Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek

Recommended Posts

takie mam pytanie:

wklad: jotul harmony 18

zamontowany 2 tyg temu, wczoraj byla proba generalna i przy otwartych drzwiczkach troche (20%?)dymu wychodzi na pokoj. drewno suche, komin ok 6-7m o przekroju 14x27cm, rura fi100 doprowadza powietrze z zewnatrz. budynek jest nowy, wlasnie wykanczany.

przy zamknietych dzwiczkach widac jak dym sie kotluje w srodku.

w zeszlym roku bylo palone koza i ciag byl bardzo dobry.

czy wszystko aby ok ? moze musi sie przepalic kilka razy ?

musze sprawdzic ale nie wydaje mi sie. dzieki za rady.

kurcze jak bylo w zimie palone koza to byla ona doprowadzona do komina rura o dlugosci ok. 1,5-2m w poziomie (miedzy koza a wylotem dymnym komina). ciag byl taki ze zasysalo ogien do rury. wiec cholera wie moze faktycznie cos sie zagnieździło w kominie ?

A czym paliłeś w kozie może trochę przeczyścić komin ????? Bo o ile znam życie to resztkami sosny z budowy, u mnie po paleniu w kozie przez 1 zimę z 20 cm średnicy zostało "na oko" 3 a może 4 cm i kominek też dymił dopóki sie nie rozgrzał. Po wizycie diabła od kominów :evil: wszystko zaczeło kopcić prawidłowo prosto do komina.

Od razu napiszę, żebyś traktował moją poradę z lekkim dystansem, bo nie jestem specjalistą. Niemniej mój kominiarz ostrzegł mnie przed jednym zjawiskiem, które BYĆ MOŻE miało miejsce i u Ciebie: chodzi o słońce.

Po południu, w upalny, słoneczny dzień może się zdarzyć, że słońce mocno nagrzeje komin. I wtedy rozpalenie czegoś w kominku (lub piecu) może się kończyć dymem w pokoju - gorący koniec komina sprawia, że ciąg nie powstaje. Trzeba wtedy wziąć gazetę i nabuzować w piecu/kominku - gdy temperatura na dole będzie większa niż na gorze komin "złapie" ciąg.

Sam tego nie miałem nigdy okazji sprawdzić, ale te zjawisko wydaje mi się prawdopodobne. Jaką miałeś pogodę w czasie "testów"?

Pozdrawiam

Pieczara.