełności II? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 23.06.2005 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Czy I od II różni się tylko szybkością wiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 23.06.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Cem I to cement portlandzki a cem II to mieszany - R to szybko twrdniejący a N normalnie czyli np. 32,5 R itp. - można do zapraw używać i cem I i cem II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 23.06.2005 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Cem I to cement portlandzki a cem II to mieszany - R to szybko twrdniejący a N normalnie czyli np. 32,5 R itp. - można do zapraw używać i cem I i cem II. OK, ale jakaś różnica musi być. Jeżeli nie ma żadnej to po co przepłacać za cem I, który jest sporo droższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 23.06.2005 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2005 Przy murowaniu różnica (tańsze dodatki w cem II) nie ma znaczenia....chyba ,że murujesz przy temp. mniejszych niż +5 stopni C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 24.06.2005 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 No to jak z tym cementem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.06.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 No to jak z tym cementem? Przecież napisałem wyżej - zastosuj tańszy cem II..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 24.06.2005 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 No to jak z tym cementem? Przecież napisałem wyżej - zastosuj tańszy cem II..... Ok, ale chciałbym wiedzieć, w czym cem II jest gorszy, jakie mogą być skutki stosowania go zamiast cem I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.06.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 No to jak z tym cementem? Przecież napisałem wyżej - zastosuj tańszy cem II..... Ok, ale chciałbym wiedzieć, w czym cem II jest gorszy, jakie mogą być skutki stosowania go zamiast cem I. Też napisałęm - przy murowaniu nie ma skutków ubocznych - jedynie z w zastosowaniu do betonów są pewne względy przy których nie powinno się stosować cemm II - więc muruj bez obaw zaprawą z cem II....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 07.07.2005 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Ponawiam pytanie.Będę teraz zamawiał większą ilość cementu do murowania ścian parteru.No więc, jak to jest - brać CEM II? Czy może nie warto oszczędzać, a może wręcz dziwnym byłoby nie oszczędzanie i wzięcie CEM I zamiast CEM II. Prośba o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 07.07.2005 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 POMOCY - za godzinę muszę zamawiać!!!!Na jakim cemencie robiliście zaprawę?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 07.07.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 POMOCY - za godzinę muszę zamawiać!!!! Na jakim cemencie robiliście zaprawę?????? Tak jak pisze Geno. Kupuj cemII. W cementach z dodatkami najczęściej stosowanymi składnikami „cementów z dodatkami” są oprócz klinkieru portlandzkiego żużel wielkopiecowy oraz popiół lotny krzemionkowy. Zaprawy budowlane wykonane na bazie tego cementu (CEM II/B)charakteryzuje bardzo dobra plastyczność i urabialność, ponadto, te robocze cechy są korzystnie utrzymane w czasie. Pod względem wytrzymałościowym nie ma znaczenia, czy to cem I czy cem II. Wytrzymałość określa liczba po symbolu - 32,5 Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.07.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 rafał9 rozbawiłeś mnie - w czterech postach sugerowałem Ci jaki cement użyć a Ty nadal pytasz - cukiernikiem ni jestem , porada nie powinna być złą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaskaa 07.07.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Mój kierownik, jak się dowiedział co jest w II to wziął I - nie protestowałam. Jeśli chcesz oszczedzi weź trochę II i niech ci ekipa powie czy się nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.07.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Mój kierownik, jak się dowiedział co jest w II to wziął I - nie protestowałam. Jeśli chcesz oszczedzi weź trochę II i niech ci ekipa powie czy się nadaje Coś za szybko ten kierownik się nie dowiedział - ja myśłałęm ,że takie rzeczy się wie znim się zostanie kierownikiem....w każdym razie obawy raczej mógłby mieć do cem-III a nie do cem-II i do tego jeszcze użyty do zaprawy a nie betonu - bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 07.07.2005 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Dzwoniłem do punktu konsultacyjnego Cementowni Ożarów.Gościu zapewniał, że CEM II jest nawet lepszy do zaprawy. Wziąłem w końcu CEM II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyluke 07.07.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2005 Dzwoniłem do punktu konsultacyjnego Cementowni Ożarów. Gościu zapewniał, że CEM II jest nawet lepszy do zaprawy. Wziąłem w końcu CEM II. No widzisz, było dzwonić? Przecież na forum najlepsi konsultanci siedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts