Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

biblioteczka

grenouillette

Recommended Posts

Chciałabym zrobić sobie biblioteczkę, żeby wszystkie książki trzymać w jednym miejscu. Mam tyle miejsca: szerokość 160 cm, wysokość 270 cm.

Z lewej strony mam ścianę działową, z prawej nic - zaczynają się drzwi.

Wstępnie już sobie rozrysowałam, ale może to nie jest optymalne wyjście? Chciałabym te dwie środkowe przegrody zrobić z regipsów albo bloczków (środkowy pion zawierałby jakies tam zbieracze kurzu), a dwa boczne półki z książkami.

Mam tylko problem techniczny, jak to zrobić ...

http://republika.pl/be_er/test.jpg

A może jakieś inne wizje?

Podpowiedzcie mi coś ...

Wykonać na zamówienie regał z drewna lub MDF z samymi półkami na książki i kilkoma szufladami na szpargały. Zawsze można zetrzeć spokojnie kurz, nie jesteś zmuszony mieć stelarzowej konstrukcji z Płyt GK na ścianie, no i jakoś to tak cieplej wygląda...

My robimy taką biblioteczkę u stolarza. Będzie nam zajmowała dwie ściany w gabinecie... mamy kilka tysięcy książek w domu... i też chcemy je mieć w jednym miejscu.

Cos w ten "deseń" jak Ty zrobiłem u siebie.

Konstrukcje zrobił gość od rigipsów. Pólki zamontowała firma która robi szafy wnekowe. Pólki maja 80cm długości i 2,8 cm grubości Mimo tej grubości jedna z pólek dostała leciutkiego łuku, no ale na niej w zasadzie same duże albumy mieszkaja. Mocowanie pólek muszę sprawdzić bo teraz nie pamietam jak to zrobili.

http://foto.onet.pl/upload/37/34/_413086_n.jpg

A taki regał drewniany / MDF poradzi sobie z tyloma kilogramami?

Pewnie tak, skoro robią.

Tylko ja dążę do zminimalizowania kosztów - jeśli już, to zamówiłabym te deski gdzieś, a sam montaż zrobiłby mąż. Tylko wtedy jest kłopot, W JAKI SPOSÓB. O ile po lewej stronie jest ścianka, z tyłu też i to nawet nośna, to jak zakończyć tą część po prawej stronie? Żeby mi nie opadła ...

O ile po lewej stronie jest ścianka, z tyłu też i to nawet nośna, to jak zakończyć tą część po prawej stronie? Żeby mi nie opadła ...

Musiałoby być mocowanie tej scianki do podłogi i sufitu. A gdzieś w dwóch miejscach pólki zamocować tak zeby ściagały scianke z MDF i k-g ze sobą. Trzeba by w sklepach z okuciami popytac o odpowiednie laczniki. A reszta pólek na "podpórki"

żabeczko :D - tak to chyba będzie po polskiemu :wink: podaję ci fajne linki na wzór

1. ja mam taką (podobną bo ARMARIO jest dość drogie), bez drzwi szklanych bo mi kasy zabrakło

http://www.tensor.biz.pl/index1.php3?strona=1&pokazszafe=15

2. http://emprojekt.pl/projekty/11.jpg

Mnie się takie podobają, ale nie wiem jak Tobie.

Smartcat:

Właśnie wiem, że te półki będą maksymalnie obciążone, więc takich ugięć będę miała mnóstwo, więc wolę się zabezpieczyć przed tym od początku. I trochę się boję ruszać sufitu - stare budownictwo, widziałam nniestety, jak wygląda w środku :-?

Katalino

fajne linki nr 1 i 2, ale trochę za "ciężkie", nie będzie mi pasować do reszty - może gdybym miała mieć osobną bibliotekę, to super by było.

A Klimek-Kluś ... ok :)

A szczególnie to:

http://www.klimek-klus.pl/images/galeria/duze/01.jpg

p.s. znasz francuski? ;)

ja myslę że jak masz półki eleganckie po bokach a w środku osłoniete - mnie sie podoba takie mleczno matowe szkło - to będzie b. fajny regał.ja w swojej biblioteczce nie mam tyłów - jak ładna ściana za nimi to po co?powiem Ci że w kuchni mam kafelki na scianie od góry do dołu i też szafki bez tyłów sobie zamówiłam. żabko jak jesteś z wawy lub okolic to mogę Ci poleciś SUPER gościa stolarza, który Ci zrobi wszytko na wymiar - ze szkłem, bez szkła jak sobie zazyczysz.

Z tyłu nie planuję tyłów, to pokój bedzie cały robiony - w gładziach, to szkoda dodatkowych wydatków na "plecy" szafy. O drzwi zapytam - wolałabym takie, jak będę miała przy meblach, zeby pasowało, a już zapomniałam, czy tak jest szyba, czy szkło mleczne ;)

Niestety, mam daleko do Warszawy.

Stety - mieszkam we Wrocławiu :)

Na piątek mam pomiar Komandora, to dowiem się konkretnych szczegółów. Dzięki za rady :)