tomek_2 24.06.2005 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 ... czy tez moga byc przetarte na tartaku i od razu mocowane do podloza? Dokladnie chodzi o zamocowanie dodatkowych legarow wzdluz belek stropowych posrodku rozstawu belek, zeby zmniejszyc rozstaw belek (z 75-100 cm o polowe). Na koncach legary beda wmurowane w sciane ewentualnie przymocowane do belki stropowej, natomiast na calej dlugosci beda podparte poprzecznymi krawedziakami mocowanymi do bokow belek stropowych co ok. 100 cm. Mzona klasc takie z tartaku czy tez trzeb asuszyc w suszarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 24.06.2005 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Legary powinne byc powietrznosuche czyli mieć ok. 16-19-20% wilgotności, mogą byc z zimowej ścinki i przetarte od razu. pozdrawiamPaweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 25.06.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Legary powinne byc powietrznosuche czyli mieć ok. 16-19-20% wilgotności, mogą byc z zimowej ścinki i przetarte od razu. pozdrawiam Paweł Adamski Tyle, że takie nie do końca suche legary przykręcone do podłoża się naprężają (skręcają, wyginają) co może skutkować skrzypieniem, stukaniem ,etc... IMHO legary winny byc bardziej suche niż "powietrznosuche" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 25.06.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Drewno powietrznosuche jest standardowo drewnem używanym do konstrukcji ( z takiego budujemy:) ). Nawet jesli się wysuszy drewno w suszarni i bedzie miało np. 12-14% to musi sobie poleżeć by dojechac do 16-18% inaczej zaczyna pracowac w konstrukcji i to dopiero jest jazda, jak zaczyna krzywic podłogę...Wilgotnośc (nasz dom zbudowaliśmy z drewna 24%, ma już 9 lat, pieknie osiadł ile miał osiąść, nic nie skrzypi i się nie powykręcało) tak ogólnie to pryszcz, ważniejsze jest cięcie, układ słoja, uniknięcie muchy (jesli sie da - duży przekój wyjsciowy)PozdrawiamPaweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.06.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 ... ważniejsze jest cięcie, układ słoja, uniknięcie muchy (jesli sie da - duży przekój wyjsciowy)... A o tym już mało kto pamięta. Nawet przy zbijanu czegokolwiek z desek (najprostszy przykłąd) mało kto patrzy na ukłąd słojów i zastanawia się jaki może on przynieść skutek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 25.06.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 no i sie można ładnie zdziwić:) Pozdrawiam Paweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 25.06.2005 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Ogladalem dzisiaj legary jodlowe. Prawie wszystkie sa popekane na polowie grubosci na wszystkich bokach na ok. 1-2 cm w glab legara. Facet na tartaku twierdzi, ze to w niczym nie przeszkadza (czy naprawde?) i to dla jodly typowe (z tym akurat sie zgodze, bo mam wiezbe z jodly i drewno zachowuje sie dokladnie tak samo), ale namawial mnie na jodle bardziej niz sosne (ta tez mial i w tej samej cenie) twierdzac, ze jodla jest twardsza i mniej sie ugina. Ale przeciez peka. Mozecie cos doradzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 25.06.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Drewno pęka zawsze i wszędzie - tak ma i sie tego nie uniknie, szczególnie, że na 99% legary , które Ci pokazano mają rdzeń - czyli muchę w środku i nastepują peknięcie dordzeniowe:) Niczym to nie grozi, taka już drewna uroda (pelnego). Jodła jest dobra, jesli ma cenę porównywalną do sosny (u nas jest 75% droższa) to możesz brac. Jednak ze względów estetycznych należzałoby się zastanowić nad mieszaniem gatunków drewna (jeśli oczywiscie belki masz widoczne). Serdecznie pozdrawiam Paweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.