Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gruntowy Wymiennik Ciepła

Gość taniaklima.pl

Recommended Posts

A zamierzasz sobie zbudować bardzo złe złoże?! :o :o :o

PO CO?! :o

Przecież to TY masz wpływ na jego opór!

Zrób sobie takie, jakie Ci potrzebne!

Weźmy rurę fi 200.

Ona ma powierzchnię przekroju 314cm2.

Jeżeli złoze zbudujemy jako kupę otoczaków o wymiarach (z sufitu!!!) dajmy na to

6 x 6 x 0,7m.

To wtedy "boczny" przekrój tego złoża będzie miał około 6 x 0,7 = 4,2 m2

Niech tego "luzu" pomiędzy otoczakami będzie tylko 2% (a jest więcej, prawie dwa razy więcej!) to wtedy suma pustej przestrzeni w takim złożu widziana w kierunku płynącej strugi powietrza wyniesie około 840cm2.

Zauważ, że 840cm2/314cm2=2,67 raza!

Blisko 3 razy więcej jest przekroju w takim złożu jak w rurze doprowadzającej/zbierającej to powietrze!

A teraz możesz mnie zacząć przekonywać, że dobrze wykonany żwirowiec stawia takie kolosalne opory, że konieczny jest "wentylator wspomagający!"

Dla mnie zawsze dotąd życie pokazywało praktycznie, że OPORY ZŁOŻA SĄ POMIJALNE!!!

Adam M.

• Odpowiedzi 523
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widziałem zdjęcia jednego z Twoich GWC. Fakt faktem, że był to duży wymiennik, ale żwir był bardzo duży - w zasadzie to były duże kamienie, przy takim złożu opory na pewno będą małe. Pewnie regeneracja takiego trwa odpowiednio dugo. Dzięki tym fotkom i rysunkowi rozjaśniło mi się nieco; złoże jest płaskie, długie ale kierunek ruchu powietrza jest poprzeczny, w takim układzie jest szansa że powietrze przejdzie przez złoże bardziej efektywnie. Sorki za to "odkrywanie Ameryki"

Ale mnie oczywiście chodzi o koszty, im większy żwir tym drożej, jaką granulację najlepiej zastosować, żeby stosunek opór/cena był korzystny?

:o

O co chodzi?! :o

Te głazy to do obłożenia dziurawych rur, żeby ich drobnica nie zasypała!

Normalna frakcja (99%) złoza to 35-65mm.

Najbardziej popularne "normatywne" otoczaki.

Stosowanie 10-100 też możliwe, ale jakby tego "10" było tak z 10%...

KAŻDY dobry. Są lepsze. Takie 35-65.

TO złoże było takie, bo takie były tam warunki.

Zawsze dobiera się lokalizację i kształt złoża do lokalnych warunków optymalizując je ile się da.

Adam M.

Adam_M:

nie planujemy zakładania rekuperatora, zatem czy zimą da nam coś GWC bez reku? a zalezy nam bardziej na naturalnej klimatyzacji, szczególnie latem.

Zatem powstał pomysł, by zimą wykorzystywać przewody rozprowadzone po domu do grzania powietrzem z kominka, a latem zamykać zawór kominkowy i "dmuchać" świezym powietrzem z GWC

Witaj

Zastanawiałem się jak można by połączyć takie instalacje.

Wychodzi mi , że musiałaby to być albo instalacja wentylacji nawiewnej, nadciśnieniowej z rozprowadzeniem po pokojach "suchych i czystych" i wywiewem z pomieszczeń "brudnych i mokrych", albo...

Pełna instalacja mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewnej zrównoważonej z GWC i i ciepłem kominka "podmieszanym" do nawiewu...

Teoretycznie - wykonalne.

Adam M.

Witaj

Zastanawiałem się jak można by połączyć takie instalacje.

Wychodzi mi , że musiałaby to być albo instalacja wentylacji nawiewnej, nadciśnieniowej z rozprowadzeniem po pokojach "suchych i czystych" i wywiewem z pomieszczeń "brudnych i mokrych", albo...

Pełna instalacja mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewnej zrównoważonej z GWC i i ciepłem kominka "podmieszanym" do nawiewu...

Teoretycznie - wykonalne.

Adam M.

co to znaczy "nawiewnej, nadciśnieniowej"

oraz: "wywiewem z pomieszczeń "brudnych i mokrych", "

tak łopatologicznie: jak to działa?

Witaj

Brak zadania domowego!

Pół forum o tym jest.

Nadciśnieniowa - JEDEN wentylator wpycha powietrze do domu (przez filtr). Są rury rozprowadzające to powietrze do SALONU, SYPIALNI, POKOI - pomieszczeń "czystych i suchych". Potem to wtłoczone powietrze przesuwa się tam, gdzie może sobie "uciec" - czyli do pomieszczeń "mokrych i brudnych" - WC, ŁAZIENKI, KUCHNI, SPIŻARNI, WIATROŁAPU, PRALNI, SUSZARNI.... Potem INNYMI rurami opuszcza dom.

Z domu ucieka KAŻDĄ istniejącą szczelinką! W domu jest stałe NADCIŚNIENIE powietrza wymuszane przez wentylator nawiewu.

Ma zalety, ma wady...

Adam M.

oj dzięki :)

właściwie w każdym pomieszczeniu są kanały wentylacyjne, którymi powietrze ma też uchodzić, tzn w sypialni i salonie poza łązienkami kuchnią, garderobą garażem i kotłownią tez mam wentylację wywiewną

a możesz coś więcej na temat wad i zalet?

ja wiem, forumm....ale tak prosto, bo wy tu za mądrze rozmawiacie :)

Postulujesz, że trzeba zamknąć tę budę? :o :o :o

:lol:

Bo wszystko co mądre i dobre - to szybko mija!

Mądrzej z nami! :wink:

Kanały trzeba rozłożyć w każdym wypadku.

Przepływem powietrza w domu zarządzasz Ty. Ty decydujesz na etapie budowy gdzie wdmuchujesz a gdzie wydmuchujesz.

Coś mi się wydaje, że masz to nieoptymalnie zaprojektowane.

Wady i zalety?

Nie wszystko w domu można mieć przy wentylacji np. tylko wywiewnej (żadnych kominków na przykład..)

Są zasady i przepisy to regulujące. Poczytaj je.

Adam M.

• 2 weeks później...

Firma, dla której "popełniłem" ten pierwszy i największy GWC zajmuje się "robieniem w nierdzewce" to sobie zrobili. Ładne wyszło.

Inni, zwykle po krótkim poszukiwaniu w okolicznych hurtowniach, dopadali powszechnych takich elementów z PCV. Widziałem kilka razy fi 200. Czy fi 250 jest - to nie zwracałem uwagi. Różne, różniste w kształcie i kolorze widywałem.

Adam M.

• 4 weeks później...