marius37 02.05.2009 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 a mi się wsiała macierzanka i opanowuje coraz to nowe obszary trawnika - juz czekam aż zakwitnie. ale mniszek mnie wkurza i już sie na niego szykuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batata 05.05.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 He, he. Ale się dyskusja zrobiła o tej kończynie w trawie. Fakt- temat kontrowesyjny. A ja napiszę tak- wszystko ma swoje miejsce. Inaczej pielęgnuje się trawnik w ogrodzie w środku miasta, inaczej pod miastem, a jeszcze inaczej na wsi. Nie bez znaczenia jest też powierzchnia ogrodu, styl/archiektura domu, otoczenie, rodzaj roślin w ogrodzie, styl ogrodu- można tak wymieniać. Mam trzy ogrody/dzialki. Jeden- tu gdzie mieszkam na stałe od ponad 15 lat. Blisko miasta, ogrody mniej więcej 1000m. Rodzaj domu, sposób urządzenia ogrodu, otoczenie i wielkość trawnika (jakieś 300m) sprawiają, że ten trawnik...jest po prostu trawnikiem. Jest regularnie koszony, zasilany, podlewany, a chwasty są usuwane raz/dwa razy w sezonie Mniszkiem. Nie spędza mi snu z powiek świadomośc, że chwasty są (bo są), ale staram się je likwidować. Drugi- działka, którą kupili moi rodzice z 30 lat temu. 30 km. od miasta. Ponad 3000m. przy lesie. Tam kosi się rzadziej i nikomu chwasty nie przeszkadzają. W trawie rosną stokrotki w ilościach przemysłowych, łubiny całymi kępami, rumianki i inne nieidentyfikowane kwitnące drobiazgi. Tam przesadnie wypielęgnowany trawnik byłby niemiłym zgrzytem. Trzeci- dopiero co kupiona działka o pow. 1 ha. Nad jeziorem. Połowa to pole (jeszcze w zeszłym roku rosło tam zboże), a druga połowa to skarpa z dużymi drzewami, własną drogą nad jezioro, strumieniem i źródłem bijącym z ziemi. Na skarpie i wzdłuż drogi nad jezioro rosną sosny, buki, jarzębiny, jesiony, modrzewie i ogromne czarne bzy. Raj. Tam o trawniku nawet nie myślę. Łąka kwietna- to jest to, co tam planuję. I dosadzenie na polu zwykłych, typowo polskich drzew i krzewów. Brzozy, sosny, może wierzby,dzikie róże, tarniny, bzy, jaśminy, kaliny. Do tego drewno, naturalny kamień. Żadnych wygibasów roślinno-architektonicznych. Wszystko musi mieć swoje miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 06.05.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Moja teściowa pieli trawnik . Mi zaproponowała to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts