Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wyegzekwować rachunek od wykonawcy ?

JANK

Recommended Posts

Zatrudniłem u siebie na budowie pewnego wykonawcę, płaciłem mu zaliczkowo. Po pewnym czasie wykonawca zniknął nie dokończywszy zleconych robót. Wysłałem mu pismo o wystawienie rachunku za wykonane roboty ale nie otrzymałem tego rachunku.

Pytanie : Czy mogę z tym problemem udać się do Urzędu Skarbowego i czy ze strony w/w urzędu nic mi nie grozi ? :oops:

JANK

Tomasz M. ma rację urząd ci nic nie zrobi jeśli masz pokrycie wydatków w dochodach ale co ty chcesz osiągnąć od urzędu - to że tam pójdziesz nie oznacza że w ciągu tygodnia skontrolują twojego wykonawcę - teoretycznie mogą sprawdzić jego deklarację Vat-7 jeśli jest vatowcem ale ze swojej praktyki wiem że urzędy bardzo nie lubią takich spraw

jesli masz pokwitowanie na zaliczke (z datą i podpisem )

to moga na zasadzie kontroli krzyzowej sprawdzic czy ma zaksiegowaną

wpłate zaliczki.

Zresztą nic nie piszesz czy to był podmiot gospodarczy czy osoba prywatna ? ...jesli to był ktoś na czarno to Ci raczej FV nie wystawi bo i jak ?

Tylko zastanow sie czy tedy droga ....

Wiesz taka sprawa co do zasady powinna trafić do działu kontroli - tylko kwestia czy w jego urzędzie skarbowym ktoś cię wysłucha i kiedy taka kopntrola wpadnie do planu kontroli. Zwykle US bronią się przed takimi sprawai bo dużo bliźnich pisze donosy na innych a często jest to wyraz zawiści. Rozumiem że on jako vatowiec przyjmował od ciebie zaliczki na poczet wykonanych prac i wystawił ci za część prac faktury - w tej sprawie bez umów, protkołów zdawczo-odbiorczych, dowodów przelewu będzie trudno coś udowodnić - prawdopodobnie zaniżył podatek za miesiąc w którym powstał obowiązek podatkowy od zaliczki - wtedy groziłaby mu sankcja z kodeksu karno skarbowego lub z ustawy o vat - organ podatkowy w zasadzie mógłby przesłuchać ciebie i jego i ewentualnych innych świadków ale może skończyć się to np tym że facet oświadczy że niedokończył pracy bo przestałeś mu płacić i będzie twoje słowo przeciwko jego chodź z drugiej strony samo konieczność zgłaszania do US może skłonić go do wystaiwenia faktury - to spory problemem i powinieneś przy innych wykonawcach zadbać o papierologię (umowy, pokwitowania) - może spróbuj z nim porozmawiać osobiście i wtedy go postrasz US i ewentualnymi perturbacjami z tym związanymi :D - życzę ci powodzenia