dominikams 25.06.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Powiedzcie mi, proszę, jak traktować cenę podaną w kosztorysie projektu gotowego? Upatrzyłam sobie fajny projekt : http://www.lipinscy.pl/12633.xml?page=1 i zastanawiam się, czy cena domu (pod klucz) podana w kosztorysie - ok. 160.000 netto jest realna? Jest to cena za sam dół (tzn. góry się nie wykańcza na tym etapie, w tej cenie nie ma nawet schodów na górę ) I co wy na to? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budynek06 25.06.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 nieeeeeeeeeeeeeeee no co Ty, 160 tyś. netto pod klucz, nie może być ps. Nic a nic nie robisz przy budowie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzyraf 25.06.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Z reguły są to bajki - chociażby dlatego że ceny materiałów sie rożnią. Ciekawe efekty daje też przeglądanie zestawienia materiałów. Z naszego podwórka (budujemy z drewna) architekci często liczą koszty drewna na gotowo zupełnie pomijając odpad drewna, materiał na czopy, zejscia itp. Stąd często nawet 20% rożnicy w koszcie szkieletu.Ciekawym punktem analizy mogą też byc koszty instalacji itp, itp.Serdecznie pozdrawiamPaweł Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.06.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Ja nie wierzę w żadne wyliczenia, nawet swoje. Chyba, że zrobisz kosztorys przed samą budową uzgadniając jednocześnie wszystko w hurtowniach i podpisując umowy. Do tego rygorystycznie trzymasz się tych ustaleń i ani na krok od nich nie odbiegasz. Wtedy są jakieś szanse. Wyliczenia kosztów domu przez biura często są zbyt uśrednione, ceny najczęściej obejmują ceny z roku ubiegłego.Zobacz w ostatnim Muratorze - tam masz wyliczenia domu za 200 tys. Porównaj i przemyśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 25.06.2005 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 mi sie zdaje ze moze być realny przecież domek nie jest duzy a pozatym z tego jak dobrze wyczytałam to tylko o parter chodzimoja znajoma pod klucz zrobiła za 280 tys dom o pow. 200m.kw pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.06.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 moja znajoma pod klucz zrobiła za 280 tys dom o pow. 200m.kw Kiedy? My bez garażu mamy trochę mniej, ciśniemy na czym się da, nie wykańczamy góry, nie robimy elewacji a już jakiś czas temy licznik przekręcił 200 tys. Mam nadzieję, że zatrzyma się na 250-260. Dużo było z 7% VAT'em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.06.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Wypowiem się tylko nt.jakości kosztorysów w projektach. W moim nie ma : -instalacji elektrycznej -instalacji CO -kanalizacji -i paru innych rzeczy Są za to: -drzwi garażowe za 18tys -schody drewniane za też jakieś grosze -okna za pół ceny. Lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 25.06.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Biorąc pod uwagę, że kwoty podawane w kosztorysach liczone są na generalnego wykonawcę, to może być to realne przy budowie systemem gospodarczym. Przy sporym udziale pracy własnej robi się to coraz bardziej realne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.06.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Ja się cieszę,że przekroczyłem (jak do tej pory) założenia tylko o 15-20%.Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile kosztują "drobiazgi", o których nikt nie wspomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 25.06.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 pattaya to ile w/g Ciebie powinien kosztować na gotowo sredni dom ?zwykły standart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 25.06.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Wg mnie cena z kosztorysu jest realna przy pewnych założeniach ogólnie 2000 zł za m2 jest realny , umnie takl b ędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.06.2005 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 pattaya to ile w/g Ciebie powinien kosztować na gotowo sredni dom ? zwykły standart Co to znaczy sredni dom, zwykły standard? Zauważyłem, że co osoba na forum to ma inne wyobrażenie na ten temat. Takie spostrzeżenia z ostatnich dni - czy okna drewniane są zwykłym standardem czy nie? My znaleźliśmy takie które kosztują taniej niż większość plastików. Te plastiki które były tańsze odbiegały znacznie od naszych oczekiwań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 26.06.2005 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Wypowiem się tylko nt.jakości kosztorysów w projektach. W moim nie ma : -instalacji elektrycznej -instalacji CO -kanalizacji -i paru innych rzeczy Są za to: -drzwi garażowe za 18tys -schody drewniane za też jakieś grosze -okna za pół ceny. Lipa. Niezłe Sprawdziłam kosztorys, oto on: opis szczegółowy Ściany zewnętrzne: Projekt został opracowany w taki sposób by umożliwić jego realizację w różnych technologiach budowlanych bez konieczności wprowadzania zmian adaptacyjnych. Proponujemy następujące rozwiązania technologiczno materiałowe ścian zewnętrznych i nośnych wewnętrznych do wybory przez inwestora: 1. Ściana dwuwarstwowa z betonu komórkowego " Prefbet" odm. 600, gr. 34cm ( 24cm beton komórkowy + 10cm wełna mineralna "Rockwool") o wsp. U0 = 0,26W/m2K. 2. Ściana dwuwarstwowa z ceramiki poryzowanej "Porotherm" gr. 35cm ( 25cm materiał ceramiczny + 10cm wełna mineralna "Rockwool") o wsp. U0 = 0,27W/m2K. 3. Ściana dwuwarstwowa z keramzytobetonu "Betard-Mur" gr. 34cm ( 24cm bloczek karamzytobetonowy + 10cm wełna mineralna "Rockwool") o wsp. U0 = 0,24W/m2K. Na życzenie inwestora możemy dołączyć rysunki adaptacyjne do nast. technologii: Ściany dwuwarstwowej w technologii "Silka" 18cm plus 12cm wełny mineralnej Ściany jednowarstwowej w technologiach: : "Prefbet" 36cm, "Porotherm" 38 i 44cm, "Betard-Mur" 38cm, Ściana konstrukcyjna wewnętrzna : murowana gr. 0,24-0,25m w zależności od przyjętej technologii Ściany fundamentowe : murowane z bloczków betonowych M-6, grubości 0,24m Ścianki działowe : szkieletowe, okładane płytami włóknowo gipsowymi "Fermacel" gr. 12,5mm, wypełnione wełną mineralną "Rockwool" Dach : dach stromy , kryty dachówką cementową "Braas" lub ceramiczą "Rupp ceramika".Alternatywnie blacha dachówko-podobna "Plannja" lub dachówka bitumiczna "Tegola Canadese". Więźba dachowa : drewniana z drewna sosnowego lub świerkowego Strop: drewniany na jętkach więźby dachowej Poddasze nadaje się do zagospodarowania. Izolacje termiczne: dachu - wełna mineralna "Rockwool" ścian , stropu i podłogi - wełna mineralna "Rockwool" lub styropian. Schody: ewentualne schody na poddasze składane mocowane między jętkami lub stałe drewniane. Elewacje : Tynk cienko warstwowy na siatce z włókna szklanego "Toraed" Cokoły z przyklejanych do styropianu płytek klinkierowych, ceramicznych itp. Stolarka okienna: okna PCV lub drewniane "M&S". Izolacje termiczne: dachu - wełna mineralna "Rockwool" ścian , stropu i podłogi - wełna mineralna "Rockwool" lub styropian Ogrzewanie : Kocioł gazowy "Viessmann" . Grzejniki - panelowe o niskiej pojemności wody "Purmo" Kominy: w systemie "Schiedel" Dodatki: w łazience elektryczne ogrzewanie podłogowe "DEVI", instalacja centralnego odkurzania "Domo" Zalecane wykończenie łazienek i kuchni: płytki ceramiczne "Opoczno", kabiny prysznicowe "Huppe", meble kuchenne z kolekcji Fabryki Mebli "Meble Wrzosowa", sprzęt AGD do zabudowy firmy Miele Dane do kalkulacji: - powierzchnia ścian zewnętrznych 128,9m2 - powierzchnia dachu 195,0m2 - powierzchnia podłóg 83,3m2 - objętość drewna na więźbę 9,8m3 Dane o kosztach inwestycji - stan surowy zamknięty 82 500 zł - w tym robocizna 18 100 zł - stan wykończony 152 600 zł - w tym robocizna 41 500 zł Póki co zmieniłabym: Strop drewniany na inny (nie wiem jeszcze jaki, i nie wiem, jaka to jest różnica w cenie, bo tu na forum słyszę różne opinie), ścianki działowe na murowane z cienkiej silki, schody drewniane na zwykłe murowane. Chciałabym się zmieścić w kwocie do 200 tys. maksymalnie (bez wykańczania poddasza). Aha, będę budować z silikatów, choć niekoniecznie z oryginalnej Silki. Pattaya, czy ty też przypadkiem nie budujesz z silikatów? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.06.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 dominikams - jesli masz tak łądnie zrobiony projekt to powinieneś mieć też szczegółowe wyliczenie materiałów. Objedź z nim okoliczne hurtownie i poproś o wyceny. Odpytaj kilku wykonawców za ile by to zrobili i masz wynik. Pilnuj potem wykonawcó, żeby starczyło im wszystich materiałów łącznie z drobiazgami. Jak już ktoś powyżej napisał właśnie te drobiazgi często stanowią o wyniku końcowym o czym ja się niejednokrotnie przekonałem. Jeśli wyliczenie jest tak dokłądne a ceny brane do niego tak aktualne to przy dobrym targowaniu powinieneś uzyskać wynik jeszcze lepszy. Mam nadzieję że Ci się uda. Czekam na wyniki. Tylko pamiętaj o jednym, że jeśli ma się to udać, to nie ma mowy o zmianach w trakcie budowania, no chyba, że weźmiesz margines na "zachciewajki" i ewentualne wpadki przy budowie. Do tego też będzie potrzeban dobra umowa z klauzulami kto za co i z jakiego materiału poprawia usterki itp. W przeciwnym wypadku może sie okazać, że coś jest do poprawienia a ty za to płacisz 2x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 26.06.2005 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 pattaya to ile w/g Ciebie powinien kosztować na gotowo sredni dom ? zwykły standart Zależy od : -regionu -standartu -wkładu własnego -umiejętności targowania się,kupowania okazyjnie towarów itp. W Radomiu "pod klucz"postawisz za 1200-1400 zł/m2 A pewnie można trochę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts