Peteros 25.06.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Byłem dziś na budowie u nowego sąsiada i zbaraniałem na widok ścianek działowych z bloczka gr. 12 cm w kórych otwory na drzwi nie są zwieńczone nadprożami. Ponieważ u siebie działówki stawiałem z porotonu 12 cm i musowo z nadprożami, wyraziłem ostrożną opinię, że cos tu chyba nie gra.Powiedzcie, jak powinnoto wyglądać w bloczku, zaczynam myśleć, że niepotrzebnie zestresowałem faceta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
and33 25.06.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 ja terz jestem zwolennikiem wylewania nadprorzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.06.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 Nadproża powinny być.Mogą być wylewane,mogą być systemowe.Ewentualnie można dać belkę stalową.Gdzieś to widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 25.06.2005 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2005 OK, ale czy może ich nie być w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 26.06.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 U mnie nie ma takowych nadproży, są dane po 2 pręty fi 8.( suporex 12) Po co nadproża, ile waży te pare sztuk połóweczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.06.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 zgadzam sie z GRom'em - 2 prety mocna zaprawaprzy drzwiach o standardowych szerokościach (do 80 cm) wydatek na nadproża do scianek działowych - jest zbedny ...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 26.06.2005 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Ale pręty na pewno być powinny? Powinien kazać im to rozwalić i zrobić jak trzeba czy odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 26.06.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Pręty na pewno być powinny. Po jakimś czasie pustak pęknie od roga po skosie i będzie ładny trójkąt równoramienny z podstawą równą szerokości drzwi, a bokiem lub nawet bokami będą pęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 26.06.2005 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Właśnie przekazałem "radosne wieści" sąsiadowi. Jutro obwieśdci je ekipie, która uzna mnie pewnie za swojego najlepszego przyjaciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 26.06.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Panowie Brzoza i reszta "geniuszy" nadproże nie "dzwiga" tylko pare bloczkow nad sobą tylko przenosi obciążenia ze stropu na sciany i na pewno pare prętów to jest d... nie nadproze.Jezeli nad otworem narysujemy trójkąt równoboczny i wierzchołek tego trójkąta ne dotyka stropu nie musi być nadproza, jezeli jest nad stropem to nadproże dajemy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.06.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Panowie Brzoza i reszta "geniuszy" nadproże nie "dzwiga" tylko pare bloczkow nad sobą tylko przenosi obciążenia ze stropu na sciany i na pewno pare prętów to jest d... nie nadproze.Jezeli nad otworem narysujemy trójkąt równoboczny i wierzchołek tego trójkąta ne dotyka stropu nie musi być nadproza, jezeli jest nad stropem to nadproże dajemy!!! nie rozsmieszaj aż tak... Biomario bo zajadów ze smiechu dostane ... z Ciebie taki geniusz, ze opierasz strop na ściankach działowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 26.06.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Panowie Brzoza i reszta "geniuszy" nadproże nie "dzwiga" tylko pare bloczkow nad sobą tylko przenosi obciążenia ze stropu na sciany i na pewno pare prętów to jest d... nie nadproze.Jezeli nad otworem narysujemy trójkąt równoboczny i wierzchołek tego trójkąta ne dotyka stropu nie musi być nadproza, jezeli jest nad stropem to nadproże dajemy!!! nie rozsmieszaj ... Biomario bo zajadów ze smiechu dostane ... z Ciebie taki geniusz, ze opierasz strop na ściankach działowych ? Brzoza Ty wiesz co !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 26.06.2005 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Rzeczywiście, przegięcie w drugą stronę, choć może jednak w tę samą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.06.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Brzoza Ty wiesz co !!! nie mogłem sie powstrzymac ... pozdro maxymow ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 26.06.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 27.06.2005 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Panowie Brzoza i reszta "geniuszy" nadproże nie "dzwiga" tylko pare bloczkow nad sobą tylko przenosi obciążenia ze stropu na sciany i na pewno pare prętów to jest d... nie nadproze.Jezeli nad otworem narysujemy trójkąt równoboczny i wierzchołek tego trójkąta ne dotyka stropu nie musi być nadproza, jezeli jest nad stropem to nadproże dajemy!!! nie rozsmieszaj aż tak... Biomario bo zajadów ze smiechu dostane ... z Ciebie taki geniusz, ze opierasz strop na ściankach działowych ? nie nie opieram a piwnice zrobilem na strychu i nie mam zamiaru tłumaczyć ani objaśniać Tobie i podobnym.Po prostu jezeli o czymś nie masz zielonego pojęcia to nie zabieraj głosu nie wprowadzaj reszty w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.06.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 wg mnie to Ty nie masz pojęcia i wprowadzasz ludzi w bład na ściankach działowych nie opiera sie stropu ! scianki działowe wykonuje sie po wykonaniu stropu i nie przenosza innych obciązeń - oprócz własnychjesli miałeś taka ekipe, która nie umiała budować - wykonała scianki działowe przed wykonaniem stropu i oparła strop na ściankach działowych - moge Ci tylko współczuc ...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 27.06.2005 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 wg mnie to Ty nie masz pojęcia i wprowadzasz ludzi w bład na ściankach działowych nie opiera sie stropu ! scianki działowe wykonuje sie po wykonaniu stropu i nie przenosza innych obciązeń - oprócz własnych jesli miałeś taka ekipe, która nie umiała budować - wykonała scianki działowe przed wykonaniem stropu i oparła strop na ściankach działowych - moge Ci tylko współczuc ... pzdr tyż racja A odnosnie pytania glownego: jak w takim razie trzymaly sie pustaki nad otworem jesli nie bylo nadproza ?? Moze byly to po prostu bloczki w ksztalcie "U" w ktore w srodek byl wlozony drut i wypelnione bylo to betonem... z zewnatrz to naprawde wyglada jak zwykly pustak a jest "niezwykly" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 27.06.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Mam działówki z PTH 8,5. Murarz wstawił dwa pręty 10mm w mocniejszej zaprawie i sądzę, że nic więcej nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldon 27.06.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 w bloku mam ściany z promonto i nie ma tu nadproży ani prętów i trzyma sie to ze 30 lat. jedną rozebrałem bo podział mi nie pasował i nie natrafiłem na nic innego jak promonto. Myśle że nie ma powodu do paniki z tymi ściankami działowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts