Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt kuchni - prośba o opinię

piotr_ro

Recommended Posts

Jest to mój debiut na forum muratora i od razu chciałbym skorzystać z Państwa opinii na temat projektu kuchni. Nie słuchając rad postanowiliśmy z żoną nie korzystać z usług projektanta wnętrz, czy architekta i sami wieczorem przygotowaliśmy projekt.

Gwoli komentarza:

Fronty wykonane będą z forniru jesionowego, przy czym słoje ułożone będą poziomo. A podłoga to parkiet przemysłowy - jesion.

Ciekaw jestem opinii. Tym bardziej, że mam jeszcze możliwość wykonania nawet drastycznych zmian ...

Oto projekt:

http://www.s4bpm.com/images/kuchnia.JPG

oraz podłoga... (niestety nie mam zdjęć ściany na której będzie kuchnia)

http://www.s4bpm.com/images/parkiet%201.jpg

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem kuchnia dobrze rozplanowana.

Osobiście pod piekarnikiem zrobiłabym nie szuflady a jedną szafkę (w projekcie szuflad jest i tak sporo).

Osobiście zlikwidowałabym półki otwarte. Nie wiem jeszcze co ale nie pasuje mi róg pod półkami otwartymi.

Z drobiazgów uchwyt pod zlewem z szafką pod komorą dałabym na środku.

Dolną krawędź szafek wiszących dopasowałabym do dolnej krawędzi okapu i zgrała z boczną ścianą. Ile przewiduje projekt na blat roboczy (czy nie 1,20?).

Na podłodze widzę parkiet przemysłowy. Co to będzie za kolor frontów i z czego?

Inna wersja góry to okap schowany w szafkę z panelem meblowym i na górze 1 rząd trzech półek z tym, że nie przeszklonych.

Bardzo dziękuję za odpowiedź - już zmieniłem umieszczenie uchwytu do frontu szafki pod zlewem i szuflady w słupku z piekarnikiem na szafkę.

Blat roboczy między płytą a zlewem ma dokładnie 1 metr.

Szafki wiszące są powieszone niżej (55 cm nad blatem), tak by były dostępne także dla żony. Okap zgodnie z zaleceniami 65 cm nad blatem.

Co do okapu szafkowego - mamy wersję także i z nim, ale powstaje dość monotonny ciąg, który trudno ożywić.

Róg z otwartą szafką to konsekwencja szybu kominowego 42 x 67 cm...

A oto kuchnia po zmianach...

http://s4bpm.com/images/kuchnia2.JPG

P.S.

Fronty fornir jesionowy z poziomymymi słojami.

Witam.

Ogólnie kuchnia bardzo mi się podoba. Dużo rozwiązań palnuje w swojej kuchni np. wysoka zabudowa, piekarnik w słupku, podwójne poziome szafki wiszące.

Uchwyty przy szafkach w wysokiej zabudowie też dałabym na środku. Zastanawiam sie też czy nie byłoby ładniej gdyby płytę umieścić na środku i szafki po obu stronach okapu, symetrycznie. Tylko wtedy jest mniej blatu roboczego, zostaje podzielony na mniejsze kawałki, co jest mniej praktyczne.

A jaki planujecie blat?

http://www.s4bpm.com/images/parkiet%201.jpg

Bardzo mi się podoba podłoga, :lol: :lol: :lol: też taka planujemy u siebie tylko brzozę.

Pozdrawiam

Ja z kolei mam pytanie. Podejrzewam ze projekt kuchni robiles w kitchendraw? Mam rowniez ten program ale nie umiem sobie poradzic z zamieszczeniem zdjecia na forum. Zapisuje kuchnie w programie ale nie wiem jak jej rysunek/fotorealizacje "wyciagnac" z programu i wsadzic na net? Moze nie widze jakieos szczegolu?? Jak to zrobic?Z gory dzieki.

Jeszcze jedna sprawa.

Może fajnie byłoby dla symetrii zachowac tę samą szer. dolnych szafek i szuflad w ciągu ze zlewem lub zbliżoną np. szuflady 50 reszta szafek dolnych tj. na ścianie bocznej.

Czy przewidziano w projekcie zmywarkę 45 bo 1 szafka pod zlewem jest węższa - jeśli tam jest zmywarka to dałabym 60 do takiej sporej kuchni. Jakie są szerokości szafek dolnych w ciągu ze zlewem?

Podoba mi się po zmianach.

Powodzenia w realizacji i użytkowaniu.

Z samego KitchenDraw nie udało mi się zapisać obrazka, więc zrobiłem to tak:

1) Zrobiłem wizualizację sceny w KitchenDraw

2) Następnie zrzut ekranu do schowka: kombinacja przycisków "Alt"+"Print Screen"

3) W Paint zrobiłem "wklej"

4) Zaznaczyłem interesujący mnie fragment i wybrałem "kopiuj"

5) Uruchomiłem jeszcze raz Paint i jeszcze raz "wklej"

6) Wystarczy zapisać obrazek i gotowe ;)

Bardzo nam się podobają żaluzje i także myśleliśmy nad nią, niestety cena jest kosmiczna ~1000 zł.

Jeśli ktoś wie gdzie w Gdańsku można nabyć żaluzje szerokość 30 cm w rozsądnej cenie proszę o namiar.

Jeżeli chcesz sam mechanizm + żaluzję to poszukaj w First ul.Kościuszki 6, http://www.first.vanet.pl/ , w Trading Company

http://www.tco.com.pl/index.php, w Horst w Gdyni http://www.horst.com.pl/, albo w Redzie http://www.ekpol.gd.pl/

Pozdrawiam

Z samego KitchenDraw nie udało mi się zapisać obrazka, więc zrobiłem to tak:

1) Zrobiłem wizualizację sceny w KitchenDraw

2) Następnie zrzut ekranu do schowka: kombinacja przycisków "Alt"+"Print Screen"

3) W Paint zrobiłem "wklej"

4) Zaznaczyłem interesujący mnie fragment i wybrałem "kopiuj"

5) Uruchomiłem jeszcze raz Paint i jeszcze raz "wklej"

6) Wystarczy zapisać obrazek i gotowe ;)

Dziekuje za pomoc . Juz sama znalazlam ze mozna rowniez uzyc "wyslij" i w ten sposob wyslac sobie zdjecie chocby na pulpit. A potem juz droga latwa.

Jaka ma być szyba w szafkach wiszących- ja widzę matową. No i co zzamierzasz zrobić przestrzenią ściany nad blatem - może też szyba- to ostatnio modny pomysł.Zobacz do wątku Polyann, tam jest opis co i jakl zrobić. Nie wiem co sądzisz o stali lub czymś co jest stalopodobne (ale z gustem)- to jeżeli spodoba Ci się więcej chłodu.

No i ciekawa jestem na jaki pomysł wpadliście z blatem - czy te szarości to kolorystyka przy której chcecie pozostać?

Kolor szyb - białe matowe.

Co do ścian były dwie koncepcje albo laminat w kolorze blatu , czyli aluminium albo szyba i jakiś ciekawy kolor za nią.

Kuchnie już zamówiliśmy ale pozostawiliśmy sobie możliwość zmiany w zakresie blatu i wykończenia ściany.

Ciągnąc dalej wątek - koncepcji stali na ścianie upadła - postanowiliśmy dobrać wszystko w kolorze aluminium: ramki w szafkach, blat, piekarnik, okap kuchenny, cokół, wywietrzniki pod lodówką i piekarnikiem.

Reasumując wszystkie dodatki chcemy dać alu ale wciąż nie możemy się zdecydować na kolor(y) ścian i materiały.

Końcepcje:

1. Ściany pokoju kolor papierówki, ściana z ciągiem kuchennym popiel + pod szafkami i okapem szyba.

2. Ściany pokoju kolor szary, ściana z ciągiem kuchennym czerwony pastel+ szyba

3. Wszystkie ściany szare + pod szafkami i okapem laminat alu.

Nasunęło mi sie kilka pomysłów:

1. Pod płytą kuchenną powinienneś zafundować sobie szersze szuflady i tylko dwie kolumny-np 90cm i drugi węższy lub nawet jedną kolumnę szuflad 120cm. Szerokie szufaldy są przede wszystkim wygodniesze,praktyczniejsze, a poza tym lepiej wizualnie by to wyglądało.

2. czy mi się wydaje, czy pod zlewem po prawej stronie ma być zmywarka? Jeśli tak, to koniecznie przekręciłabym zlew i umieściłabym zmywarkę obok szuflad szerokich (wtedy rezygnujesz z jednej kolumny szuflad węższych), jeśli ma być w rogu po prawej sronie ciągu to jest to rozwiązanie bardzo niewygodne (za blisko ściany-ograniczony dostęp i daleko do półek gdzie towar ze zmywarki będzie wykładany)

3. bardziej mi się podobają szuflady pod piekarnikiem, z tym że trzy to przesada. Szczególnie to coś wąskie (szuflada?, blat?) jest niepraktyczne, co tam zmieścisz i jaką funkcję miałaby spełniać? Proponuję dwie głębsze szuflady w tym miejscu

Generalnie jest ok, podoba mi się