Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja projektu - ile kosztują takie, konkretnie, zmiany?

Yatza

Recommended Posts

Witam

Wiem, że istnieją wątki o kosztach projektów, adaptacji OGÓŁEM itd, ale mało jest informacji ile SZCZEGÓŁOWO architekci chcą za konkretne przeróbki - a to można jakoś przenieść na swój konkretny przypadek.

Tak, wiem z Forum między innymi :) , że to zależy od regionu, a i w jednym mieście są różnice, ale jeśli możecie...

Chcę zobaczyć czy nie będzie taniej wybrać projekt indywidualny... :o

Dla informacji: to jest PROJEKT-CEL :lol: do zmian: zwiększyć pokój dzienny/jadalnię + kuchnię od lewej strony, zwiększyć garaż na szerokość, no i technologia...

Ile kosztują takie zmiany/adaptacje projektu gotowego (firma da na to zgodę):

1. Poszerzenie domu o ok. 1m (tak o 1 krokiew) - w efekcie dach prosty 2 spadowy wydłuży się tzn. dłuższa będzie kalenica, rozkład pokoi się nie zmieni = 0 zmian w ścianach działowych, tylko zewn. ściana z 1 strony będzie dalej (chodzi o zwiększenie pow. 2 pomieszczeń)

2. Zmiana stropu z żelbet-monolit na gęstożebrowy

3. Zmiana technologii ścian zewn i nośnych (np. z PTH 25 na PTH30, albo z PTH na BK)

4. Zadaszenie tarasu (daszek połączony z dachem domu, ale ma jakby swoją małą kalenicę prostopadle do tej domu) [ciekawe czy to jasne... :roll: :lol: ]

5. Schody zabiegowe na takie ze stopnicą

6. Usunięcie drzwi wewn do garażu

7. Lekkie poszerzenie garażu (takiego z dachem pulpitowym)

8. Likwidacja lukarny i zamiana jej na 1-2 okna połaciowe

Również wydłużam dom o jedną krokiew, likwiduję drzwi do garażu, likwiduję balkon, kilka zmian dotyczących okien: ilości i wielkości, zmiana ułożenia ścian działowych, zmiana PTH na MAXA. Koszt adaptacji: 900 PLN (podstawowa cena adaptacji) + 500 PLN za zmiany w projekcie + 200 PLN za przeliczenie konstrukcji (w związku z wydłużeniem domu ). RAZEM 1600 PLN + VAT, czyli około 2000 PLN. Dodam, że w tym jest projekt zagospodarowania działki, ale zgody na przyłącza, wypisy z rejestru itp. załatwiam sama. I jeszcze dodam, że jestem z tej ceny zadowolona, gdyż miałam inne, o wiele droższe propozycje.