Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja ścian szczytowych i działowych od góry?

Recommended Posts

byłem u znajomych którzy są na etapie krycia krokwi folią i ...

mają oni ściany szczytowe i działowe dociągnięte do samej folii...

moje wątpliwoći i przemyślenia:

czy taka ściana, czy to szczytowa czy działowa, nie będzie wychładzać się od góry i nie powstanie mostek termiczny, nawet jeśli uwzględnimy styropian na zewnątrz i jakąś wełnę w środku (np. ze 20 cm wełny)

nawet gazobeton na tych 20 centymetrach nie "zbije" chłodu i poniżej linii izolacji z wełny ściana będzie "jesczcze" zimna?

poszperałem w archiwum ale nie znalazłem "ostatecznych konkretów, a z "dziennników" i ich zdjeć wynika że różnie się robi

niektórzy wspominają o jakiejś przekładce ze styropianu miedzy szczytem działówki a folią, a inni polecają okładać cały dach normalnie wełną a działówki ciągnąć do niej (ale o szczytowych nic nie znalazłem)

zakłądając że dach (krokwie) leży i tak na murłacie to nawet szczytowe ściany na swoich skosach mogłyby mieć izolację a nie dochodzić do samej folii(?)

ktoś rozważał ten problem, ( a może "nieproblem")

Z tym tematem z nieba mi spadacie - moje "murki" właśnie wymurowali ściany szczytowe pięknie w skos, do linii, jaką tworzą dolne krawędzie krokwii. Pozdostaje więc pusty pas taki jak krokwie i zastanawiałem się czy to mam normalnie wełną wypełniać, tak jak całe poddasze (między krotwiami), czy też tą wełną, którą będę robił elewacje...

Kto podpowie?

• 8 months później...

Odświeżę temat, bo odkryłem u mnie ten sam problem.

Prawdziwych ścian szczytowych nie mam, ale przy dachu czterospadowym mam lukarny, których ściany dochodzą właśnie do samej folii.

Jak myślicie, na ile będzie to istotny problem z punktu widzenia strat ciepła i ewentualnego grzyba?

Z wewnątrz bedzie wełna a na zewnątrz styropian więc tylko od góry nie bedzie żadnej izolacji - no może ze 2 cm styropianu się zmieszczą.