Kon111 26.06.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Poza ceną stropy różnią się jeszcze właściwościami. Gdy zmienisz strop na gęstożebrowy będziesz miał lepsze parametry akustyczne. Strop monolityczny ma lepsze właściwości akustyczne. Jednak, każda konstrukcja stropu wymaga dodatkowego wygłuszenia aby taki strop spełniał normowe wymagania. Tutaj jest ciakawy tekst o akustyce stropów: http://www.muratorplus.pl/379A981D23E64CC29F412378664C4B14_5669BD9FF0BD415DACF88CC8F0D06F0F.htm No ale strop monolityczny pomiedzy dwoma ogrzewanymi kontygnacjami wygłuszony np. 10cm warstwą styropianu to chyba pomylenie pojęć??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konar 26.06.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Niewygłuszony strop międzykondygnacyjny monolityczny będzie odrobinę lepiej tłumił dźwięki niż niewygłuszony strop pustakowy. Ale i tak żaden z nich nie będzie dostatecznie cichy.Do wytłumiania stosuje się styropian elastyczny w np. takich grubościach: – 17/15 mm, 22/20 mm, 27/25 mm, 33/30 mm, 38/35 mm i 43/40 mm.Pierwsza wartość bez obciążenia a druga po obciążeniu wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 26.06.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Zmiana stropu z monolitycznego na gęstożebrowy - czy warto? NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 27.06.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Mam strop monolityczny + 30mm styropianu elastycznego. Na piętrze jest pokój dwulatka (kto ma lub miał dwulatka to wiec co to znaczy). Na parterze nic nie słychać. Ani krzyków ani "tupotu dziecięchych stópek". Cały słyszalny hałas przechodzi przez klatkę schodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 27.06.2005 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Witam Przeglądałem istniejące wątki na temat stropów gęstożebrowych, terivy, ackermanna i nie znalazłem jasnego porównania pro i kontra ze stropem monolitycznym żelbetkiem kochanym . W projekcie który mamy na celowniku jest monolit żelbetowy, a ja myślałem o zmianie na gęstożebrowy. Pytanie: CZY WARTO? Czy wyjdzie to taniej w materiałach i robociźnie? Ile kosztuje taka adaptacja projektu tj. zmiana technologii stropu? Witam Dziękuję za tyle odpowiedzi, oto małe podsumowanie: Gęstożebrowy: * grubszy (było "cieńszy" - błąd, mój błąd) * (jednak) gorsza akustyka * mniejsze zużycie stali * mniejsza robocizna * trzeba uważać z projektem: schody, grubość, skomplikowane projekty (wykusze, kominy, zakamarki) Monolityczny: * większa wytrzymałość, trwałość i stabilność konstrukcji domu * brak ryzyka "klawiszowania" * (jednak) lepsza akustyka * konieczność deskowania (ewentualnie wypożyczenia deskowania) * może być łatwiejszy i tańszy przy skomplikowanych stropach Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, u mnie dochodzi jeszcze zysk na jednej adapatacji projektu mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 27.06.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Mi się wydaje, że monolityczny jest cieńszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 27.06.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=480208&highlight=#480208 Yatza, W zalaczeniu przesylam link do dyskusji nt. stropow. NIE ROB TERIVY!! NA PEWNO WYJDZIE DROZEJ!!Ja zmienilem Terive na monolityczny i wyszlo taniej i lepiej!Wyszlo taniej pomimo, ze musialem:- zaplacic dodatkowo za policzenie stropu - 800 zl- zaplacic za stal 2600,- zl / tone (teraz ok 2000 zl / tone) Projektanci dfaja zazwyczaj Terivy - zastanawai mnie, dlaczego w Twoim projekcie jest monolit- mozliwe, ze po prostu Terivy w Twoim domu zrobic sie nie da ...albo bedzie baardzo klopotliwa i kosztowna. ZApraszam do lektury.Yoric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts