jarq11 27.06.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2005 byłem u znajomych którzy są na etapie krycia krokwi folią i ... mają oni ściany szczytowe i działowe dociągnięte do samej folii... moje wątpliwoći i przemyślenia: czy taka ściana, czy to szczytowa czy działowa, nie będzie wychładzać się od góry i nie powstanie mostek termiczny, nawet jeśli uwzględnimy styropian na zewnątrz i jakąś wełnę w środku (np. ze 20 cm wełny) nawet gazobeton na tych 20 centymetrach nie "zbije" chłodu i poniżej linii izolacji z wełny ściana będzie "jesczcze" zimna? poszperałem w archiwum ale nie znalazłem "ostatecznych konkretów, a z "dziennników" i ich zdjeć wynika że różnie się robi niektórzy wspominają o jakiejś przekładce ze styropianu miedzy szczytem działówki a folią, a inni polecają okładać cały dach normalnie wełną a działówki ciągnąć do niej (ale o szczytowych nic nie znalazłem) zakłądając że dach (krokwie) leży i tak na murłacie to nawet szczytowe ściany na swoich skosach mogłyby mieć izolację a nie dochodzić do samej folii(?) ktoś rozważał ten problem, ( a może "nieproblem") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq11 28.06.2005 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 jak już wymyślę pytanie to ... albo tytuł nudny a treść niezrozumiała. trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.06.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Myślę, że te straty są pomijalne, zwałszcza jak nie ociepla się całych skosów pozostając na ociepleniu stropu i części skosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Setnik 29.06.2005 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Witam.Swoje szczyty z Silki 18cm mam ocieplone od góry styropianem 15 cm (taką samą grubością jak ściany). Szczyt był wymurowany o te 15 cm niżej, obecnie styropian dochodzi do folii. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 29.06.2005 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Też planuje ocieplić ściany od góry, może nie 15, ale 10 styropianu, też kiedyś drążyłem temat na forum, ale pozostał bez echa. Moim zdaniem duzo osób o tym nie wie i pomija ocieplanie tej części ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 29.06.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Z tym tematem z nieba mi spadacie - moje "murki" właśnie wymurowali ściany szczytowe pięknie w skos, do linii, jaką tworzą dolne krawędzie krokwii. Pozdostaje więc pusty pas taki jak krokwie i zastanawiałem się czy to mam normalnie wełną wypełniać, tak jak całe poddasze (między krotwiami), czy też tą wełną, którą będę robił elewacje... Kto podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 01.03.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Odświeżę temat, bo odkryłem u mnie ten sam problem.Prawdziwych ścian szczytowych nie mam, ale przy dachu czterospadowym mam lukarny, których ściany dochodzą właśnie do samej folii. Jak myślicie, na ile będzie to istotny problem z punktu widzenia strat ciepła i ewentualnego grzyba? Z wewnątrz bedzie wełna a na zewnątrz styropian więc tylko od góry nie bedzie żadnej izolacji - no może ze 2 cm styropianu się zmieszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts