Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa budynku na granicy działki z sąsiadem

krzycho53

Recommended Posts

Po ostatniej nowelizacji Prawa budowlanego i warunków jakim powinno odpowiadać usytuowanie budynków /kwiecień 2004/ wystąpiłem o wydanie WTZiZT o rozbudowę budynku mieszkalnego usytuowanego na granicy z sąsiadem, który do mojej ściany granicznej wcześniej dostawił budynek gospodarczo-mieszkalny. Do wniosku o decyzję dołączyłem zgodę sąsiada na planowaną rozbudowę, która wg. nowego prawa nie jest już w takich przypadkach wymagana. ????. Na podstawie wydanej i uprawomocnionej decyzji opracowałem projekt, który przedłużył ścianę na granicy bez otworów oraz nadbudował poddasze mieszkalne. Projekt przedłożyłem z wnioskiem o pozwolenie na budowę w stosownym urzędzie. Wydział Architektury w trakcie postępowania zwrócił się ponownie z zapytaniem do sąsiada o wyrażenie zgody na projektowaną rozbudowę, a gdy ten zmienił zdanie i jej odmówił, wydał decyzję negatywną, motywując brakiem przedmiotowej zgody i zacienieniem okna budynku sąsiada usytuowanego w ścianie prostopadłej do granicy w odległości mniejszej niż 2 metry??? i ze względu na wystawę N_W nie spełniającego warunków naturalnego oświetlenia z powodu własnego zacienienia. Odwołanie nie przyniosło skutków i zostaje tylko NASA?

Może ktoś miał podobne studium przypadku i podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami.

hmmm.....nie bardzo rozumiem to uzasadnienie....

"...motywując brakiem przedmiotowej zgody i zacienieniem okna budynku sąsiada usytuowanego w ścianie prostopadłej do granicy w odległości mniejszej niż 2 metry??? i ze względu na wystawę N_W nie spełniającego warunków naturalnego oświetlenia z powodu własnego zacienienia..."

jeśli chodzi o zacienienie, to jest coś takiego jak "linijka słońca". Na takiej podstawie można stwierdzić czy faktycznie występuje zacienienie, czy też nie. Wykonuje to architekt. NSA to ciężka sprawa -rozpatrują zgodność wydanej decyzji z prawem. Takie sprawy trwają po kilka... kilkanaście lat.

Na Twoim miejscu spróbowałabym porozmawiać jeszcze raz z sąsiadem i zapytać skąd ta nagła zmiana zdania.Chyba, że to Ty opowiadałeś coś innego niż zaprojektowałeś.

Bez mapki i dokumentów trudno odpowiedzieć na Twoje zapytanie. Architekt mający plany/mapki sytuacyjne i rozeznanie w terenie powinien wiedzieć czy może zaprojektować to co Ty chcesz czy też nie.

pozdrawiam-ania