Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dochodzą do końca

Grzegorz 40

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• rrmi

2928

• Aggi

2330

• zielonooka

1354

• Pawson

1210

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pawson napisał:
ups... :oops: :oops: :oops: spytaj się rrmi bo ja dostała dzisiaj w kanapce od mnie

szarmancki chciałem być ... a co :roll: :roll: 8) 8) 8)

ladne jaja :o

Masz przerabane , teraz juz wszystko rozumiem ,

jak co z tego wyjdzie to bedziesz chowal jak swoje

Jak nazwiemy :D ?

rrmi napisał:
  Pawson napisał:
ups... :oops: :oops: :oops: spytaj się rrmi bo ja dostała dzisiaj w kanapce od mnie

szarmancki chciałem być ... a co :roll: :roll: 8) 8) 8)

ladne jaja :o

Masz przerabane , teraz juz wszystko rozumiem ,

jak co z tego wyjdzie to bedziesz chowal jak swoje

Jak nazwiemy :D ?

"tradycja" piękne imie dla dziewczynki :lol: :lol: :lol:

selimm napisał:
tym razem 3małem fason :evil:

piwko wieczorkiem i nyny

rano jeziorko - zimna woda ..czulem sie jakbym w stado pokrzyw wlazł :lol:

cy ktos wi- co kijanka robi z ogonem jak sie w zabe zamienią ???

Pifko słownie jedno ? :o

O żesz , ale sie porobiło :roll:

" Tradycja " to rzeczywiście pasowne imię dla dziewczynki :D

A krzestnych już macie ? :lol:

selimm napisał:

cy ktos wi- co kijanka robi z ogonem jak sie w zabe zamienią ???

służę:

Kijanka - postać larwalna płazów. Po pewnym czasie przekształca się w dorosłego płaza, jednak przed całkowitym przeobrażeniem fizycznym, prezentuje wiele cech typowych dla ryb - prowadzi wodny tryb życia, porusza się, odżywia i wygląda podobnie do ryby, oddycha skrzelami, ma ogon pionowo otoczony płetwą, stanowiący główną siłę napędową. Po wylęgu są one zaopatrzone w specjalne narządy, które służą im do przymocowywania się do różnych przedmiotów, co ma je zabezpieczyć przed upadkiem na dno. U płazów ogoniastych jest to narząd balansyjny zwany narządem Rusconiego, a u płazów bezogonowych jest to podkowiasta przylga.

Rozwój larw płazów ogoniastych i bezogonowych przebiega odmiennie. Kijanki płazów ogoniastych przypominają wyglądem postać dorosłą, natomiast kijanki płazów bezogonowych zupełnie różnią się wyglądem i budową ciała od postaci dorosłej. Aparat gębowy kijanek płazów ogoniastych jest podobny, jak u postaci dorosłej, u kijanek płazów bezogonowych znacznie różni się budową. Kijanki płazów ogoniastych przez cały okres rozwoju oddychają skrzelami zewnętrznymi, kijanki płazów bezogonowych tylko w początkowych stadiach rozwoju oddychają skrzelami zewnętrznymi, później skrzelami wewnętrznymi i spiraculum. U kijanek płazów ogoniastych widoczne są 2 pary kończyn, przy czym najpierw rozwijają się kończyny przednie, u płazów bezogonowych obie pary kończyn rozwijają się równocześnie, ale widoczne są tylko kończyny tylne, gdyż przednie ukryte są w komorze skrzelowej. U kijanek płazów ogoniastych występują narządy linii bocznej i fałdy płetwy ogonowej, u kijanek płazów bezogonowych brak tych narządów. Ogon kijanek płazów bezogoniastych zanika podczas metamorfozy, u płazów ogoniastych pozostaje przez całe życie. Kijanka płazów ogoniastych rośnie przez cały czas, aż do przeobrażenia, natomiast kijanka płazów bezogonowych przestaje rosnąć na długo przed przeobrażeniem w postać dorosłą. Ogólnie można powiedzieć, że kijanki płazów bezogonowych znacznie bardziej różnią się budową od postaci dorosłej i przeobrażenie (metamorfoza) jest u nich znacznie głębsze.

of kors z pamięci pisałem :lol: :lol: :lol: :lol:

Maxtorka napisał:

" Tradycja " to rzeczywiście pasowne imię dla dziewczynki :D

a kto mowi , ze to dziewczynka?

Ty na Matke krzesna chyba powinnas ,

z Selem

Jakis taki porzadny sie zrobil

Te , a co robiles tym kijankom? :o

Pawson napisał:
  Maxtorka napisał:
[

ja mam pomysł na krzestną ... oczywiście pod warunkiem że lubisz dawać drogie prezenty :lol: :lol: :lol:

hihihi drogie też :D ( i dostawać ofkors tysz :D ) I lubię sprawiać radość :lol:

To co , jesteśmy po słowie ? 8) :lol: