adam_mk 03.05.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 A zamierzasz sobie zbudować bardzo złe złoże?! PO CO?! Przecież to TY masz wpływ na jego opór! Zrób sobie takie, jakie Ci potrzebne! Weźmy rurę fi 200. Ona ma powierzchnię przekroju 314cm2. Jeżeli złoze zbudujemy jako kupę otoczaków o wymiarach (z sufitu!!!) dajmy na to 6 x 6 x 0,7m. To wtedy "boczny" przekrój tego złoża będzie miał około 6 x 0,7 = 4,2 m2 Niech tego "luzu" pomiędzy otoczakami będzie tylko 2% (a jest więcej, prawie dwa razy więcej!) to wtedy suma pustej przestrzeni w takim złożu widziana w kierunku płynącej strugi powietrza wyniesie około 840cm2. Zauważ, że 840cm2/314cm2=2,67 raza! Blisko 3 razy więcej jest przekroju w takim złożu jak w rurze doprowadzającej/zbierającej to powietrze! A teraz możesz mnie zacząć przekonywać, że dobrze wykonany żwirowiec stawia takie kolosalne opory, że konieczny jest "wentylator wspomagający!" Dla mnie zawsze dotąd życie pokazywało praktycznie, że OPORY ZŁOŻA SĄ POMIJALNE!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 04.05.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Widziałem zdjęcia jednego z Twoich GWC. Fakt faktem, że był to duży wymiennik, ale żwir był bardzo duży - w zasadzie to były duże kamienie, przy takim złożu opory na pewno będą małe. Pewnie regeneracja takiego trwa odpowiednio dugo. Dzięki tym fotkom i rysunkowi rozjaśniło mi się nieco; złoże jest płaskie, długie ale kierunek ruchu powietrza jest poprzeczny, w takim układzie jest szansa że powietrze przejdzie przez złoże bardziej efektywnie. Sorki za to "odkrywanie Ameryki"Ale mnie oczywiście chodzi o koszty, im większy żwir tym drożej, jaką granulację najlepiej zastosować, żeby stosunek opór/cena był korzystny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.05.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 O co chodzi?! Te głazy to do obłożenia dziurawych rur, żeby ich drobnica nie zasypała! Normalna frakcja (99%) złoza to 35-65mm. Najbardziej popularne "normatywne" otoczaki. Stosowanie 10-100 też możliwe, ale jakby tego "10" było tak z 10%... KAŻDY dobry. Są lepsze. Takie 35-65. TO złoże było takie, bo takie były tam warunki. Zawsze dobiera się lokalizację i kształt złoża do lokalnych warunków optymalizując je ile się da. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.05.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 B.Art ja robiłem ze żwiru 16-32 mm, dodałem też troszkę większych a przede wszystkim wokół rur dałem te większe 50-150 mm. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 05.05.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Dzięki za podpowiedź. Teraz "tylko' muszę znaleźć żwir w sensownych cenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 06.05.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Adam_M:nie planujemy zakładania rekuperatora, zatem czy zimą da nam coś GWC bez reku? a zalezy nam bardziej na naturalnej klimatyzacji, szczególnie latem.Zatem powstał pomysł, by zimą wykorzystywać przewody rozprowadzone po domu do grzania powietrzem z kominka, a latem zamykać zawór kominkowy i "dmuchać" świezym powietrzem z GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 08.05.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Hej hej czy ktoś ma jakieś sugestie odnośnie propozycji połączenia instalacji GWC i kominkowej wewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.05.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 WitajZastanawiałem się jak można by połączyć takie instalacje.Wychodzi mi , że musiałaby to być albo instalacja wentylacji nawiewnej, nadciśnieniowej z rozprowadzeniem po pokojach "suchych i czystych" i wywiewem z pomieszczeń "brudnych i mokrych", albo...Pełna instalacja mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewnej zrównoważonej z GWC i i ciepłem kominka "podmieszanym" do nawiewu... Teoretycznie - wykonalne.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 08.05.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Witaj Zastanawiałem się jak można by połączyć takie instalacje. Wychodzi mi , że musiałaby to być albo instalacja wentylacji nawiewnej, nadciśnieniowej z rozprowadzeniem po pokojach "suchych i czystych" i wywiewem z pomieszczeń "brudnych i mokrych", albo... Pełna instalacja mechanicznej wentylacji nawiewno-wywiewnej zrównoważonej z GWC i i ciepłem kominka "podmieszanym" do nawiewu... Teoretycznie - wykonalne. Adam M. co to znaczy "nawiewnej, nadciśnieniowej" oraz: "wywiewem z pomieszczeń "brudnych i mokrych", " tak łopatologicznie: jak to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.05.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 WitajBrak zadania domowego!Pół forum o tym jest. Nadciśnieniowa - JEDEN wentylator wpycha powietrze do domu (przez filtr). Są rury rozprowadzające to powietrze do SALONU, SYPIALNI, POKOI - pomieszczeń "czystych i suchych". Potem to wtłoczone powietrze przesuwa się tam, gdzie może sobie "uciec" - czyli do pomieszczeń "mokrych i brudnych" - WC, ŁAZIENKI, KUCHNI, SPIŻARNI, WIATROŁAPU, PRALNI, SUSZARNI.... Potem INNYMI rurami opuszcza dom.Z domu ucieka KAŻDĄ istniejącą szczelinką! W domu jest stałe NADCIŚNIENIE powietrza wymuszane przez wentylator nawiewu.Ma zalety, ma wady...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 10.05.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 oj dzięki właściwie w każdym pomieszczeniu są kanały wentylacyjne, którymi powietrze ma też uchodzić, tzn w sypialni i salonie poza łązienkami kuchnią, garderobą garażem i kotłownią tez mam wentylację wywiewną a możesz coś więcej na temat wad i zalet? ja wiem, forumm....ale tak prosto, bo wy tu za mądrze rozmawiacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.05.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Postulujesz, że trzeba zamknąć tę budę? Bo wszystko co mądre i dobre - to szybko mija! Mądrzej z nami! Kanały trzeba rozłożyć w każdym wypadku. Przepływem powietrza w domu zarządzasz Ty. Ty decydujesz na etapie budowy gdzie wdmuchujesz a gdzie wydmuchujesz. Coś mi się wydaje, że masz to nieoptymalnie zaprojektowane. Wady i zalety? Nie wszystko w domu można mieć przy wentylacji np. tylko wywiewnej (żadnych kominków na przykład..) Są zasady i przepisy to regulujące. Poczytaj je. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 12.05.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 nie rozumiem. nie można mieć w domu kominka przy zwykłej wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 12.05.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 nie przy zwykłej (grawitacyjnej) tylko przy wywiewnej (mechanicznej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 12.05.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 aaa dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 22.05.2008 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 odświeżam wątek. Szukam w rozsądnej cenie czerpni ogrodowej fi 250. Czerpnia gardena w rekuperatory.pl kosztuje 650 zł netto. http://www.rekuperatory.pl/gwc/images/garden.jpg http://www.rekuperatory.pl/gwc/images/garden1.jpg Może ktoś sam wykonywał taką czerpnię i coś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.05.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Firma, dla której "popełniłem" ten pierwszy i największy GWC zajmuje się "robieniem w nierdzewce" to sobie zrobili. Ładne wyszło.Inni, zwykle po krótkim poszukiwaniu w okolicznych hurtowniach, dopadali powszechnych takich elementów z PCV. Widziałem kilka razy fi 200. Czy fi 250 jest - to nie zwracałem uwagi. Różne, różniste w kształcie i kolorze widywałem.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 23.05.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 no, ale co? dalej nie wiem, gdzie można taniej kupić - zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.05.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Google i zobacz: Smay, Alnor, czerpnia dachowa.Posadzisz na trawniku, na słupku, ale to to samo.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 18.06.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 edde że niby dlaczego nie można miec kominka przy went. mech. ??? wyklucza to jedynie budownictwo pasywne, ale energooszczędne już nie, pod warunkiem, że kominek ma zamkniętą komorę spalania. PzdrK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts