Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dochodzą do końca

Grzegorz 40

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• rrmi

2928

• Aggi

2330

• zielonooka

1354

• Pawson

1210

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jednemu po........ła sie Laponia z Grenlandią

Trochę nie kumam, skąd Laponia?

Eskimosi: lud zamieszkujący arktyczne obszary Ameryki Płn., Grenlandii i Labradoru, Płw. Czukocki i W. Wrangla; liczebność ok. 70 tys.; pod względem antropologicznym należą do żółtej odmiany człowieka; przeważa typ arktyczny o niskim wzroście, oliwkowożółtej barwie skóry, ciemnych, prostych włosach i wydłużonej czaszce; u e. grenlandzkich występują niekiedy jasne włosy i niebieskie oczy; gł. zajęcia: polowanie na ssaki morskie (fokii wieloryby), renifery, karibu; rybołówstwo; latem mieszkają w namiotach ze skór karibu lub fok, zimą w półziemiankach; e. wschodni z Grenlandii i centralnego Labradoru budują domy z brył śniegu igloo; odzież ze skór zwierzęcych, zdobiona prostymi wzorami geometrycznymi; transport - na lądzie sankami ciągnionymi przez psy, na wodzie - łodziami ze skór obciągniętych na drewnianym szkielecie; wierzenia - obecnie w większości chrześcijaństwo, zcęściowo animizm i szamanizm; współcześnie E. zatracają odrębność i odchodzą od tradycji pod wpływem cywilizacji.

Nic do Ciebie nie miałem i jesli mi udowodnisz, że obraziłem Cie jako pierwszy - przeproszę Cie największą czcionką, jaką znajdę.

Bardzo jesteście zabawni,............bardzo!

A w psychiatryku to ja tylko bywam. Zwłaszcza w realnym.

Jak w ZOO - zwłaszcza na oddziale zamkniętym.

Rzucę z ciekawości okiem na pensjonariuszy, wypiję kawkę, a jak jestem z kierowcą, to i coś "wzmacniającego" i wracam do normalnego świata.

Tam są zdrowi, sympatyczni ludzie którzy mają coś do powiedzenia.

I za to ich szanuję (zresztą z wzajemnością).

tutaj :lol: :lol:

przy czym ja się wcale nie gniewam bo taki urok tego wewątku że ma trochę inne pojęcie granic których przekraczać nie należy ... (hmmm. chyba żeby nie mial w ogóle ale to się trzeba starych bywalców spytać :D :wink: )

ogólnie jest GIT :lol:

rrmi a dużo masz tej odlotowo-przylotowej ?? :roll:

Trochę nie kumam, skąd Laponia?

No to Ci rozwinę:

Renifery nie sa zwierzetami udomowionymi jak np. m.in. owca (żeby tak jeszcze gotować umiała – jak mawiał jeden Baca).

Ale jednemu to się udało. Nazywa sie Świety Mikołaj i mieszka w Laponii.

Nie słyszałeś o Świętym Mikołaju?

On udomowił renifery, zaprzągł je do swoich sań i może robić z nimi co zechce w przeciwieństwie do Eskimosa który może renifera co najwyżej ustrzelić i zjeść.

Pawson - zakaz wnoszenia płynów jest dla podróżnych - mam nadzieję że załoga serwuje płyny jak dotychczas :-)

A na poważnie rrmi - kiedy miałaś lecieć? Jeśli za jakiś tydzień to myślę że będzie już git (co najwyżej będziesz od wejścia na lotnisko musiała paradować na golasa ;-) ). Jak myślę o tym do czego doprowadzi dalej ta zabawa - to poważnie się zastanawiam czy nie zmienić pracy i nie poszukać zatrudnienia na lotnisku ;-)

Tylko jak go znaleźć? Stolycą Grenlandii jest podobno Nuuk. Czy ktoż ma mapę?

No, to żeś przy globusie posiedział.

Chociaż ......... w lustrze widać odwrotnie.

To raczej żeś pogooglał.

Zdolna bestia – jestem pod wrażeniem!

A wogóle, (to w ślad za tytułem wątku) – najwyraźniej dochodzicie do końca (swoich możliwości, rzecz jasna).

Śmieszność musi ewoluować, a Wy kręcicie się wokół własnego ogona i robi sie nudno!

Darwin sie w grobie przewraca! Gdyby żył, miałby wreszcie to brakujace ogniwo, którego tak Mu brakowało.

Rozczarowywujecie mnie.

Ruszcie te resztki szarego białka. To nie od razu sie uda......... ale próbować warto!

Nie bójcie sie, nic nie boli – naprawdę!

A tu co?

Jednemu po........ła sie Laponia z Grenlandią, a innemu Eskimos ze Świętym Mikołajem.

Oj prezentów mie będzie.......... nie będzie.

A temu uposledzonemu, zamarzyło się widzenie z Panią Eskimosową.

Skad w takim chorym łbie biorą sie takie mrzonki?

Wszak oczywiste, że nawet splunąć na niego, nie zadała by sobie trudu!

Ale są alternatywne i realne rozwiazania.

Nawet jeśli mamusia odmówi – pozostanie mu jeszcze służalczy Pawson, a w ostateczności jakaś bura suka.

Jak to się stało że taki ćwok wygrał kiedys wyścig z resztą materiału genetycznego?

Ta reszta musiała być jeszcze pośledniejsza.

Kazirodztwo ..... czy co!.

Rozczarowywujecie mnie!

Popracujcie twórczo.

Tylko nie za ostro, bo może Wam się przegrzać ten przestarzały procesor i czacha zadymi.

W razie czego dostarczę trochę lodu do obłożenia łba.

dziziiiis :o poeta :D

a co poeta miał na mysli? prosze o wypracowanie na 4 strony A4 :lol:

my tez Cię lubimy, w swój sposób 8)

Pawson - zakaz wnoszenia płynów jest dla podróżnych - mam nadzieję że załoga serwuje płyny jak dotychczas :-)

A na poważnie rrmi - kiedy miałaś lecieć? Jeśli za jakiś tydzień to myślę że będzie już git (co najwyżej będziesz od wejścia na lotnisko musiała paradować na golasa ;-) ). Jak myślę o tym do czego doprowadzi dalej ta zabawa - to poważnie się zastanawiam czy nie zmienić pracy i nie poszukać zatrudnienia na lotnisku ;-)

nie będzie źle. Może przebukujesz przez Mediolan, albo jaki Paryż lub Amsterdam?