Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne - antywłamaniowe

Recommended Posts

Wowka - czuć się można, być nie :wink: Ja daję P2 tylko po to, by dzieciaki (na razie jeden, ale nie myślę na tym zakończyć :wink: ) szalejąc po podwórzu i w domu nie wychodziły/wchodziły oknem lub robiły z okna bramki. Drzwi na budowie lepiej nie zamykać - po co złodzieje mają je zniszczyć. :sad:

PawelP - poszukaj ktoś już dość szczegółowo opisywał kiedyś ilości grzybków i podawał wręcz typy okuć.

sąsiadka wstawiła wczoraj drzwi drewniane - stolarska robota, szyba antywłamaniowa , zamek okuciowy - z zamkami,montażem dała 2700 - wiec chyba się zdecyduję na takie...

mam też namiary na stolarza z okolic Tych - on także robi śliczne drzwi ( nie wiem czy z zamkiem okuciowym )

namiary w emailu dla zainteresowanych

pozdrowka

snow

Własnie zastanawiałam sie nad drzwiami..i chyba zamówie drzwi tam dzie i okna..sama juz nie wiem..

Okna mam z szybą P4..okucia antywłamaniowe, klameczki na kluczyk itp itd...ale drzwi zupełnie juz nie wiem..te zamówione w firmie gdzie okna...kosztują..6 tys..jesssu za drzwi..choc stwierdzam piekne sa...

Pozdrawiam

teska powiedz mi a czy profile do P4 masz specjalne czy takie standardowe??? - ja mam okna z szybą P2 -

klamki z kluczem...hmmm - szczerze mówiąc facet od okien mi je odradził - stwierdził że zameczek jest tak lichy że bez problemu da się do wyłamać, klamkę da się rozwiercić...zresztą nie było takich klamek z kluczem jakie chciałem ( klamki mam srebrne (a własciwie tytanowe)) ... chciałem na początku klamki z kluczem ale nie dla zabezpiecznia antywłamaniowego tylko jako zabezpieczenia przed dziećmi - żeby sie oknami nie bawiły i nie wymyśliły zabawy w spidermana i nie chodziły po parapecie na 1 pietrze - a że nie było klamek z kluczem srebrnych, zamówiłem zameczki montowane na dole skrzydłą okiennego - okno po zamknieciu zameczka można uchylic, nie da sie go otworzyć...

zameczek jest winkhausa (takie mam okucia)

facet od okien odradził mi też szybę P4 - stwierdził że takie szyby to w bankach są w oknach nieotwieralnych - są ciężkie i mogą "ściągać" skrzydło w dół przez co sam profil może ucierpieć - jeśli okno jest otwarte to i tak pupa zbita ...

dałem więc P2 i tyle

na 1wsze piętro dałem szyby O2...i te zameczki na skrzydła

w ubezpieczalni dowiedziałem się że maksymalną zniżkę można uzyskać już przy 2 zamkach z atestem i drzwiach antywłamaniowych ...okina i tak na zniżkę wtedy nie wpływają...

pozdrowka

snow

O ile pamietam rozwiercenie klamki z kluczem i przyciskiem (przynajmniej niektóre) nic nie daje, ponieważ i tak nie da się ich otworzyć.

Słyszałem natomiast opinie, że okna p4 z okuciami antywłamaniowymi ale bez klamek z kluczykiem to nie ma sensu. Nie bardzo wiem dlaczego.

Osobiście bardziej rozważałbym klamki z przyciskiem.

1. Jest jakieś zabezpieczenie przez przypadkowym otwarciem przez małe dzieci

2. Nie trzeba pamietac o zamknięciu wszystkich okien na kluczyk przed wyjściem z domu (albo o tym, gdzie jest kluczyk)

3. Jest jakieś zabezpieczenie przezd rozwiercaniem i otwieraniem z zewnatrz

Zaczęło się od drzwi, a przeszło na okna :smile: My mamy okna z P4 z kluczykami i okuciami anty, ale śmieszny numer jest z drzwiami. Chcieliśmy też oczywiście antywłamaniowe, tyle że w projekcie są drzwi z naświetlem. I żadna firma takich drzwi z atestem nie produkuje! Nie będę pisać o tysiącu argumentów jakie usłyszałam, natomiast dwie rzeczy są ciekawe. Po pierwsze - przez drzwi w domach jednorodzinnych jest 3-5% włamań. Reszta przez okna, balkony, tarasy, garaże, a nawet dach. Po drugie maksymalne zniżki przy przy ubezpieczeniach można dostać za okna antywłamaniowe, alarm, i drzwi z zamkami atestowanymi (klasa C). To, że firmy ubezpieczeniowe upierają się przy drzwiach antywłamaniowych jest ponoć przeżytkiem czasów komuny, kiedy większa część społeczeństwa mieszkała w blokowiskach i ważniejsze były drzwi, niż okna. Finał u nas jest taki, że zamawiamy drzwi z naświetlem z P4 w firmie, która robiła nam okna, bo bardzo nam zależy na wyglądzie całości. Drzwi będą grubości ~7 cm, drewniane z 2 zamkami z atestem, w domu będzie alarm, a na dodatek osiedle jest chronione. I tak maksymalnie można dostać 30 - 40% zniżki, nawet gdyby w domu 24h na dobę siedział ochroniarz.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Luśka dnia 2002-11-28 18:41 ]

Witka:smile:

Ja osobiscie uważam że jak już dzrzwi antywłam. mają być to już musi być wszystko tzn. okna z szybami P4 <----- testowałem kamień o wadze 3kg rzucony prostopadle w szybe z dosyćdużym impetem nawet jej nie zarysował do tego pożądne okucia antywłam. i drzwi ja ma Gerda jestem z nich barzdo zadowolony panel okuciowy z blachy i wymiana nie jesttaka droga bo cała impreza to wydatek rzedu ok 300zł nawet jak sie wzór znudzi po paru latach to można sobie zafundować. zniżki przy samych dzrzwiach Gerdy to 25% do tego za okna antywlam P4 + okucia dochodzi jeszcze 15% za dzwi gerdy miedzy garażem a domem łączące miałem na myśli to jest 10% i alarm w domu wraz z umową z firmą ochroniarska to znowu 10% zniżki co nam daje 60% zniżki <------ sprawdzone

nie przesadzajmy z tą ochroną - wydaje mi się ze co za dużo to nie zdrowo - im więcej zapezpieczen tym wieksze prawdopodobienstwo że nastąpi włąmanie - nie ma idealnego systemu... co do zniżek - pytalem w 3 towarzystwach ubezpieczeniowych o wysokość zniżek - we wszystkich przypadkach max. zniżka wyniosła 30-35%

co do klamek z kluczem w oknach - zamówiłbym takie gdyby był kolor który mnie interesował - a tam mam zameczki na dole skrzydła okna i też sobie chwalę, a klamki w całym domu są takie same - i nie ma problemu z szukaniem odpowiedniego klucza

(zamki są w oknach na piętrze)

ponieważ z tego co wiem P4 wymaga już stosowania profili o zwiększonej wytrzymałości (widziałem ostatnio w sklepie gustownie rozbite okno z szybą p4 - szyba oczywiście cała - nawet nie pękła - ale profil rozpruty jak puszka z piwa...) uważam zakup P2 (w moim przypadku) za uzasadniony...nie mieszkam też na osiedlu chronionym ani z fiormą ochroniarską (:smile:

On 2002-11-29 08:09, Snowdwarf wrote:

nie przesadzajmy z tą ochroną - wydaje mi się ze co za dużo to nie zdrowo - im więcej zapezpieczen tym wieksze prawdopodobienstwo że nastąpi włąmanie - nie ma idealnego systemu... co do zniżek - pytalem w 3 towarzystwach ubezpieczeniowych o wysokość zniżek - we wszystkich przypadkach max. zniżka wyniosła 30-35%

...nie mieszkam też na osiedlu chronionym ani z fiormą ochroniarską (:smile:

Zgadzam się z jednym - to towarzystwa ubezpieczeniowe wymuszają maksymalne zabezpieczenia, bo złodziejstwa jest więcej niż kasy w ich kasie. Będę mieszkać na osiedlu chronionym, bo takie ono jest i na pewno tego typu osiedli będzie przybywać. Od 20 lat mieszkam w bloku i do tej pory ukradli nam spod domu 2 samochody (w sumie z sąsiadami będzie z 10), porysowanych samochodów, wybitych szyb i pokradzionych lusterek nie liczę nawet. Dwa razy okradli moje dzieci w drodze ze szkoły (200m od bloku, 300 m od Straży Miejskiej i 500 m od posterunku Policji!) w tym raz z pobiciem. Sprawców oczywiście nie wykryto i sprawa umorzona. Sąsiadom piętro wyżej w biały dzień wyniesiono pół mieszkania. Nie mam złotego słonia i sedesu z platyny i nie będę nigdy miała. Nie mówię też o przesadnym zabezpieczeniu, ale chciałabym spać spokojnie i wyjeżdżając z domu chcę mieć do czego wrócić.