Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dotyczy to wentylatora AS-6 firmy Novoterm (namierzylem dzisiaj w Praktikerze). Na opakowaniu pokazany jest montaż w suficie lub na ścianie - ale czy taki wentylator z żaluzją automat. będzie dobrze działał, jesli zamontujemy go w suficie i czy będzie tak samo skuteczny, jak wentylator montowany w ścianie? Widziałem tez model AN-6 tej samej firmy, bez żaluzji (także wg opisu na opakowaniu może być sufitowy) oraz osiowy wentylator sufitowy NV-15 firmy Dospel, także bez żaluzji (tego niestety nie udało mi sie jeszcze namierzyć w sklepie) - wyglądaja ładniej, niż ten pierwszy model z żaluzją, jednak wolałbym chyba jednak dodatkową ochronę przed zimnym pow. z zewn. w postaci żaluzji.

Przygody moje z łazienką bez komina opisałem w innym wątku http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=49610 - przypomnę tylko, że chcę przebic się przez mur na zewnątrz w poziomie.

Aha - jeszcze jedno pytanie: czy taki full-wypas wentylator (fi 150, automat. żaluzja, czujnik wilgotności, regulowany timer) może być także uruchamiany zewn. wyłącznikiem, jeśli nie ma wyłącznika sznurkowego czy nie?