mlk 24.06.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Cześć!mam w domu dość ciemny korytarz i przyszło mi do głowy żeby go doświetlić śwetlikiem tunelowy Veluxa: http://www.velux.com.pl/produkty.php?s2=swietlikdodam, że poddasze mam nieużytkowe czy ktoś ma takie doświetlenie lub widział gdzieś?? bo waham się czy warto wyrzucać na to 1500złbędę wdzięczny za wszystkie opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 24.06.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 mlk poza veluxem masz jeszcze coś takiegohttp://www.sun-2-u.com/pl/ cenowo taniej niż velux (tak mi sie wydaje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 27.06.2005 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 nikt więcej nie odpisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 27.06.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 ja mam zakupione 3 suntunele, jeden do ciemnej garderoby, jeden do pralni , jeden do korytarza. Niestety ciagle czekam na fachowca, który to zamontuje (póki co mam zamontowane elementy w suficie, ale nie mam podłączonych samych rur i kopułek na dachu) więc nie mogę nic powiedzeieć o efektach. Za to sama dostawa (zamówienie przez internet) przebiegła ok. Nam póki co sprawdza się suntunel z dodatkowym oświetleniem (przydaje się wieczorem, zastępuje lampę, wygląda jak plafon). Mam nieużytkowe poddasze.Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 27.06.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Cena detaliczno: 1434,43 zł netto, 1750,00 zł brutto. a coś tańszego znacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 30.06.2005 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 ja mam zakupione 3 suntunele, jeden do ciemnej garderoby, jeden do pralni , jeden do korytarza. Niestety ciagle czekam na fachowca, który to zamontuje (póki co mam zamontowane elementy w suficie, ale nie mam podłączonych samych rur i kopułek na dachu) więc nie mogę nic powiedzeieć o efektach. Za to sama dostawa (zamówienie przez internet) przebiegła ok. Nam póki co sprawdza się suntunel z dodatkowym oświetleniem (przydaje się wieczorem, zastępuje lampę, wygląda jak plafon). Mam nieużytkowe poddasze. Pozdrawiam, gaga2 czy masz już może orientacyjny termin montażu tych suntuneli?? czy można się do Ciebie uśmiechnąć o fotki korytarza po zamontowaniu? Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 01.07.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 witam termin montażu jest w trakcie ustalania.... jak wreszcie je zamontują, to zwobię fotki i mogę przesłać na maila. proszę o chwilę cierpliwości, bo wyjeżdżam na zasłućony urlop i spara pewnie się zakończy za jakiś miesiąc.... Pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 13.12.2005 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 gaga2-świetliki na pewno już działają czy dużo dają światła twoim zdaniem? jak dobierałaś średnicę do powierzchni pomieszczeń (ja myślę o fi35 do korytarza 2x3m?) gdzie kupowałaś? (wybacz, jeśli wygląda to na krzyżowy ogień pytań ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 13.12.2005 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 świetliki..... no cóż....mój entuzjazm nieco ostygł...po pierwsze: świetliki te małe (u nas to jest chyba 25 cm średnicy) są za słabe aby oswietlić pomieszczenie bez okna. W garderobie to się zupełnie nie sprawdza; na korytarzyku taki sam świetlik wydaje się OK, ale mamy dość jasno także i dlatego że daliśmy przeszklenia w drzwiach do pokoi. Najlepiej działa duży świetlik 55 cm śrenicy w pralni. Jest to rewelacja: jest tak jasno, że muszę się pilnować i odryuchowo nie sięgać do wyłącznika przy wychodzeniu- ciągle mam wrażenie że jest zaświecone światło. Zresztą tuż pod szklem świetlika mamy zamontowaną żarówkę: tak że wieczorem świeci światłoz tego samego miejsca; To był bardzo dobry pomysł. Niestety - samo światło pochodzące ze świetlika jest dość zimne: niby to światło naturalne ale nie do końca: jest to przecież światło odbite w rurze światłonośnej i ma zimny odcień; ja to tak przynajmniej odbieram; no i szybka w suficie będąca elementem świetlika nie jest najwyższej urody;Z naszego doświadczenia wynika też (co jest chyba naturalne) że duże znaczenie ma miejsce położenia świetlika na połaci dachu: świetlik w pralni jest na połaci południowej blisko szczytu dachu i dtalego jest bardzo wydajny: świetlik w garderobie jest w połaci wschodniej i po południu praktycznie trudno zauważyć że taki świetlik jest w suficie.podsumowując: do pomieszczeń gospodarczych bez światła dziennego jest to znakomity pomysł, pod warunkiem że mamy odpowiednią średnicę (u nas dla pomieszczenia gospodarczego 8 m2 i wys 3 m świetlik dający dużo światła to śr. 55 cm); do salonów i innych reprezentacyjnych pomieszczeń moim zdaniem to się nie nadaje; no i średnice nie mogą być za małe... inaczej to strata pieniędzy: niby coś tak tego światła dziennego się trochę przesącza... ale efekt mizerny;aha: wielkość świetlika dobieraliśmy wg tabelki przedstawionej na stronach importera; niestety nie ma już tych stron www w necie.Pozdrawiam,gaga2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_kraków 14.12.2005 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 no to klops najgorsze,że mam do wyboru tylko wschodnią lub zachodnią połać dachu i to zimne światło, brrr dziękuję, gaga2, to chyba pierwsza poparta praktyką opinia o świetlikach na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts