Jurek_Z 28.01.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Ponadto w rurowym występuje przegroda (przepona) stawiająca opór cieplny, a ponadto powierzchnia wymiany w wymienniku rurowym będzie mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlugi rufus 28.01.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Witam Mam GWC rurowy,na końcu czerpni mam zrobioną studzienkę na skropliny i ostatnio zauważyłem ,że zbiera się tam sporo wody( prawdopodobnie przez nieszczelność na łączeniu rur) jest tego ok.30 litrów na dobę.Wstawiłem tam pompę zanurzeniową i zastanawiam się w jaki sposób mógłbym kontrolować lustro wody tzn.w jaki sposób uruchamiać pompę bez zaglądania do środka.Kombinowałem zaczepić styropian na żyłce do krańcówki(taki czujnik z ruchomym pręcikiem) zamocowanej na górze czerpni,która uruchamiała by pompę .Woda się podnosi ,luzuje żyłkę ,ta zwiera stycznik i pompa się uruchamia ,woda opada napina żyłkę wyłacza stycznik i pompa stoi.Wszystko było by fajnie ,tylko ,że jak powietrze idze przez czerpnię to wszystko co się tam znajduje zostaje wciągnięte do rury.Mam pytanie czy jest jakieś chytry czujnik który by załatwiał sprawę ?Za wszelkie sugestie i podpowiedzi będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 28.01.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Może dwie elektrody, jak woda się podniesie do ich poziomu to zamknie obwód i zasteruje stycznik. Oczywiście jeżeli nie będzie to woda tylko ze skroplin bo wtedy może mieć zbyt niską przewodność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 28.01.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Proponowałbym krańcówkę hermetyczną i pływak ze spłuczki sedesowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.01.2007 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Są gotowce. Przemysłówki.Taki dać i zapomnieć.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 29.01.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 może analogiczne rozwiązanka jak dla szamba:http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61610,2512886.htmlPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JakubS 22.04.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witajcie, Poczytałem, poprzyglądałem się, teraz zacznę być ciut aktywny. Mój dom "się właśnie projektuje" a ja przeglądam po kolei kluczowe tematy. Biorąc pod uwagę GWC patrzę na niego również jako element instalacji chłodzącej i stąd moje rozważania. Z góry przepraszam za zastosowaną nomenklaturę GWC w dużym uproszczeniu to nic innego jak dwa naczynia, jedno z praktycznie nieskończoną pojemnością i stałym tempie przzekazywania ciepła, i drugie o zmiennej pojemności (lub z innego punktu widzenia o zmiennej prędkości przekazywania ciepła). Biorąc to pod uwagę to dla zimowych warunków ustalonych uzyskiwanie powietrza na poziomie 0st.C (To) przy temperaturze wejściowej -20 (Ti) i gruntu 10 (Tg) daje nam sprawność rzędu 66% |(To-Ti)/(Tg-Ti)| W większości miejsc w których opisywane sa GWC spotkałem się przy takich opisach z informacjami na temat lata: na sewnątrz 32, po GWC 18 co daje porównywalną sprawność 63% Obie sytuacje wskazują (tak mi się wydaje) na stan ustalony. Zapotrzebowanie wentylacyjne w lecie jest znacząco większe niż w zimie. Zakładając 3x wieksze zapotrzebowanie sprawność GWC spadnie 3krotnie (o ile pamiętam wzory - zależność jest liniowa), to To w lecie będzie już niestety nie 18, ale około 27. To daje już znikome (choć na pewno jakieś) zyski. Pytania: Czy w moim rozumowaniu nie tkwi jakiś błąd? Jeśli nie, to w takim razie jak rozwiązać problem chłodzenia? wymiarować na lato? Rozwiązanie typu intensywne chłodzenie nocą - nie ma sensu, bo jaka będzie akumulacja? do tego przy dziennym 32 nocna temperatura jest zaledwie "właściwa" do życia - można co najwyżej przewietrzyć dom, a nie chłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.04.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Prawie że prawda, tylko ... nieprawda! A jaki GWC opisujesz? Przeponowy? - prawie prawda. Bezprzeponowy czy "wodny 1"? - prawie że nieprawda... Ale - fakt! Łatwiej się grzeje niż chłodzi. Tyle, że wielkość GWC da się oszacować, żeby było dobrze. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JakubS 24.04.2008 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 hmmm zacznę od akademickiego: "a jaka to różnica?" - przeponowy/bezprzeponowy? Specjalnie sprowadziłem to do możliwie najprostszej postaci. Ale tak serio. Nie myślałem o konkretnym rozwiązaniu technologicznym, raczej o sposobie działania - który przecież jest ten sam (przy użyciu różnych dróg, przekazywane jest ciepło w tę lub w drugą stronę). Że da się zwymiarować - wiem, można wymiarować na lato. Chodzi mi bardziej o to czy gdzieś po drodze mam błąd w rozumowaniu. Sam przymierzam się do GWC i jeszcze nie zdecydowałem - ale wchodzi w grę właściwie tylko rura albo żwir. na działce mam jakieś wilgotne (ale nie mokre) iły czy cuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 24.04.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Ja trochę nie na temat, ale widzę że jest tutaj trochę ekspertów. Planuję taki wymiennik ciepła: rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz fi 200 i wewnątrz rura odprowadzająca powietrze z budynku fi 160 (obie metalowe). Długość 8m. Daje to powierzchnię wymiany ok. 4m2. Do tego dwa wentylatory oczywiście (jeden do doprowadzenia powiertrza, a drugi do odprowadzenia). Całość w piwnicy podpięta do systemu wentylacyjnego. Można takie wymienniki podłączyć dwa szeregowo - wtedy prędność przepływu spadnie 2-krotnie (oczywiście rura zewnetrzna podłączona do studzienki w celu odprowadzenia skroplin. Dobry pomysł na rekuperator czy nie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.04.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Ja trochę nie na temat, ale widzę że jest tutaj trochę ekspertów. Planuję taki wymiennik ciepła: rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz fi 200 i wewnątrz rura odprowadzająca powietrze z budynku fi 160 (obie metalowe). Długość 8m. Daje to powierzchnię wymiany ok. 4m2. Do tego dwa wentylatory oczywiście (jeden do doprowadzenia powiertrza, a drugi do odprowadzenia). Całość w piwnicy podpięta do systemu wentylacyjnego. Można takie wymienniki podłączyć dwa szeregowo - wtedy prędność przepływu spadnie 2-krotnie (oczywiście rura zewnetrzna podłączona do studzienki w celu odprowadzenia skroplin. Dobry pomysł na rekuperator czy nie ??? Znowu Isomax?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 24.04.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Ja trochę nie na temat, ale widzę że jest tutaj trochę ekspertów. Planuję taki wymiennik ciepła: rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz fi 200 i wewnątrz rura odprowadzająca powietrze z budynku fi 160 (obie metalowe). Długość 8m. Daje to powierzchnię wymiany ok. 4m2. Do tego dwa wentylatory oczywiście (jeden do doprowadzenia powiertrza, a drugi do odprowadzenia). Całość w piwnicy podpięta do systemu wentylacyjnego. Można takie wymienniki podłączyć dwa szeregowo - wtedy prędność przepływu spadnie 2-krotnie (oczywiście rura zewnetrzna podłączona do studzienki w celu odprowadzenia skroplin. Dobry pomysł na rekuperator czy nie ??? Znowu Isomax?? Sorry ale nie bardzo kumam .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.04.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Rusz google...Było...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.04.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Piękne słonko napawa mnie dobrocią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 24.04.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 No tak, ale są dwie istotne różnice w stsounku do ISO-cośtam:1. W moim przypadku rury nie będą zakopywane (nie działa ta więc jak GWC)2. Rura doprowadzająca powietrze idzie na zewnątrz.W sumie zadziała jak typowy REKU. Powierzchnia wymiany imponująca, straty ciśnienia niwielkie, a koszt instalacji w sumie niewielki, tylko rozmiar znaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.04.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Fajnie będzie w lipcu! +36 dookoła tej rurki i +37 wewnątrz! Masz tam gdzieś jakiś bajpas? Czy otworzysz okno i wyłączysz ustrojstwo? Adam M. A jak tak słoneczko poogląda tę sporą powierzchnię? Sauna gratis we wszystkich pomieszczeniach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 25.04.2008 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 No fakt, całość będzie zamieszczona w pomieszczeniu piwnicy o pow. 50m2 i będzie tą piwnicę podgrzewało w lecie. W sumie planuję tą całą instalację podłączyć do GWC o dł. ok. 30m więc takiej tragedii nie będzie. W sumie w budynku klimy i tak nie uniknę więc w lecie chłodne powietrze odprowadzane z budynku będzie chłodziło powietrze które będzie doprowadzane z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazook 25.04.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Korzystając z obecności Adama i innych doświadczonych żwirowiaków zadam pytanie - to jak w końcu lepiej - dzielić czy nie dzielić złoża?Mam garaż 49m2 i zamierzam pod nim usypać żwirowca. Powierzchni wentylowanej mam około 200 m2.A jeśli dzielić to jak? Styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2008 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Przewymiarowałbym na ile się da.Tu nie da się "przedobrzyć".Nie dzieliłbym.Jeden raz robota i jeden przełącznik strug mniej.Mniejsza fabryka się robi...I tak jest kupa rur...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazook 26.04.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Zamierzam dać pod całością, grubość 0,7 więc wyjdzie 34 m3. Mam nadzieję że i na chłodzenie w miarę starczy. Dom w lesie więc nawet w czasie upałów nie będzie się zbyt nagrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts