Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Gerionowy - komentarze

Gerion

Recommended Posts

No a my zdecydowaliśmy się na parapety w kolorze okien ( dąb bagienny) tyle że wewnętrzne!! Żeby się z całością środka dobrze komponowało! Co prawda ,jeszcze nie zamontowane, leżą odłogiem w pakuneczkach i czekają na zmiłowanie majstrów.....Jak zamontują pokażę! A o zewnętrznych to ja jeszcze nie myślałam.....Mówisz, że tyż mogą być????

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No bede czekac na te okna :wink: :D

Te parepety zew. z pcv w okleinie okna to moze byc faktycznie ciekawe rozwiazanie. I na logike faktycznie ich stopien zuzycia powinien odpowiadac profilowi okna.

Co do parapetow z okleinowanego pcv do srodka to w Bertrandzie bardzo nam odradzali, ze nietrwale i zle pozniej wygladaja. Ale te chyba robia z innego pcv. Nie wiem gdzie lezy prawda. Mi sie marza parapety drewniane, ale wydaje mi sie, ze one jeszcze szybciej sie zniszcza niz pcv...

Ano zobaczymy co wybierzesz :wink: :D

Bym zapomniał - tynki. Sąsiad mnie namawia na cienkowarstwowe. Ale obawiam się kosztów. Więc po wczorajszej rozmowie zaoferował się załatwić dobrego tynkarza. Tynkarz faktycznie ma niezłą opinię tylko terminy z kosmosu (tynk ręczny, tradycyjny), ale ponoć przez jakieś długi wdzięczności może udałoby mu się coś załatwić. Liczę na to. Nie chcę mieć tynków maszynowych, gipsowych. Po prostu nie chcę.

Proszę mi powiedzieć o wadach i zaletach tynku cienkowarstwowego.

A tynk ręczny tradycyjny jaki jest?

Dlaczego nie chcesz tynków maszynowych?

Gerion napisz co zadecydowało o wyborze?

Pozdrawiam

Gerion gartki umowy 8)

U nas to ja sama musiałam dopilnowac wpisu hipoteki w księgach 8)

I zrobiłam to oczywiście szybko tak, z eskładkę płaciłam tylko za 1 miesiąc 8)

Dlaczego nie chcesz tynków z agregatu :roll: :roll: :roll:

Szybko, sprawnie :-? Ja nie chciąłm ręcznych ze wzgledu na czas ich robienia u mnie prawie 3 tygodnie 500 m2 :-?

Maszynowe były by znacznie szybciej 8)

Pozdrówka

Jasne już piszę ;-)

Tynk cementowo wapienny. Może i trudniej "chwyta" ścian siporeksowych, ale ma wiele zalet. Ma inną chłonność wilgoci niż tynk gipsowy. Jest to sposób tradycyjny, od wielu wielu lat wykonywany. Jakoś przyzwyczaiłem się, że mieszkam w budynku co ma wapno z cementem na ścianach. Tynk tradycyjny mimo wszystko jest twardszy.

Początkowo myślałem, że jakbym zrobił maszynowy gispowy to od razu farba i szlus. A guzik. I tak trzeba szpachlować.

Poza tym taniej ;-) Gość mi proponuje 14zł/m2 a maszynowe 19zł/m2.

Jak czytałem forum to jednak większość szukała tradycyjnych tynków. No chyba, że mi nie wyjdzie z namawianiem tynkarza, wtedy będę skazany na maszynowe. ALe je też można robić cement-wapn, tylko odpowiednią ekipę znaleźć.

Co do czasu robieina tynków ... nikt mnie nie goni ;-)

Tynk cienkowarstwowy.

To propozycja Sławka (mojego wykonawcy). Tynk Rotband, grubości 4-5 mm kłądziony ręcznie (gotowy materiał). Ponoć wychodzi bosko i jest nieziemsko trwały, ale...no własnie cena materiału to jeszcze raz tyle ile cena gipsu do tynkowania...

Zalet i wad nie znam, nie zgłębiłem tematu. NAwet nie widziałem ściany tak wykończonej.

pozdrawiam

Gerion

Byłam ciekawa co napiszesz.

ja tez skłaniam sie ku tradycyjnym cementowo-wapiennym tynkom. Sa podobno zdrowsze (opinia 2 budowlancow "nigdy bym u siebie gipsowych nie robił"). Sa twardsze a co za tym idzie trwalsze. I co dla mnie najwazniejsze - filcowane zachowuja ciekawa fakture na scianie. A mi sie super gładkie sciany nie podobaja. Nie wiem tylko jeszcze jak je pomalowac, zeby ta fakture zachowac - ale do tego dojde :wink:

Ale słyszałam tez, ze na gipsowych szpachlowanie nie jest potrzebne - tylko podkład i farba :o Nic juz wiec nie rozumiem - gdzie wiec zaleta gipsowych maszynowych? :o Moze sie wypowie ktos, kto ma to u sibie to porownamy? :D

B

Ale słyszałam tez, ze na gipsowych szpachlowanie nie jest potrzebne - tylko podkład i farba

Oczywiście też tak słyszałem. Ale życie sobie. U mojego kumpla, dwie działki dalej (właśnie miał tynk maszyowy gipsowy we wrześniu), przed malowaniem (w kwietniu) musieli całość wyszpachlować. Czemu? Pojęcia nie mam, ponoć trzeba było.

pozdrawiam

Gerion

Dawno nie zaglądałem do twojego dziennika, i proszę - wszystko się posuwa do przodu. Jak zwykle parę kroków przede mną ;)

Ja też zamówiłem okna w Poniedziałek - tyle że pozostałem przy Deforze - wolę lokalną firmę niż jakąś z Krakowa, tym bardziej, że okna robią dokładnie z tych samych elementów co Oknoplast 8) A cena wyszła bardzo korzystna, i dodatkowo bez dopłaty dochodzą listwy podparapetowe 8) . Parapetów jeszcze nie zakładam - zrobię to dopiero przed tynkami.

Widziałem, że zaniedługo zakładasz szambo - jakie będziesz montował, betonowe czy z tworzywa, no i jeśli możesz zdradzić skąd i za ile...

Widziałem, że zaniedługo zakładasz szambo - jakie będziesz montował, betonowe czy z tworzywa, no i jeśli możesz zdradzić skąd i za ile...

Już podaję:

szambeczko 8m3 - 2300

transport+kopara - 1200 (wkurza mnie to ale nie chcą by ktoś inny kopał)

rura ze złączką do szambowozu - 400

czujnik napełenieni (elktr.) - 250

studzienka z pokrywą - 100

Razem 4,250 w tym wykopanie 12metrów od szamba do wyjścia kanalizacji z chaty, położenie rury i podłączenie - gratis.

Fach-Bet z Bugaju.

Ceny sa "brutto", chyba, że chciałbyś fakturę ;-)

Chciałem zakombinować i wziąć swoją koparę, ale gość protestował, bo już parę szamb zakładał w okoilicy i klął na wysoki poziom wód gruntowych, więc chce przyjechać, wykopać i od razu zamontować, żeby się nie pierd@#$ z wypompowywaniem wody.

Tak bym zapłacił tylko za transport i miał w kieszeni z 500zł na koparce, no ale co zrobić? Namiary na nich znajdziesz w googlach.

Ach, muszę tylko spytać, czy sprzedają też gotowe kręgi studzienne, zamówiłbym parę (na studzienki odpływowe do deszczówki - robię dwie po 2.5m ) i miał transport przy okazji.

pozdrawiam

Gerion

Trzy razy robiłam podchody, żeby dziennik przeczytać i ciągle mi ktoś głowę zawracał :( . Ale dziś przykułam się łańcuchem do komputera i udało się :D .

Pewnie zamieszam jeszcze bardziej, ale ja bym sąsiada do wykończeniówki jednak nie angażowała. W naszym starym domu płytki kładł znajomy. Wszyscy jego dotychczasowi klienci byli zadowoleni (może są mniej wymagający od nas). U nas też niby dobrze, ale kilka denerwujących niedoróbek było :evil: . I jak tu teraz znajomemu powiedzieć, że spie...ył robotę, a przy okazji nie popsuć sobie relacji koleżeńskich? :roll:

Kasia, ja myślę odwrotnie - jak sąsiad to zawsze mogę mu w twarz powiedzieć, że to wydaje mi się spierdzielone i ma poprawić, bo inaczej będzie jak Kargul z Pawlakiem ;-) ponadto chciałabyś coś sąsiadowi źle zrobić, żeby CIę potem przez lata nękał z poprawkami? Ja nie.

Natomiast jak pisałem, będę każdemu patrzył na ręcę i wierzę w mojego nowego kierownika budowy (zreszta dziś mnie znów b.pozytywnie zaskoczył)

pozdrawiam

Gerion

Nasz znajomy płytkarz świadomie nie zepsuł. On zrobił najlepiej jak potrafił i był z siebie zadowolony. A wg nas wyszło tak sobie :roll: . Myśmy niestety nie mieli czasu, żeby patrzeć mu na ręce i reagować, co by zapewne pomogło. Nie od dziś wiadomo, że Pańskie oko konia tuczy.

A tak z innej beczki: czy Twój kierownik budowy jest taki raczej miejscowy, czy po całym Poznaniu lata?

Ja odnosnie znajomych wykonawcow zgadzam sie z K74 - ja wlasnie lawiruje jakby uniknar robienia elektryki przez naszego bliskiego przyjaciela, ktory koniecznie chce to zrobic z ojecem... A ja juz na znajomym geodecie zdazylam sie zawiesc mocno. I nic nawet nie moglam mu powiedziec. Powiedzialam wiec - zdanych wiecej znajomych na boodowie (mowimy o relacjach bliskich kolezenskich). A sasiad to nie kolega :) :wink:

Kasia - kierownik jest raczej miejscowy obsługuje wschodnią część od Poznania, czyli Swarzędz, Kobylnica, Bugaj, Promno, Pobiedziska, Ksostrzyn i okolica. Ale jeśli by ktoś chciał pełen nadzór inwestorski - to pewnie nie pogardzi, choć mojej kumpeli (budowa po drugiej stronie Poznania) odmówił.

Iga - Sławek jest sąsiadem i żaden z niego kumpel, czy kolega. A że przy okazji ma firmę budowlaną specjalizującą się w wykończeniówce, to czemu mam nie skorzystać. Tylko oczywiście, wpierw oferta cenowa, potem papier a potem kontrola kierownika. Jak w każdym innym przypadku.

pozdrawiam

Gerion

Dzrwi ładne wybralkiście, co do somsiada to chyba niekt zawse nie robi idealnie a do tego jak sie spieszy i wciska tam robotę gdzie praktycznie już nie można, normalne że to musi się odbić na jakości :roll: :-?

Gerion nie dołuj sie tak :-? Zona ma rację u was będzie ok 8)

Co do elektryki to dobry pomysł z tymi wycenami , zawsze warto mieć porównannie 8)

Pozdrówkja i więcej wiary w ludzi i optymizmu :p :p 8) [/b]

no i załamałem się na dzieńdobry... Tzn projektant wczoraj chybatroche przesadził ale o ile to nie wiem.... Od początku wybrałęm projekt Plejada 2P a więc troszeczkę inne nachylenie dachu bo 35 st no i poddasze użytkowe. Na początek mam zamiar poddasza nie robić a więc zrobić parter a wykończenie poddasza zostawić na później... Gośc wyjechał mi z ceną bagatela 350tys... Dlatego mam pytanie do Geriona / fachowca od Plejady :)/ ILE FAKTYCZNIE WYDAŁES NA SWÓJ DOM.... Projektant zaproponował też inne rozwiązanie fundamentów tj. tzw stopami fundamentowymi co podobno będzie tansze do 50%. Wkopane stopy sa wiazne zbrojeniem i zalewane.... Reszte fundamentu robi się po postawieniu murów... Dal mnie przyznam to czarna magia więc chcę poznać opinie innych....

pozdrawiam!!!!

[email protected]

Witaj Gerion,

Twój domek bardzo mi się spodobał :D . Dachóweczka wygląda prześlicznie, drzwi także !

Jestem bardzo ciekawa jak będzie wyglądało Wasze ogrodzenie. Może byś tak jakiś szkic wyrysował ?

A lokata krótkoterminowa z transzy, która czeka na wydanie - to dobry pomysł. Nawet mi to nie przyszło do głowy (że tak można) :wink:

Życzę POWODZENIA ! ZDROWIA dla żoneczki !

Pozdrawiam !