Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którędy ucieka ciepło?

Recommended Posts

Witam,

moze ktos z uczestnikow bedzie mogl odpowiedziec na takie pytanie:

Mieszkam w domu drewnianym, powiekszonym z czterdziestoletniego domu z bala. Dobudowane czesci ocieplone welna 15 cm, z zewnatrz deska calowka, od srodka deski albo plyta g-k (oczywiscie paroizolacja i folia paroprzepuszczalna. Wiatrolap ma niecale 15 m2 powierzchni, wysokosc 270cm, okna nowoczesne 100x120cm i 40x70cm. Drzwi wejsciowe sosnowe, najtansze, wyjscie na polnocny zachod. W suficie wejscie na strych, przykryte zasuwana plyta OSB z przyklejonym od gory styropianem 5cm (gora nieocieplona, blachodachowka na latach). W scianie bocznej otwor wyjsciowy dla zwierzat domowych 25x25cm, zasuwany deseczką.

W wiatrolapie panuje temperatura ok. 10 stopni C przy temperaturze otoczenia zero.

Pytanie: ktoredy przede wszystkim ucieka cieplo? Jak najprosciej poprawic sytuacje? Czy jest w ogole mozliwe?

Bede wdzieczny za sugestie.

Martius

Witam,

przekroj scian zewnetrznych (od zewnatrz do srodka): deska calowka, folia paroprzepuszczalna Corotop 1,300 mg, welna 15 cm, paroizolacja, deska calowka.

Ogrzewania w wiatrolapie nie ma.

Czyli uwazacie, ze najwazniejsze jest zatkanie dziurki dla zwierzat oraz uszczelnienie drzwi, a wyjscie na strych ma mniejsze znaczenie?

sądzę że ciepło ucieka ci poprzez dach - jeżeli jest nieocieplony to wyciąga ci ciepło z domu - czysta fizyka nic więcej - jeżeli w wiatrołapie masz 10 oC to szczerze mówiac mogłoby być lepiej w domu- czy w wiatrołapie masz jakieś okna??

cze dom jest podpiwniczony? jeśl;i nie to jaką masz podłogę/posadzkę>?

nie wiem czy temperatury w wiatrołapie nie podniosłoby się o pare stopni wymieniając dzrzwi wewnętrzne na jakieś szczelniejsze - choc sformułowanie "najtańsze drzwi wejściowe" nie mówi czy są one już dobrze uszczelnione czy nie...jeżeli drzwi są na północny zachód top moze ci wwiewać zimne powietrze przez nieszcelności do wiatrołapu - oczywiscie ogrzewanie wiatrołapu dla mnie większego sensu nie ma...ale to tylko moje skromne zdanie

Witam,

dzieki za odpowiedzi.

Przekroj stropu (od dolu do gory): deska calowka, paroizolacja, welna 15cm, deska calowka.

Drzwi nie sa uszczelnione i juz sa wypaczone od dolu, tak ze nie dosc ze wwiewa zimno, to jeszcze przy duzym deszczu i odpowiednim wietrze wlewa wode (to jak dotad zdarzylo sie raz).

Wydaje mi sie, ze ogrzewanie wiatrolapu nie ma sensu do czasu, gdy zostanie ocieplone poddasze.

Pozostaje pytanie co zrobic z drzwiami wejsciowymi - uszczelniac, czy wymienic drzwi i uszczelniac. Czy uszczelnianie drzwi sprowadza sie do zamocowania listwy poziomej od dolu i progu, oraz wypelnienia pianką szczelin pionowych?

Mój Tata miał kiedyś podobny problem. Do wiatrołapu założył najtańsze drzwi (białe wewnętrzne). Potem przyszła zima, założył uszczelki, okleił drzwi styropianem, obił ładnymi deseczkami i ... po kilku dniach zadzwonił po hydraulika, żeby ten założył mały kaloryfer. Morał - i tak trzeba dostarczać ciepło do ogrzania.