Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

NatkaB,

zlokalizuj i mnie, bo ja nie umiem :cry: :cry: :cry:

Na tych mapkach Kraków od zachodu kończy się na wysokości Błoń :(

A na wrotamalopolski byli ;-) ?

Pzdr

JKK

Ale tam zdjęcia są z przed co najmniej 5 lat

Coś jeszcze ciekawszego - Google Earth: Trójwymiarowe mapy świata

Gazeta.pl 29-06-2005, ostatnia aktualizacja 29-06-2005 17:35

Google zaoferował w środę darmowy program Google Earth, który służy do wyświetlania trójwymiarowych map satelitarnych Ziemi. Program potrafi pokazywać na mapach obiekty takie jak ulice, szkoły czy restauracje wraz z opisami dostarczonymi przez wyszukiwarki Google

Google Earth prezentuje trójwymiarowe mapy satelitarne zintegrowane zasobami geograficznymi Google. Pozwala to na wyświetlenie szczegółowego obrazu dowolnego terenu wzbogaconego o wyszukane w Google Maps informacje dotyczące poszczególnych obiektów. Program działa na komputerach z zainstalowanym systemem Windows 2000 lub XP i wyposażonych w kartę graficzną z akceleratorem 3D. Niezbędny jest stały szerokopasmowy dostęp do internetu. Wersja na komputery Apple jest w przygotowaniu.

Silnik graficzny programu pozwala oglądać trójwymiarowe mapy z dowolnej perspektywy. Dostępne są zdjęcia całego globu, różni je jedynie szczegółowość - najdokładniejsze są obrazy Stanów Zjednoczonych, Kanady, Wielkiej Brytanii i Irlandii. Dokładność map pozostałych regionów świata jest stopniowo zwiększana, ale już teraz niektóre polskie miasta (m.in.: Warszawa, Kraków, Wrocław i Trójmiasto) są oddane w pełnej rozdzielczości.

W centrach 38 największych amerykańskich miast dodatkowo widać trójwymiarowe modele budynków.

Na mapach można wyświetlić m.in. lokalizację szkół, parków, restauracji i hoteli. Google Earth potrafi także wyszukiwać drogę pomiędzy wskazanymi punktami - dokładnie opisana sieć głównych dróg i ulic obejmuje wszystkie większe miasta.

Darmowa wersja Google Earth ma nieco ograniczoną funkcjonalność, m.in. nie potrafi wymieniać danych z urządzeniami GPS i arkuszami kalkulacyjnymi.

Google Earth powstał dzięki temu, że Google kupiło w październiku 2004 firmę Keyhole zajmującą się mapami satelitarnymi. Oferowany przez Keyhole za 69,95 dol. program został ulepszony, zintegrowany z usługami Google i udostępniony za darmo jako Google Earth. Podobnie wyglądała ewolucja płatnego programu do katalogowania zdjęć - Picasa, kupionego wraz z producentem przez Google, a następnie udostępnionego za darmo.

Kolekcja najciekawszych miejsc, które można zobaczyć w Google Earth znajduje się TU - http://earth.google.com/sites/

Coś jeszcze ciekawszego - Google Earth: Trójwymiarowe mapy świata

pozwole się powtórzyć. :wink:

i znowu polecić program który umieściłem w pierwszej mojej wypowiedzi w tym wątku.

a tak o nim piszą:

World Wind to stworzony przez NASA program komputerowy (dostępny dla systemu Microsoft Windows; licencja open source), który umożliwia wyświetlanie wysokiej jakości zdjęć satelitarnych oraz lotniczych na trójwymiarowym modelu Ziemi. Użytkownik może dowolnie zmieniać swoje położenie, wysokość i kąt widzenia. Możliwe jest również wyświetlanie granic administracyjnych, nazw geograficznych oraz siatki współrzędnych.

ale to google wyglada interesujacą 8)

dzieki za linka :D

Proxy,

Nie mogę osiągnąć w World Wind takiego powiększenia jak w Google. Czy Tobie się to udało? Zaznaczam, że większość Szczecina jest w ekstra rozdzielczości (i o takiej mówię - jako tej maksymalnej). Niestety teren mojej budowy jest jakieś 500 m dalej.

niestety, ale to też posiada "białe plamy" ( tak jak google ) cześć miejscowość jest w niezłej rozdziałce a zaraz obok zdarza sie ze ledwo co widać.

Większosć satelitów należy do USA i głównie tam robią foty z dobrą rozdzielczoscią.

A ja zlokalizowałam swoje dziecko w Północnej Karolinie, widziałam dokładnie ulicę, dachy domów, (tylko nr domu nie było widać... no bo z boku jest :wink: ) i miejsce, gdzie pracuje.

Tam wszystko widać bardzo dobrze, nawet łódki przy brzegu i samochody.

Bo tu... miałam kłopot ze znalezieniem drogi, przy której leży moja działka.

Taka wąska niteczka...

Mówi, że sorry, ale nie może większego zoomu zrobić... :-?

tak dokładnie nad nami to on nie leciał, albo przynajmniej oficjalnie nie pamięta.

Bo on jakiś zboczony jest. :lol:

Ciekawe czy jest w stanie prowadzić obserwację ciągłą za dnia. Po cholerę płącić jakiej biało-szaro-burej firmie ochroniarskiej.

Tylko jak on tablice rej odczyta, albo jak kto czapkę z daszkiem założy. :roll:

Proxy ,a mi Twój program zawiesza komputer. Muszę go resetować.

1. to nie mój program. ( niestety )

2. to Twój komputer. mi nic nie zawiesza. i nigdy nie miałem z tym programem rzadnych problemów.

proxy wejscie na google wpisujesz maps wybieraż salelitarna kopia

po tem zmiejszasz zoom i szukasz. mnie tez zawieszal sie

ta instrukcja to nie wiem dla kogo.

zanim odpowiesz przeczytaj uwaznie.

a najlepiej przeczytaj ze zrozumieniem.

Proxy ja mam win98 w domu i pracy.

Dzis byłem u rodziców i mają xp -tam wystartował od razu i jeden i drugi. Może to wina systemu operacyjnego?

Nieważne - obejrzałem -dzięki.