Rad-T 07.11.2002 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 WitamMam ogrzewanie podlogowe Purmo (Pex,Al,Pex) i maly/duzy problem. Jaka jest jego wytrzymalosc na temperature zewnetrzna. Otoz ostatnio hudraulik w ramach osuszania domku (po zalaniu ale to odrebny temat) rozpalil duza koze ktora stala na posadzce bezposrednio nad ogrzewaniem podlogowym (koza rozpalona do czerwonosci). Podloga dookola byla naprawde goraca. Sytuacja wyglada tak ze ogrzewanie podlogowe bylo juz napelnione woda ale nie grzalo - jeszcze nie uruchomilismy pieca. Koza stala na posadzce betonowej maszynowej - potem siatka zbrojona, potem rurki podlogowki, dalej mata z folia al 5 cm i styropian 7 cm, folia, wylewka na gruncie. Moje pytanie co sie moglo stac lub nie ? Jaka funkcje pelni zewnetrzna warstwa pex w rurkach ogrzewania podlogowego ? czy jesli ulegla ona stopieniu co dalej ? PozdrawiamRad-T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 07.11.2002 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 [ Ta wiadomość była edytowana przez: Tomaszos dnia 2002-11-12 11:23 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 07.11.2002 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 [ Ta wiadomość była edytowana przez: Tomaszos dnia 2002-11-12 11:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 07.11.2002 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Zrób eksperyment:Zrób kubek (szczelny) z papieru,nalej wodyPostaw na otwartym ogniu do zagotowaniaI co ?Czy papier się przepali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.11.2002 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2002 Myślę, że za piątym razem to na pewno się przepali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rad-T 12.11.2002 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Tomaszos - hmm ale kubek raczej nie ma warstwy al w srodku moze ktos ma jednak jakas wiedze z tego tematu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszos 12.11.2002 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Przepraszam za powielenie odpowiedzi. Miałem problem z wysłaniem jej. Jeśli chodzi o aluminium to znaczy że nie rozumiesz doświadczenia jakie tu podałem.Uszkodzić termicznie mogła się jedynie instalacja nie napełniona wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszek 12.11.2002 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Myśle ze twoje rozumowanie Tomaszos nie jest jednak do końca poprawne bo jednak nikt wody nie gotuje w garnkach z papieru czy nawet plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts