Anita O. 26.06.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Witam . Mam pytanie dotyczące malowania ścian. Jestem na etapie wykończenia domu. Obecnie maluję ściany ( dokładnie jeden pokój ) chodzi mi o to ,że powierzchnie pomalowane gotową farbą DEKORAL nie wyglądają jednolicie. A mianowicie występują ciemniejsze i jaśniejsze pasy na ścianie. Dodam ,że ściana pokryta jest gładzią szpachlową ALPOL. Nie wiem co jest tego przyczyną , może mieliście podobną sytuację. Proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
and33 26.06.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 przy pierwszym malowaniu ważne jest ruwnomierne rozprowadzenie farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 26.06.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Ja na poczatku tego roku malowalem farba sciany i poprosty mnie trafialo pomalowalem sciane 3 razy i dalej byly przebicia tak samo jak u Ciebie farba niejednakowo kryla choc byla dobrze wymieszna, zlozylem po 3 dniach reklamacje przyszla pani uznala reklamacje i dostalem nowa farbe. Po pierwszym malowaniu nowa farba sciany byly juz takie jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 26.06.2005 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Dobrze zagruntowana ściana to podstawa , aczkolwiek spodkałem się również z niby firmowymi emulsjami lecz kiepskimi.Wymień emulsję na inną , ja tak musiałem zrobić i pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 27.06.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Może to też być nierównomiernie zużyty wałek - bardziej "kosmaty " na krańcach. Niedoceniane zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmar 28.06.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Wałek lub grunt jest tak istotny tylko w przypadku tak kiepskich farb jak dekoral, które tylko w reklamach wyglądają rewelacyjnie. Mam za sobą malowanie całego nowego domu i takimi farbami tylko się mordowałem.Gdy zmieniłem na np. Caparol to inna bajka. Nie są to farby dostępne w marketach trzeba szukać ich u regionalnych dystrybutorów, są też droższe, ale wydajniejsze i lepiej-skuteczniej kryją, co w rozrachunku wychodzi na to samo i jeszcze zaoszczędza się czas i nerwy nie mówiąc o bez porównania lepszych właściwościach użytkowych jak np. faktyczna a nie teoretyczna zmywalność i trwałość kolorów.Odpowiednie gruntowanie jest istotne ale głównie ze względu na wzmocnienie podłoża i zmniejszenie chłonności co skutkuje mniejszym zużyciem farby docelowej. Oprócz Dekorala w marketach jest jeszcze dużo innego badziewia którym nie daje się malować jak np. Dulux, Jedynka. Testowałem jeszcze parę innych Tikurilla, Sto, Kabe i jak dotąd najlepszy okazał się Caparol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 28.06.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 No niby tak, tyle że gdyby to była całkowita racja to pewnie duluxa i innych już dawno by na rynku nie było, a jednak są. Swego czasu wiele ścian pomalowałem duluxem białym,z barwnikami, kolorem i jakoś nie miałem zastrzeżeń , no może raz. To się każdej firmie zdaża , nie ma nic doskonałego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts