Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kłopoty z geodeta...:(

Redik

Recommended Posts

Witam,

mam problem z geodeta i prosze o porade bo jestem absolutnym laikiem w tych sprawach. Rok temu kupilem dom w W-wie, oczywiscie na czesc wziety byl kredyt. Dzialka na ktorej stoi ma niejasna sytuacje... to znaczy w KW sa to dwie dzialki, a w zasadzie jedna i czesc drugiej, bo druga czesc zostala zabrana pod droge. Sad odrzucil moj wniosek (a w zasadzie wniosek notariusza) o zmiany w KW (zalozenie odrebnych KW dla kazdej dzialki) z przyczyn formalnych (brak mapy dzialki czesciowej). No wiec wynajalem geodete ktory mial naniesc wszelkie zmiany w tych wszystkich kartograficznych cus tam i na koncu sporzadzic wyrysy obu dzialek na podstawie ktorych sad moglby laskawie nie odrzucac drugiego mojego wniosku...

Zaliczke geodetka wziala na poczatku stycznia, potem mierzyla dzialke, spisywala protokol z sasaiadami. Przewidywany termin wykonania - 2 miesiace. Do dzisiaj to nie jest zrobione. Podobno dokumenty przeszly juz przez jakas kontrole w czyms tam kartografii. Niestety nie moge dowiedziec sie szczegolow bo geodetka jest nieosiagalna....

Co mi radzicie? Czy warto sie z nia meczyc czy taka usluga jest do zalatwienia w W-wie szybko? Ile to srednio kosztuje w W-wie? Jestem w stanie zaplacic wiecej niz srednio zeby juz miec to zalatwione, ale nie mam pojecia czy na obecnim etapie oplaca mi sie wynajmowac nowa osobe...

nie bedzie przyszlego razu;).

Mam nadzieje to zalatwic raz na zawsze.Problem w tym ze mam okreslony czas na ustanowienie hipoteki, teraz zostalo mi 10 miesiecy....

A ten Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej i Kartograficznej to rozumiem ma obowiazem na moja prosbe udzielic mi informacji na temat stanu dokumentow zwiazanych z moja dzialka? I wystarczy mi akt notarialny?

Jak pójdziesz i przedstawisz sprawę to powini Ci pomóc i powiedzieć na jakim etapie jest robota wykonywana przez geodetkę

z tym może być gorzej, jeżeli geodetka ma układy w Ośrodku, to nic się nie dowiesz.

Idź (w ostateczności) do geodety powiatowego - powinno pomóc, jeżeli nie, to napisz skargę do starosty.

A największy 'bat' na geodetę to WINGiK (Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartograficznego).

Powodzenia.

Oczywiscie zgadzam sie z toba calkowicie ze nie powinienem byc strona, zwlaszcza ze kompletnie sie na tym nie znam. Niestety poniewaz mam podejrzenia ze geodeta wali mnie w rogi chcialem sprawdzic czy prawdziwa jest informacja o postepie prac... Tym bardziej ze coraz bardziej czuje presje czasu.

Czy znasz ktos godnego polecenia, znajacego sie na rzeczy geodete z Warszawy?

no i niestety okazalo sie ze geodetka robila mnie w rogi. PODGiK okazal sie porzadna instytucja i udzielil mi informacji. I teraz jestem w punkcie wyjscia a czas leci:(

:Praca została zgłoszona w PODGiK w dniu 25 listopada 2004 jako wykonanie "wykazu zmian gruntowych'.Zgłoszenie zostało opracowane przez PODGiK i wykonawca odebrał tzw. zwrotkę oraz odbitkę z mapy zasadniczej do porównania w terenie w dniu 13.12.2004r. Do dnia dzisiejszego nie wpłynęło od geodety opracowanie do kontroli oraz do przyjęcia do zasobu.."

Co gorsza dowiedzialem sie ze nie nowy geodeta nie moze wziasc sie za wykonanie roboty dopoki poprzedni sie nie rozliczy w PODGiK. Czy cos moge zrobic w takiej sytuacji?

Według mnie nastepny geodeta może zgłosić robotę. Ośrodek nie może blokować komuś możliwość wykonania roboty tylko dlatego, że ktoś inny nie rozliczył sie z Ośrodkiem. Niech ośrodek ściga ta osobę, jezeli nie roliczyła sie z nimi.

Ps. Na dany teren może być np.zgłoszonych 20 robót i Osrodek nie ma prawa ich nie przyjąć.