marcin_budowniczy 26.06.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 Witam Upatrzyłem sobie projekt domu: parter z piętrem + poddasze użytkowe. Wszystko fajnie, wręcz idealnie, ale pragnę zrezygnować z piętra, tzn. chcę tylko pozostawić parter+poddasze. Dach jest dwuspadowy, tak więc na mój gust da się poprostu go "obniżyć" (wyrzucić środek czyli piętro). Zadzwoniłem do biura projektowego, a tam podali mi namiar na autora projektu (ponieważ takie zmiany nie wchodzą w skład zmian adaptacyjnych jakie może dokonać inny projektant). W sumie wszystko jasne. Autor powiedział, że z punktu technicznego jest możliwe takie rozwiązanie i wymaga to jego zgody, ale (najchętniej) on może tego dokonać za ok. 1000 zł tak więc zaprasza mnie do siebie Czyli: Zakup projektu 2200 zł Zmiany w projekcie 1000 zł Adaptacja przez innego projektanta w mojej miejscowości ok. 1000 zł Problem polega na tym, że autor projektu mieszka od mojego miasta ok. 500 km (licząc podróż w dwie strony). Czy nie mogę poprostu kupić tego projektu, otrzymać od autora zgody i załatwić sobie zmiany i adaptacje w moim miejscowym biurze projektowym? Oszczędzi mi to dużo czasu i pieniędzy. Czy taką zgodę mogę otrzymać od autora za darmo? Czy może za taką zgodę skasować? Czy jestem skazany na gruntowne zmiany tylko u autora projektu? W końcu wydaje mi się, że taką zgodę powinienem dostać bez zbytniej łaski ponieważ: 1. Autor na starcie zarabia jeśli ja kupuje jego projekt 2. Zmiany w jego projekcie nie będzie wykonywał jakiś "kowalski" lecz uprawniony projektant. Co o tym myślicie, mnie naprawdę nie chce się jeździć taki kawał drogi, ale z drugiej strony projekt spełnia moje wymagania. Sie rozpisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 27.06.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Czy nie mogę poprostu kupić tego projektu, otrzymać od autora zgody i załatwić sobie zmiany i adaptacje w moim miejscowym biurze projektowym? Mógłbyś gdyby Ci na to pozwolił. Czy taką zgodę mogę otrzymać od autora za darmo? Tak Czy może za taką zgodę skasować? Tak Czy jestem skazany na gruntowne zmiany tylko u autora projektu? Tak bo On się nie zgadza aby to zrobił ktoś inny. W końcu wydaje mi się, że taką zgodę powinienem dostać bez zbytniej łaski ponieważ: Widzę, że nie rozumiesz jednej rzeczy. Ten projekt to dzieło autora. Tylko on jest posiadaczem praw do niego. Te prawa obejmują zarówno prawo do rozpowszechniania, kopiowania jak i modyfikowania. Wyłącznie od jego dobrej woli zależy co Ci pozwoli z nim zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 27.06.2005 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 marcin_budowniczy Niestety Marcinie, tak jak napisał Klaus, to są prawa autorskie i trzeba je zaakceptować lub wybrać inny projekt . Pozdrawiam TadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts