krzycho53 24.06.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Po ostatniej nowelizacji Prawa budowlanego i warunków jakim powinno odpowiadać usytuowanie budynków /kwiecień 2004/ wystąpiłem o wydanie WTZiZT o rozbudowę budynku mieszkalnego usytuowanego na granicy z sąsiadem, który do mojej ściany granicznej wcześniej dostawił budynek gospodarczo-mieszkalny. Do wniosku o decyzję dołączyłem zgodę sąsiada na planowaną rozbudowę, która wg. nowego prawa nie jest już w takich przypadkach wymagana. ????. Na podstawie wydanej i uprawomocnionej decyzji opracowałem projekt, który przedłużył ścianę na granicy bez otworów oraz nadbudował poddasze mieszkalne. Projekt przedłożyłem z wnioskiem o pozwolenie na budowę w stosownym urzędzie. Wydział Architektury w trakcie postępowania zwrócił się ponownie z zapytaniem do sąsiada o wyrażenie zgody na projektowaną rozbudowę, a gdy ten zmienił zdanie i jej odmówił, wydał decyzję negatywną, motywując brakiem przedmiotowej zgody i zacienieniem okna budynku sąsiada usytuowanego w ścianie prostopadłej do granicy w odległości mniejszej niż 2 metry??? i ze względu na wystawę N_W nie spełniającego warunków naturalnego oświetlenia z powodu własnego zacienienia. Odwołanie nie przyniosło skutków i zostaje tylko NASA?Może ktoś miał podobne studium przypadku i podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 25.06.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 hmmm.....nie bardzo rozumiem to uzasadnienie...."...motywując brakiem przedmiotowej zgody i zacienieniem okna budynku sąsiada usytuowanego w ścianie prostopadłej do granicy w odległości mniejszej niż 2 metry??? i ze względu na wystawę N_W nie spełniającego warunków naturalnego oświetlenia z powodu własnego zacienienia..." jeśli chodzi o zacienienie, to jest coś takiego jak "linijka słońca". Na takiej podstawie można stwierdzić czy faktycznie występuje zacienienie, czy też nie. Wykonuje to architekt. NSA to ciężka sprawa -rozpatrują zgodność wydanej decyzji z prawem. Takie sprawy trwają po kilka... kilkanaście lat.Na Twoim miejscu spróbowałabym porozmawiać jeszcze raz z sąsiadem i zapytać skąd ta nagła zmiana zdania.Chyba, że to Ty opowiadałeś coś innego niż zaprojektowałeś.Bez mapki i dokumentów trudno odpowiedzieć na Twoje zapytanie. Architekt mający plany/mapki sytuacyjne i rozeznanie w terenie powinien wiedzieć czy może zaprojektować to co Ty chcesz czy też nie.pozdrawiam-ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 25.06.2005 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 jesli tak jak piszesz, jest to zacienienie przez źle usytuowane okno, a Twoja rozbudowa nie ma wpływu na nasłonecznienie, to przeciez latwo to wykazac.pisze jesli, bo musialbys przedstawic wiecej szczegolow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts