Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z uszczelnieniem posadzki - tego jeszcze nie było!!!

Recommended Posts

Nowy temat (przepraszam), ale przeglądając inne posty nie spotkałem się z moim problemem.

Mam pytanko.

Będę na dniach wylewał posadzki. Jednak nie wiem co zrobić.

Mam fundament zabezpieczony izolacją poziomą na ostatnim bloczku fundamentowym, czyli między fundamentem a pierwszą warstwą pustaka.

Bloczki fundamentowe nie zostaly odizolowane od ławy fundamentowej bo moi fachowcy stwierdzili że tego sie nie robi, a ja się dojrzałem po wszystkim. Dom bez piwnic. Jak czytam izolacja pod posadzką powinna być połączona z izolacją poziomą fundamentu. Wszystko dobrze, tylko że u mnie duży pokój jest niżej o 30 cm od innych i od punktu 0.0 . Posadzka w dużym pokoju wychodzi niżej niż koniec fundamentu, czyli ściana od wewnątrz na wysokości około 10-15 cm nie będzie zabezpieczona przed wilgocią.

Jak i czym mam wykonać izolację na podłodze, jak i czym (jeżeli jest to konieczne) wykonać izolację na ścianie i jak ją później zakryć i wykończyć?

Proszę o P O M O C

Pozdrawiam

Janusz

nie wiem czy dobrze zrozumiałem ... chodzi o odcięcie ścian fundamentowych izolacją poziomą? i problem z uskokiem na poziomie

obniżonego pokoju dziennego?

można pokój dzienny odciąć poziomo niżej ... proporcjonalnie niżej i na ściany na uskoku wywinąć w ich kierunku ... na upartego można nawet zrobić przewiązkę pionową ... czyli ściany będą miały na fragmencie podwójną izolację poziomą ...

bez rysunku fragmentu przekroju nie da się na to do końca odpowiedzieć

może taki zeskanujesz odręczny i wkleisz?

[/b]

http://www.republika.pl/invx/i.jpeg

zapewne masz taka sytuacje jak na rys. 1 :wink:

i zapewne masz juz sciane fundamentowa, i izolacje pozioma jej zrobiona, wiec obnizenie jak pisze kolega wyzej, i jak ukazuje to rys.2 nie wchodzi w gre :) Wiec trzeba zrobic jak na rys. 1. czyli kawalek izolacji poziomej poprowadzic pionowo na scianie, aby zachowac jej ciaglosc, i polaczyc z pozioma, sciany fundamentowej. A potem nalozyc na to tynk, i modlic sie aby nie odpadlo :wink:

P.S.

najkorzystniejsze rozwiazanie to jest rys.2, czyli odnizenie.

http://www.republika.pl/invx/i.jpeg

zapewne masz taka sytuacje jak na rys. 1 :wink:

i zapewne masz juz sciane fundamentowa, i izolacje pozioma jej zrobiona, wiec obnizenie jak pisze kolega wyzej, i jak ukazuje to rys.2 nie wchodzi w gre :) Wiec trzeba zrobic jak na rys. 1. czyli kawalek izolacji poziomej poprowadzic pionowo na scianie, aby zachowac jej ciaglosc, i polaczyc z pozioma, sciany fundamentowej. A potem nalozyc na to tynk, i modlic sie aby nie odpadlo :wink:

P.S.

najkorzystniejsze rozwiazanie to jest rys.2, czyli odnizenie.

zgadzam się z invx ... należy tylko ten styk w rogu na dole zrobić z czegoś w miarę elastycznego ... zdaża się że przy pewnym osadzaniu izolacja po prostu się rwie, no i wyoblić jakimś styroklinem winkielek

Witam.

Izolacja ławy od ściany fundametowej w twoim przypadku nic by nie dała, wilgoć i tak szła by po fundamencie. Najlepszym rozwiązaniem, jeżeli nie ma jeszcze ścian naziemnych jest rozebranie jednej lub dwóch warstw bloczków fundamentowych w obrębie salonu i położenie izolacji poziomej.

Trochę roboty i spokój. Na izolacji, na wysokość 15cm. nie utrzyma ci się żaden tynk.

Pozdr.

Witam.

Izolacja ławy od ściany fundametowej w twoim przypadku nic by nie dała, wilgoć i tak szła by po fundamencie. Najlepszym rozwiązaniem, jeżeli nie ma jeszcze ścian naziemnych jest rozebranie jednej lub dwóch warstw bloczków fundamentowych w obrębie salonu i położenie izolacji poziomej.

Trochę roboty i spokój. Na izolacji, na wysokość 15cm. nie utrzyma ci się żaden tynk.

Pozdr.

Jeżeli ściany wymurowane to można jeszcze zrobić tak: Izolację poziomą muru odciąć tak by odstawała na 3-4cm. Pionowy kawałek ściany pokryć 2x warstwą dysperbitu do samego dołu ( niech się fachowcy wypowiedzą czy moze być do wnętrza. Są inne środki typu wodochronne na które można kłaść tynk ale są drogie ( około 20zł /kg). Izolacje pozioma podłogi pokryć folią i wywinąć do góry na ścianę do wysokości posadzki. Dokleić skoczem do pakowania. Przed tynkowniem ten kawałek 3cm foli ze ściany zagiąć w dół i przykleić wąskim skoczem. Tynk na 3 cm utrzyma się a będzie ciągla izolacja.

Witam.

Na izolacji, na wysokość 15cm. nie utrzyma ci się żaden tynk.

Pozdr.

Witam

Nieprawda. Można zastosować izolację firmy Deitermann, przeciwwodną taką np. jak zastosowałem u siebie w łazience. W rogach można zastosować taśmę i mieć pewność, że na rogach będzie to elastyczne. Izolacja ta rozciąga się do 300%, czyli trzykrotnie (nie grozi osiadanie fundamentów). Myślę, że z tynkiem też nie będzie problemów ponieważ, jeśli na taką izolacje można przykleić płytki to i tynk może się trzymać.

Witam.

Pozdr.

Jeżeli ściany wymurowane to można jeszcze zrobić tak: Izolację poziomą muru odciąć tak by odstawała na 3-4cm. Pionowy kawałek ściany pokryć 2x warstwą dysperbitu do samego dołu ( niech się fachowcy wypowiedzą czy moze być do wnętrza. Są inne środki typu wodochronne na które można kłaść tynk ale są drogie ( około 20zł /kg). Izolacje pozioma podłogi pokryć folią i wywinąć do góry na ścianę do wysokości posadzki. Dokleić skoczem do pakowania. Przed tynkowniem ten kawałek 3cm foli ze ściany zagiąć w dół i przykleić wąskim skoczem. Tynk na 3 cm utrzyma się a będzie ciągla izolacja.

No nie :o . Jak można proponować skocz do pakowania do izolacji posadzki lub ścian fundamentowych. :evil: :x

Ja mam podobną sytuację ale w garażu i kotłowni. Niższy poziom chudziaka i problem z ciągłością izolacji.

Problem został rozwiązany tak, że izolacja na chudziaku została zrobiona z papy termozgrzewalnej, która została wywinięta na ścianę i połączona na gorąco z izolacją poziomą. Na papę wiadomo - nic się nie przylepi, więc została położona folia budowlana i na to zakołkowany styropian 2cm. Styropian został pokryty siatką i naciągnięty klejem. Prace te były wykonane przed tynkami. Tynkarze zatynkowali całość na równo. Było to możliwe gdyż fundament był nieco cofnięty w stosunku do ściany (pustaki wystawały poza ściankę fundamentową. Teraz są na tynku płytki i jest OK.

Było to sporo pracy, ale teraz myślę, że zastosowałbym folię Mapei w płynie razem z bandażem. Dobrze się klei i co najważniejsze da się pokryć klejem do płytek. Później na to tynk i będzie OK.

Czy ten nietrzymajacy tynk to jest jakis powazny problem jesli (tak jak na rysunku 1) chudziak jest zaglebiony o jakies 8-10 cm czyli w zasadzie i tak styropian i wylewki wyjda wyzej niz izolacja pozioma scian.

Ja mam tak u siebie - bo niedogadalem sie z majstrem co do wysokosci posadzki docelowej. majster wyliczyl na 10 cm ponad izolacje pozioma a ja dopiero teraz wiem ze bede robil jakies 17 cm czyli albo dam chudziak ponizej izolacji poziomej o 7 cm albo bede mial za niskie otwory na drzwi ...

Ja Na papę wiadomo - nic się nie przylepi, więc została położona folia budowlana i na to zakołkowany styropian 2cm. Styropian został pokryty siatką i naciągnięty klejem.

tylko te kolki uszkodzily izolacje :roll:

Ten skocz ma przytrzymać tylko montażowo jedno z drugim. I tak tynk czy co innego dociska a folia jest izolacją. Poza czasem przed tynkowaniem nie musi pełnić żadnej funkcji

j.w z tym ze zamiast kolkow skocz :wink: i niebardzo mi sie widzi folia jako izolacja ...

[

No nie :o . Jak można proponować skocz do pakowania do izolacji posadzki lub ścian fundamentowych. :evil: :x

Ten skocz ma przytrzymać tylko montażowo jedno z drugim. I tak tynk czy co innego dociska a folia jest izolacją. Poza czasem przed tynkowaniem nie musi pełnić żadnej funkcji

Trzeba czytać dokładnie pytanie, ponieważ autor postu napisał:

Jak czytam izolacja pod posadzką powinna być połączona z izolacją poziomą fundamentu. Wszystko dobrze, tylko że u mnie duży pokój jest niżej o 30 cm od innych i od punktu 0.0 . Posadzka w dużym pokoju wychodzi niżej niż koniec fundamentu, czyli ściana od wewnątrz na wysokości około 10-15 cm nie będzie zabezpieczona przed wilgocią.

Jak i czym mam wykonać izolację na podłodze, jak i czym (jeżeli jest to konieczne) wykonać izolację na ścianie i jak ją później zakryć i wykończyć?

Jest jeszcze pojęcie ciągłości izolacji i myślę że nie należy pisać o jakiś taśmach, które z budownictwem nie mają nic wspólnego. Należy zachować szczelne połączeniemiędzy izolacją poziomą i pionową, oraz zastosować pożądną izolację, żeby nie było potem problemów z wilgocią.