w_dlugi 24.06.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Mam pytaniie do forumowiczów posiadjących ogrzewanie nadmuchowe. W mojej instalacji ogrzewania mam wykonany kanał powrotny pobierający powietrze z nad kominka. W czasie gdy palę w kominku mam nożliwość rozprowadzenia ciepła z kominka po całym budynku. Wlot kanału w komorze kominka ma zainstalowaną przepustnicę która powinna być otwarta w czasie gdy w kominku się pali, a zamnięta przy kominku wygaszonym, tak żeby nie zakłócać normalnego obiegu cyrkulacji ogrzewania. Problem polega na tym, że trzeba pilnować ręcznego przestawiania przepustnicy. Może ktoś się spotkał z napędem opartym o bimetal, który mógłby zostać zastosowany do takiej funkcji. Rozwiązania oparte układ automatyki z pomiarem temperatury i napędem elektrycznym odpadają z powodu temperatur jakie występują w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/35781-kominek-a-ogrzewanie-nadmuchowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts