Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany dom typu "fińskiego"

Jerzy Data

Recommended Posts

Szukam kontaktu z użytkownikami domów typu "fińskiego" w celu wymiany doświadczeń, szczególnie interesują mnie pomysły na ocieplenie takiego domu. Czy ktoś ma doświadczenia w ociepleniu zewnetrznym styropianem lub wełną połozonym na deskowanie zewnętrzne i otynkowanie. Co z tzw. termosem i odcięciem dopływu wentylacji do drewna. A może lepiej ocieplenie pod deski zewnętrzne. Proszę o podpowiedzi. :)

Temat do sprawdzenia pod hasłami domy drewniane, szkielet, domy szkieletowe, domy z bala.

Korzystne jest zrobienie fasady wentylowanej z wełną typu jak siding - najbezpieczniesze.

Można tez ocieplic wełną + tynk mineralny lub silikonowy.

W zależności od konstrukcji - klejenie klejami dyspersyjnymi + kołki - specjalne , wkręcane za drewniane podłoża, w razie przypadków tzw. trudnych - system szynowy + wełna.

Te nasze domki mają bardzo ciekawy przekrój scian. Idąc od środka domu to warstwy układają się następująco. Płyta g-k, poprzednio w oryginale była to podwójna płyta pilśniowa o grubości ok.2x1,5cm. Pod tą płytą jest gruby karton nasączony jakimś impregnatem wyglądającym jak wosk. Kolejnym elementem jest szkielet z kantówek o grubości ok. 8cm pomiędzy które były powkładane "wafle" z supremy. Kolejny karton i deskowanie bite na ukos a na to wszystko deski zewnętrzne calowe bite pionowo których łączenia zakryte są listwami. Mój dylemat polega na tym czy postąpić jak wielu sąsiadów i położyć na zewnątrz styropianu ( nie odrywając listew pionowych, które tworzą wentylacje pod ociepleniem) i na to tynk. Czy też lepiej oderwać zewnętrzne deski, położyć paroizolację, kantówki i pomiedzy nie wstawić wełnę , na to wiatroizolację i spowrotem deski. Zastanawia mnie w takim przypadku wentylacji wewnątrz ściany pod wełną. Czy tam nie pojawi się wilgoć.

Paroizolacja ma być najbliżej środka - teraz to ten woskowany papier. Dawanie dalej nie ma sensu,a może wprost pogorszyć sytuację. Ja równo dawałbym na te deski styropian, klejony na klej dyspersyjny, a potem tynki, każdy opróćz akrylowego, bo wtedy rzeczywiście moga być kłopoty (grzyb i zapleśnienia). Korzystnie tynk silikonowy lub mineralny o DOBRA farba silikonowa.

Dzięki za podpowiedź. Wszystkow jednak wskazuje na zastosowanie wełny jako bezpieczniejszego materiału jesli chodzi o przepuszczalność wilgoci. Znalazłem dosyć ciekawe podpowiedzi na stronie http://www.szkielety.com.pl i chyba tak postąpię. Zastanawiam się jeszcze nad pozostawieniem niewielkiej pustki powietrznej (pod warstwą wełny listwy 2cm grubości).

• 2 weeks później...

Tam są dobre informacje.

Jedyna rzecz z jaką się nie zgadzam, to skuteczność działąnia styropianu ryflowanego do drenowania wody na ociepleniu nad ziemią. W praktyce, zwłaszcza wykonawczej, to nie ma szans działać.

Rozwiązanie fasady jako wentylowanej jest z punktu fizyki budowli lepsze.

• 8 years później...
  • 3 weeks później...