Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana stropu z monolitycznego na gęstożebrowy - czy warto?

Yatza

Recommended Posts

Poza ceną stropy różnią się jeszcze właściwościami. Gdy zmienisz strop na gęstożebrowy będziesz miał lepsze parametry akustyczne.

Strop monolityczny ma lepsze właściwości akustyczne. Jednak, każda konstrukcja stropu wymaga dodatkowego wygłuszenia aby taki strop spełniał normowe wymagania.

Tutaj jest ciakawy tekst o akustyce stropów:

http://www.muratorplus.pl/379A981D23E64CC29F412378664C4B14_5669BD9FF0BD415DACF88CC8F0D06F0F.htm

No ale strop monolityczny pomiedzy dwoma ogrzewanymi kontygnacjami wygłuszony np. 10cm warstwą styropianu to chyba pomylenie pojęć???

Niewygłuszony strop międzykondygnacyjny monolityczny będzie odrobinę lepiej tłumił dźwięki niż niewygłuszony strop pustakowy. Ale i tak żaden z nich nie będzie dostatecznie cichy.

Do wytłumiania stosuje się styropian elastyczny w np. takich grubościach: – 17/15 mm, 22/20 mm, 27/25 mm, 33/30 mm, 38/35 mm i 43/40 mm.

Pierwsza wartość bez obciążenia a druga po obciążeniu wylewką.

Witam

Przeglądałem istniejące wątki na temat stropów gęstożebrowych, terivy, ackermanna i nie znalazłem jasnego porównania pro i kontra ze stropem monolitycznym żelbetkiem kochanym :wink: .

W projekcie który mamy na celowniku jest monolit żelbetowy, a ja myślałem o zmianie na gęstożebrowy.

Pytanie:

CZY WARTO? Czy wyjdzie to taniej w materiałach i robociźnie?

Ile kosztuje taka adaptacja projektu tj. zmiana technologii stropu?

Witam

Dziękuję za tyle odpowiedzi, oto małe podsumowanie:

Gęstożebrowy:

* grubszy (było "cieńszy" - błąd, mój błąd) :evil: :wink:

* (jednak) gorsza akustyka

* mniejsze zużycie stali

* mniejsza robocizna

* trzeba uważać z projektem: schody, grubość, skomplikowane projekty (wykusze, kominy, zakamarki)

Monolityczny:

* większa wytrzymałość, trwałość i stabilność konstrukcji domu

* brak ryzyka "klawiszowania"

* (jednak) lepsza akustyka

* konieczność deskowania (ewentualnie wypożyczenia deskowania)

* może być łatwiejszy i tańszy przy skomplikowanych stropach

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, u mnie dochodzi jeszcze zysk na jednej adapatacji projektu mniej :wink:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=480208&highlight=#480208

Yatza,

W zalaczeniu przesylam link do dyskusji nt. stropow.

NIE ROB TERIVY!! NA PEWNO WYJDZIE DROZEJ!!

Ja zmienilem Terive na monolityczny i wyszlo taniej i lepiej!

Wyszlo taniej pomimo, ze musialem:

- zaplacic dodatkowo za policzenie stropu - 800 zl

- zaplacic za stal 2600,- zl / tone (teraz ok 2000 zl / tone)

Projektanci dfaja zazwyczaj Terivy - zastanawai mnie, dlaczego w Twoim projekcie jest monolit- mozliwe, ze po prostu Terivy w Twoim domu zrobic sie nie da ...albo bedzie baardzo klopotliwa i kosztowna.

ZApraszam do lektury.

Yoric