gervail 27.06.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 takie mam pytanie: wklad: jotul harmony 18 zamontowany 2 tyg temu, wczoraj byla proba generalna i przy otwartych drzwiczkach troche (20%?)dymu wychodzi na pokoj. drewno suche, komin ok 6-7m o przekroju 14x27cm, rura fi100 doprowadza powietrze z zewnatrz. budynek jest nowy, wlasnie wykanczany. przy zamknietych dzwiczkach widac jak dym sie kotluje w srodku. w zeszlym roku bylo palone koza i ciag byl bardzo dobry. czy wszystko aby ok ? moze musi sie przepalic kilka razy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 27.06.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Raczej coś nie tak z ciągiem, dym nie powinien sie "kotłować" w środku.Podczas szybkiego otwarcia ma prawo "wyskoczyć" na pokój.Przepalenie raczej nic nie da.Moze podczas próby był tzw. przeze mnie "przyducha" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 27.06.2005 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 przyducha tzn. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 27.06.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Bezwietrznie, niskie ciśnienie, niski pułap chmur, duża wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 27.06.2005 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 aha.......hmmmm.......dzisiaj rano patrzylem wiec wilgoc to tylko mogla byc z budynku co do otwierania to otwieralem wolno zeby zlapalo cug do gory, ech bede musial jeszcze posprawdzac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 27.06.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Chodzi o wilgoć w powietrzu na zewnatzr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 27.06.2005 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 tiaak.....nie wiem dlaczego wspomnialem o tynkach ? ;D w kazdym razie troche kicha jak sie okaze ze cos z ciagiem nie tak, bo na czopuchu jest juz tynk strukturalny.........;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 27.06.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 A ptaszki gniazdka nie zrobiły na kominie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 27.06.2005 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 musze sprawdzic ale nie wydaje mi sie. dzieki za rady. kurcze jak bylo w zimie palone koza to byla ona doprowadzona do komina rura o dlugosci ok. 1,5-2m w poziomie (miedzy koza a wylotem dymnym komina). ciag byl taki ze zasysalo ogien do rury. wiec cholera wie moze faktycznie cos sie zagnieździło w kominie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_ag 27.06.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 A czym paliłeś w kozie może trochę przeczyścić komin ????? Bo o ile znam życie to resztkami sosny z budowy, u mnie po paleniu w kozie przez 1 zimę z 20 cm średnicy zostało "na oko" 3 a może 4 cm i kominek też dymił dopóki sie nie rozgrzał. Po wizycie diabła od kominów wszystko zaczeło kopcić prawidłowo prosto do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 27.06.2005 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 palilem scinkami z budowy, czym sie dalo. ALE nie bylo duzo palone (powiedzmy ze 15-20 dni) i przewod w srodku byl tylko troche okopcony. co do ekipy, ktora to robila nie mam zastrzezen - obudowa bardzo ladna, a i ogolnie robota zrobiona porzadnie. chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 27.06.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 A może jednak masz mokre drewno dlatego tak się kopci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 27.06.2005 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 kupilem paczkowana brzoze, przez zime troche zamokla, ale od marca lezy pod dachem. mam tez debine z zeszlego roku - efekt taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieczara 27.06.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 Od razu napiszę, żebyś traktował moją poradę z lekkim dystansem, bo nie jestem specjalistą. Niemniej mój kominiarz ostrzegł mnie przed jednym zjawiskiem, które BYĆ MOŻE miało miejsce i u Ciebie: chodzi o słońce. Po południu, w upalny, słoneczny dzień może się zdarzyć, że słońce mocno nagrzeje komin. I wtedy rozpalenie czegoś w kominku (lub piecu) może się kończyć dymem w pokoju - gorący koniec komina sprawia, że ciąg nie powstaje. Trzeba wtedy wziąć gazetę i nabuzować w piecu/kominku - gdy temperatura na dole będzie większa niż na gorze komin "złapie" ciąg. Sam tego nie miałem nigdy okazji sprawdzić, ale te zjawisko wydaje mi się prawdopodobne. Jaką miałeś pogodę w czasie "testów"? PozdrawiamPieczara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gervail 27.06.2005 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 sprawdzalem dzisiaj rano wiec chyba przeszkoda mogl byc tylko slaby wiatr lub jego brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts