Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Gerionowy - komentarze

Gerion

Recommended Posts

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem czy doszła do Ciebie wiadomość na priv, więc napiszę jeszcze tutaj: hurtownia, o którą pytałeś nazywa się Agro bud (mam nadzieję, że teraz dobrze napisałam nazwę :oops: ) i znajduje się na ul. Warszawskiej (jakbyś wracał z budowy, przejeżdżasz przez przejazd i następnie cały czas prosto wzdłuż torów, po prawej stronie, przed dworcem).

Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" siedzibę ma na ul. Średzkiej, ale skład zaraz za przejadem kolejowym po lewej stronie (na pewno zauważysz napis) - wjazd jest od ul. Półwiejskiej, tzn musisz jadąc od przejazdu kolejowego skręcić w lewo (kierunek ul. Poznańska).

• 2 weeks później...

No prosze - skarb okazal sie nie taki szczerozloty :wink: Z plytkami cie rozumiem - dlaczego te fajne maja takie ceny :o :evil: :wink: Na szczescie moj Tubadzin w wiekszosci kolo 60 zl - ale to tez nie najtaniej :roll:

Ja tez wybieram teraz tynki zew. Wycenilam sobie STo, ale kosmos cena. Sklaniam sie do polecanych na forum HUBE. Mam nawet w domu pelny probnik barw. Mysle tez o Cersit, Caparol i Weber. Ciekawa jestem co wybierzesz :D Ja w koncu sie zdecydowalam na tynk silikonowy barwiony w masie :wink:

Oj z tynkami to jest zgryz. Caparol został nazwany mercedesem ;-) ale nie wiem jeszcze jak cenowo, kiedyś wstąpie na śwMichała bo po drodze.

o HUBE wiem dobre rzeczy, gdzieś w Mosinie jest b.dobra mieszalnia i przygotowalnia tynków. CZekam na namiary. Ale widziałem efekt u znajomych - rewelka.

pozdrawiam

Gerion

Ja styropian, listwy startowe, siatkę i profile biore nie markowe - normalnie z hurtownii budowlanej.

Ale klej do styro, masę zbrojącą i tynk biorę już markowe. Wyliczylam sobiena razie te systemowe elementy cene za tynk silikonowy barwiony w masie na pastelowy kolor: ISPO ok 21 zł a HUBE ok 19 zł brutto za m2. Moze ci to na cos sie przyda :wink: Jutro bede miala wycene Ceristu i Webera. Caparola juz chyba nie wyceniam, choc na św. Michała też chciałam sie wybrać :wink: Za duzo tego dobrego :D

Hi, niezłe te przeboje z sąsiadem :-? Ale chyba cieszysz się, że kolejny etap budowy masz zamknięty? :) Teraz czeka Was to co najprzyjemniejsze (no przynajmniej dla mnie :wink: ) czyli wybieranie płytek, kolorów... Fajnie masz :)

A tak odnośnie Wolfa... Czepia się czego popadnie, to fakt, czasami wydaje mi się, że nawet trochę przesadza. Wiem, że lepiej taki niż ktoś pokroju pana Darka G :x ale w sumie muszę Ci powiedzieć, że prędzej dogadamy się z murarzami niż z Wolfem. Bo Wolf jak coś tłumaczy to tak jakoś zagmatwa, że ni w ząb pojąć nie idzie :-? A zanim dotrze do sedna sprawy to minie godzina :lol: Murarze po prostu mówią do nas prostym językiem :wink: A my prości ludzie więc rozumiesz... :oops: :wink: Ale nie ulega wątpliwości, że Wolf to dobry fachowiec i jesteśmy zadowoleni z wyboru. Ty pewnie też? Czekam na fotki :wink:

Pozdrawiam

• 1 month później...

Ech - racje masz - te dylematy na tym etapie powala kazdgeo - nawet faceta czolga :wink: :lol:

A forma komnika bardzo mi sie podoba- taka w moich klimatach i ze wzgledu na bryle i kolorytycznie. Bede wiec z niecerpliwoscia oczekiwac efektow.

A przy okazji zapytam - ile zaplaciles za osadzenie kominka i rozprowadzenie dgp (do ilu pomieszczen?)? I czy cena za samą robicizne czy z materialem? No i kto ci osadzal - czy moze ten facet z Mętowej w Poznaniu jak juz tam byles? Rozumiem, ze obudowe robicie juz poza komnikarzem - ja wlasnie tez tak planuje.

I tez marze o takiej stalowej ramce - i oswieciles mnie, ze mozna taka zamowic w zakladzie balcharskim :o Ale sam mierzysz obród po obramowaniu kominka i podjesz im wymar? Czy oni przyjda do coebie na pomiar? Bo cholipa ta ramke trzeba wymierzyc i osadzic tak, zeby drzwi sie pozniej swobodnie otwieraly. Ja kompletnie w takich sprawach wykonania, mocowania, łaczenia to zielona jestem. Koncepcje zawsze mam, ale pojecia nie mam jak ja zrealizowac :roll: Wiec jak masz chwile czasu to moze cos rozjasnisz w moje glowie :wink:

A plytki juz wybrane? A drzwi? Bedzimy czekac na relacje :D

Dzięki Aga za troskę ;-) ale mam się dobrze...od 2 miesięcy regularnie ćwiczę na siłowni i w sumie czuję sie jak młody bóg..taki grecki ;-)

Większość środków jest nieszkodliwa, pozwala mi utrzymać obroty w pracy. POstaram się teraz więcej czasu znajdować na uzupełnienie dziennika ;-)

Oleczko - pozdrawiam serdecznie, niech no ja się tylko dorwę do Twojego dziennika ;-) ruski rok nie zaglądałem na forum..eh...

Iga -;) jak zywkle konkret.

Koszt kominka (wstepny)

rozprowadzenie 1200+400 (m+r)

turbina+filtr 800

wkład 2100

ramka 500

obudowa 3200 (r+m)

Do tego jeszcze koszt tej kamiennej (albo gresowej) okładziny...Jak indyjski kamlot, to jakieś 1,3 tys. Jak gres to znacznie,znacznie taniej...

WIem. Cholera łudziłem się, że TAKI kominek wyjdzie śmiesznie tanio...

Do kominka mam fachmana od kominków ;-) Ci z miętowej to tylko montują blaty. Tu nie ma filozofii, ot żadnych wycięć tylko dobrze zamocować.Kominkarz robi wszystko, no poza nałożeniem tynku. Stalową ramkę też on mierzy co do milimetra,my tylkooceniamy proporcje i mówimy tak albo nie ;-)

Płytki...ech te płytki ;-)

Dobra. Płytki robimy w holu wiatrołapie korytarzach i kuchni takie same ;-)

Próbka: (to są hiszpańskie Azteci)

http://www.gerion.perfekt.pl/budowa/2006-05-19_s.jpg

To ten jasny beż, centralnie na środku. Są w Giancie po 47 złociszy metr. W sumie wiesz...w całej chacie będziemy mieć hiszpańskie płytki ;( nie znaleźliśmy nic w naszych klimatach z polskich...niestety.

Jak znajdę linka do wzóru w jaki chcemy je ułożyć na podłodze - to podeślę.

DO łazienek też mamy już wszystko wybrane, część zamówioną...Generlanie hiszpańskie Zirconio i jescze jakieś na M..;-) W domku mam wszystko zapisane i polinkowane, więc później powklejam.

pozdrawiam

Gerion

Oo - te plytki juz mi sie podobaja :D Ja prawdopodobnie tez wybiore hiszpańskie Zirconio na caly dol - genialne maja plytki :roll: :D Ja znalazlam ta firme w Ibero na Obornickiej a ty gdzie?

Musze powiedziec, ze wg mnie wcale cie tak tragicznie komenk nie wyszedl. jak bedziesz z tego komnkarza zadowolny to chetnie przyjme namary :D

Mi na Mietowej zaspiewali za montaż kominka z rozprowadzeniem dgp do 4 pomieszczen bez turbiny, z obudowa prosta z gk 2000 za sama robicizne. Mi sie to wydaje troche duzo. I mysle coby wziac kogos od kominka tylko do jego osadzenia i rozprowadzenia dgp. Bo obodowa gk i tak ma byc zintegrowana z obudowa slupa i robiona znacznie pozniej po kominku.

W kazdym razie bede z niesciepliwoscia podpatrywac postepy mojego ulubionego forumowego doradcy :D

Nie było mnie tutaj ze 100 lat, ale przynajmniej raz na kwartał kopiowałem sobie Gerionowy dziennik na plik mht, bo takiego podręcznika budowy Plejady nigdzie nie znajdę. A kto wie może i ja zacznę już niedługo wznosić ten śliczny domek. Jako żem krajan ośmielam się prosić, jeśli to oczywiście możliwe, o namiary do tego ostrego i kompetentnego kierownika, Wolfa (na prv lub mail'a) :oops: .

Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wiedzy oraz wytrwałości.

No tak, zaczyna się robić to własciwe słowo.

Etap wykończeniowy powinien być rozłożony na cały rok..żeby uniknąć frustracji, złości, pośpiechu, frustracji, nerwów, rozczarowań, nieporozumień, frustracji, napięć, niepotrzebnych rozmów, ba..kłótni...frustracji...uff...

Ten tydzień będzie przechrzaniony...ZAcznie się jutro od wymiany okna tarasowego które Oknoplast Kraków spieprzył na produkcji. CHwała firmie GEMI, że załatwiła to w ekspresowym tempie...Naprawde szacunek i czapka do ziemi...Jak mnie ktokolwiek zapyta o rekomendację firmy handlującej oknami, to GEMI powinno dostać okniarskiego Oskara...a montarzysta pan Grzegorz, oskara za reżyserię i scenariusz ;-)

Dziś zdecydowaliśmy, że kominek nie będzie w tynku, nie będzie czerwony (tell me why?????!!!!) ale cały machniemy w płytkach gresowych...Znaleźliśmy w Ibero cudowne, powalające płytki..Któych cena w 2 gatunku jest wręcz mordująca śmiechem....

Na głowie mamy pozbruku, płytki, ogrodzenie, tynki...moj boże..czego nie mamy na głowie?? A wiem..ja wlosów...coraz mniej..aczkolwiek siwych coraz więcej...

Nikt nie wie o czym teraz marzę...

• 1 month później...

Hop hop Gerion gdzie jestes?

Sledze wasza budowę od dawna (tez budujemy parterowke) i strasznie brakuje mi juz twoich wpisow :lol: i zdjec z wykonczeniowki. Mam nadzieje ze was nie wykonczyla :wink:

Kiedy planujecie zakonczyc budowe i sie wprowadzic, macie jakies zalozenia?

Jak postępy? Od twojego ostatniego wpisu za chwile minie miesiac!!!

Czekam ze zniecierpliwieniem na ciag dalsz Gerionowej budowy .....

Taaaa..jestem okropnym kłamcą..mój nos powinien mieć 3,8 m długości. Jakoś wszyscy mi wierzą....może wzbudzam zaufanie wyglądem? Hmm..na szkołę aktorską jestem za stary, ale agentem ubezpieczniowym mogę jeszcze zostać ;)

No nic, czas powklejać jakieś fotki z budowy bo mi nikt nie uwierzy, że skończyłem stan surowy.

Dzięki za słowa otuchy.

Gerion