Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drodzy forumowicze pomóżcie--POWAŻNY PROBLEM Z DACHÓWKĄ !!!!

zgudi

Recommended Posts

jestem załamany ...moze Wy coś poradzicie

kupiłem dachówkę ceramiczną angobowaną w 1 gatunku znanej i renomowanej marki...(nie bedę robił narazie antyreklamy z oczywistych względów )

dekarze pokryli mi 2/3 całej połaci dachowej...

efekt ----oglądana z wiekszej odległosci wyglada wysmienicie...

dziś w naszej okolicy mocno wiało i dachówka sie lekko przykurzyła ...

wszedłem na rusztowanie i o zgrozo -- praktycznie każda sztuka ma popękaną angobę --wygląda to nastepujaco ( na każdej jest kilkanascie małych peknieć , które przypominają pajeczynę , mają one srednice ok. 2 - 5 mm.) co najgorsze popekaną warstwę angoby mozna zdrapać dosłownie paznokciem . pod spodem znajduje się ceramika albo białe kropki... co teraz zrobić? wstrzymać prace? czekać na reklamację , która moze trwać niewiadomo ile? przy zmianie na inną dachówkę musiałbym przebijać łaty ---informuję że mam , praktycznie zapłacone za całą partie tej dachówki.. może ktoś z was miał podobny problem...

to nie sa małe pieniadze . Zanim cokolwiek kupicie (mam na mysli zachodnie produkty wytwarzane w naszym wspaniałym kraju) lepiej się dwa razy zastanówcie... mnie podjecie niewłaściwej decyzji bedzie kosztowało kilka nieprzespanych nocy...

nie naleze do ludzi , którzy odpuszczają , więc ciag dalszy tej historii moze byc całkiem ciekawy...

CO WY DRODZY FORUMOWICZE BYŚCIE UCZYNILI W TAKIEJ SYTUACJI ?

pozdrawiam Zgudi

• Odpowiedzi 125
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poprzez sprzedawcę u którego kuiłeś tę dachówkę wezwij regionalnego przedstawiciela handlowego firmy-producenta. Z Twojego opisu wynika (przynajmniej dla mnie), że jest to wada dachówki która nie powstała podczas krycia dachu. Czyli nie zawiniłeś ani Ty ani Twoja ekipa.

Producent jest zobowiązany naprawić szkodę w taki sposób byś nie poniósł z tego tytułu strat. Czyli wymiana dachówki na nową oraz rozebranie już złożonych połaci dachu oraz położenie nowej dachówki na koszt producenta.

Wejdź na stronę www producenta. Przeważnie są tam umieszczone nr telefonów komórkowych przedstawicieli regionalnych producenta lub generalnego dystrybutora.

Powodzenia

tutaj jest ewidentna wina producenta...

moim zdaniem popękana wierzchnia warstwa po każdej zimie będzie będzie się powiększać--podobnie jak odpryski na terakocie na zewnatrz...mróz czyni spustoszenie w takim niezabezpieczonym materiale..o ile wiem to ceramika ma 8 % nasiakliwośc

co mi z 30stoletniej gwarancji...

sami rozumiecie zagospodarowana działka i po kilku latach znowu prace dekarskie... czyste nieporozumienie

wszystko brzmi fajnie...

tylko tyle ,że konkretnie ten producent , a w szczególnosci przedstawiciele olewają takie zgłoszenia...

wiem to z innych hurtowni , niektóre z nich już rezygnuja nawet ze współpracy ze względu na brak rzetelnosci i obiektywnego podejścia do tematu...

ponadto podobno polskie normy są bardziej liberalne w tym zakresie

sprawdziłem tą dachówkę w róznych hurtowniach bud. i podobnie jak u mnie są z defektem...ale to niestety zrobiłem majac juz pokryte 2/3 dachu

szczerze mówiąc odradzano mi ja ale juz po fakcie...

pod spodem znajduje się ceramika albo białe kropki... co teraz zrobić?

te białe kropki wygladaja mi na margiel, jezeli tak to jest to w 100% wada fabryczna.

Powinno sie je dac wydłubać, powinny być w kształcie małych kuleczek, lub podobnych form ( tzn powinny mieć objetosc a nie tylko białe plamki na ceramice)

Margiel pęcznieje pod wpływem wody i powstają własnie odpryski...

zauwazyłem takie małe białe obiekty podobne do kaszy

dupa blada. i dobrze i zle.

dobrze, bo to nie Twoja wina i nie powinienes miec problemów z rekalamcją. ( ewidentna wina producenta, glina na dachówke została wybrana z zanieczyszczonego złoza)

Od razu Ci mówie: nie da sie tego naprawić nie godz sie na rzadne rabaty i inne pierdoły, trzeba to wymienić. najlepiej na dachówki z inne partii

źle. bo trzeba wszystko wymieniać.

(oczywiście istnieje jeszcze 3 opcja. to białe to tajemniczy skałdnik znany tylko producentowi, który ma polepszac własciwisci dachówki, co prawda nie wiem jak ale ma :) )

aby sie upewnić. zrób jeszcze doświadczenie.

włóż na noc kilka dachówek do wody ( mogą byc te pocięte) do rana powinny pojawic sie odpryski. wtedy powinismy miec juz pewnosc.

tu mozesz zachowac zdjecia:

http://www.imagevenue.com/

potem wklej to co jest zaznaczone na czerwono - dla kazdego zdjecia osobno ( drugie okienko) normalnie w widomosc i powinno być widac na forum fotki

zdjecie jest małe ale po kliknieciu sie powieksza !! http://img13.imagevenue.com/loc108/th_4bb_1.JPG

zdaję sobie sprawę , że bedzię niełatwo wygrac z potentatem na rynku budowlanym....ale są to ciężko zarobione pieniązki przez naszą rodzinę .... sami wiecie ,że pokrycia dachowe to nie lada wydatek.. jest to nasza pierwsza budowa , która pociagnęła za soba wielewyrzeczeń ... na 100% nie odpuszczę sprawy nawet gdyby budowa miałaby się opóznić o nastepnych kilka miesięcy...

mamy jeszcze wiele innych prac do wykonania- inst. , tynki, posadzki więc to nie bedzie ze sobą aż tak kolidowało

najciekawsze sa te zdjecia.

to

bo widać, że odprysk powstał na skutek tego ze coś "wypchneło" powłokę dachówki do góry oraz to szczególnie tam z lewej strony. widać białą kulke blisko powierzchni.

napewno czesci tych białych wstawek w masie to drobne kamyczki <- generalnie nieszkodliwe.

Ale częsci jest innego koloru i moze to być własnie margiel.

Aby uscislić. margiel wyglada jak... ciasto z samej mąki, matowe, tak jakby lekko aksamitne, powinno sie to dać zarysowac / gwozdziem wiec da sie odróznic od białych kamyków z kwarcu ( twardy jak diabli ).

To musi być krótka piłka z twojej strony. Zgłoszenie ustne i pisemne. 2 dni czasu dla producenta na podjęcie działań (wyłącznie wymiana na jego koszt lub zwrot gotówki i pokrycie wszystkich kosztów). Jak nie to 3. dnia publikacja w Internecie z podaniem nazwy firmy i osób z nazwiska, które reklamacji nie uwzględniły lub działają opieszale. Następnego dnia publikacja anonsu w prasie ogólnokrajowej. Powinno zadziałać. Media to dziś potęga.

Przy okazji. Co to za dachówka? Pomijając już te odpryski to zobaczcie jak wygląda jej powierzchnia. Pełna zgrubień i nierówności. Jeszcze takiej nie widziałem. Zazwyczaj dachówki szkliwione są idealnie gładkie. A pewnie kosztowała kupę forsy.

Myślę, że markę tej dachówki możesz zdradzić nam już dzisiaj. Będziemy ja omijać szerokim łukiem.