Yatza 24.06.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Witam Wiem, że istnieją wątki o kosztach projektów, adaptacji OGÓŁEM itd, ale mało jest informacji ile SZCZEGÓŁOWO architekci chcą za konkretne przeróbki - a to można jakoś przenieść na swój konkretny przypadek. Tak, wiem z Forum między innymi , że to zależy od regionu, a i w jednym mieście są różnice, ale jeśli możecie... Chcę zobaczyć czy nie będzie taniej wybrać projekt indywidualny... Dla informacji: to jest PROJEKT-CEL do zmian: zwiększyć pokój dzienny/jadalnię + kuchnię od lewej strony, zwiększyć garaż na szerokość, no i technologia... Ile kosztują takie zmiany/adaptacje projektu gotowego (firma da na to zgodę): 1. Poszerzenie domu o ok. 1m (tak o 1 krokiew) - w efekcie dach prosty 2 spadowy wydłuży się tzn. dłuższa będzie kalenica, rozkład pokoi się nie zmieni = 0 zmian w ścianach działowych, tylko zewn. ściana z 1 strony będzie dalej (chodzi o zwiększenie pow. 2 pomieszczeń) 2. Zmiana stropu z żelbet-monolit na gęstożebrowy 3. Zmiana technologii ścian zewn i nośnych (np. z PTH 25 na PTH30, albo z PTH na BK) 4. Zadaszenie tarasu (daszek połączony z dachem domu, ale ma jakby swoją małą kalenicę prostopadle do tej domu) [ciekawe czy to jasne... ] 5. Schody zabiegowe na takie ze stopnicą 6. Usunięcie drzwi wewn do garażu 7. Lekkie poszerzenie garażu (takiego z dachem pulpitowym) 8. Likwidacja lukarny i zamiana jej na 1-2 okna połaciowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 24.06.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Nie dasz rady nic ustalić bez minimum telefonu do architektów.co najmniej dwóch u mnie zmiany które były dość niewielkie i nie ingerujące ani w technologie ani w konstrukcję - jeden wycenił dokładnie o 100% drożej niż drugi...... magia wolnego rynku powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 24.06.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Ten temat takze mnie interesuje a zwlaszcza ile moze kosztowac poszerzenie garazu do 2-stanowiskowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 24.06.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Za doprojektowanie całego garażu około 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycho53 24.06.2005 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Jak zmieniasz elewacje czy dach to już idż na całość, bo i tak musisz uzyskać pozwolenie na budowę, a wtedy projektanat potraktuje cię tak jak za adaptację typówki + plan zagospodarowania 1000 - 2000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janewa 26.06.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Również wydłużam dom o jedną krokiew, likwiduję drzwi do garażu, likwiduję balkon, kilka zmian dotyczących okien: ilości i wielkości, zmiana ułożenia ścian działowych, zmiana PTH na MAXA. Koszt adaptacji: 900 PLN (podstawowa cena adaptacji) + 500 PLN za zmiany w projekcie + 200 PLN za przeliczenie konstrukcji (w związku z wydłużeniem domu ). RAZEM 1600 PLN + VAT, czyli około 2000 PLN. Dodam, że w tym jest projekt zagospodarowania działki, ale zgody na przyłącza, wypisy z rejestru itp. załatwiam sama. I jeszcze dodam, że jestem z tej ceny zadowolona, gdyż miałam inne, o wiele droższe propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts