Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Gerionowy - komentarze

Gerion

Recommended Posts

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku - a nade wszystko wreszcie przyjemności mieszkania i napawania się ....a nie tylko budowania.

Pozdrawiam dwulatka - rówieśnika :wink:

P.S. Czy ty też masz stan obłędu? Po cichu przestaję wierzyć, że to budowanie się kiedys skończy. Będziemy czekali na kolejnych fachowców, a brody nam siwe będą rosły do ziemi.

Fajny kominek - generalnie polecam metalowe fragmenty obudowy. Z 10 lat temu robiliśmy z otwartym paleniskiem i cały czopuch nad nim zrobiliśmy z z jednego kawałka blachy (takiem czarnej - jak się toto nazywa? :-? ) i wmurowaliśmy w ścianę. Wisi bez innego podparcia - bardzo efektowny - do dziś.

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W to, że fajnie i dom ładny to wierzę :wink: Jak już z zewnątrz dom zrobione to człowiek patrząc ma wrażenie, że w środku też i chciałby w nim zostać - ja przyjamniej tak mam :wink: Fajnie masz, że już wam kładą płytki - pewnie wprowadzisz się szybciej niż ja :lol: Oj - i bardzo ci zazdroszę tak fajnej ekipy elektryków :roll:

Pozdrawiam i trzymam kciuki za cepłą pogodę :D

Dzięki Magalena za komentarz. Czy mam stan obłędu? Wiesz...jeśli jest to stan permanentny to staje się normą..więc...hmm Czuję się normalnie ;)

A budowanie się skończy, prędzej czy później. Ja wbrew wszystkiemu jestem optymstą..takim realnym, ale optymistą ;)

Iga pozdrawiam CIę również. NIe wiem czy wprowadzimy się wcześniej. Generalnie chcę się wprowazić na tzw tip top...czyli zero kartonów, zero prowizorki, wszystko w 100% skońćzone. Wiesz...kredyt mi wystarczy, mieszkanie mam i nie sprzedaję (teraz bym bym durniem gdybym nie potrzymal go ze 3-4 lata jeszcze),a jego wartość przekracza prawie dwukrotnie kredyt. Pełen komfort i luz.

Oczywiście nie mowię o życiowych burzach i osobistych sprawach, które każdemy się przytrafiają, ale jeśliidzie o budowę to jestem dobrej myśli. Hmm..w ogóle jakoś tak pozytywnie chyba patrze coś ostatnio...CHory jestem czy co? :)

Gerion żeby ci to pozytywne nastawienie zostało! :D Bo faktycznie jak na ciebie to jakoś tak różowo :o

Ale rację masz z tym trzymaniem mieszaknia- gdzieć na te 3-4 lata planuje się jeszcze wzrost wartości- póxniej pewnie stanie w miejscu. Zresztą jakby co- to zawsze możesz wziąć jakiś kredycik pod zastaw mieszkania :wink: Taka przeprowadzka jaką ty planujesz to ideał- też mi się tak kiedyś marzyło. Ale mnie życie zweryfikowało :wink: Chociaz też nie mam noża na gardle to bardzo się z wielu powodów śpieszy do przeprowadzki :)

Piekne zestawienie plytek w lazience!!! jestem pod duzym wrazeniem- tym bardziej, ze to moje klimaty :wink: Juz sie nie moge doczekac tej umywalki- bedzie bajer. A mozesz zdradzic jaka to firma i jak cenowo wyglada?

Obudowa kominka juz teraz fajnie wyglada- a jakimi plytkami planujesz ja okleic?

Wklejej fotosu i niech sie prace posuwaja do przodu, bo bedzie na co u was popatrzec :D

Dziękuję dziewczyny za słowa wsparcia. Przyznaję, że trochę kombinowania nas to kosztowalo (i nadal kosztuje) o pieniądzach nie wspominając ;) Czy to tak cholera jest zawsze, że to co się najbardziej podoba jest drogie?

Umywalka...

To dłuższa historia. Na Bałtyckiej zobaczyliśmy ją wystawioną z żółtą karteczką - rezerwacja. Wiesz Iga jak zobaczyłem to oniemialem..myślę...pewnie 2-3 tys za to cudo. Ale gość mnie ucieszył bo powiedział, że mieli tylko 2 egzemplarze, testowo i poszły po 500 zł ;D

Problem w tym, że płynęły one statkiem 2 miesiące ;) WIęc zamówiłem w ciemno 1 sztukę w listopadzie. Musze w tym tygodniu jechać i się przypomnieć...wiesz..statek to prawie tak szybko się posuwa jak psi zaprzęg.

Kominek będzie oklejony gresem. Gres ma strukture kamienia, w kolorach róznych odcieni brązu i miki. Jak się przyłoży kilka płytek jedna przy drugiej to z daleka wygląda jak pionowo ucięta skalna ściana nieprzymierzając marmuru indyjskiego ...tyle że 12 razy tańsza ;)

Porobię zdjęcia to zobaczysz. Myślę, że efekt koncowy nie będzie zbyt przytłaczający...no ale wiadomo. każdy ma swoje gusta.

Żaba, a kiedy Twoje pytki będa klejone?

pozdrawiam serdecznie

Gerion

Może to i dziwne, ale wielkość turbiny dobierałem do możliwości ściemniacza ;)

Wziąłem turbine 600W - aż zanadto miała wystarczać wedle słów kominkarza. Natomiast trudno było znaleźć coś co będzie sterowało obrotami turbiny. Całość elektryki mam w Berkerze (B Kawdrat) i udało mi się dobrać śćiemniacz obsługujący urzadzenia do 600W. Tak więc to ściemniacz (w panelu na ścianie salonu) będzie sterował obrotami turbiny Na razie jest na maksa (bo podłączona do gniazda na strychu).

pozdrawiam

Gerion

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Zostan ty lepiej u nas - sam widzisz ze sie klimat ociepla :wink: Oj latwo nie ma. Twrdy jestes to wyegzekwujesz swoje :wink: Masz to szczescie, ze nie musisz sie spieszyc i przeprowadzac na fuszere. A to ze wykonawcy ruszaja sie jak much w smole kazdego potrafi z rownowagi wyprowadzic :evil: Ty masz chociaz jakies lazienki- ja ponad miesiac tyemu mialam miec oplytkowana lazienki a nie widac nic :evil: Pamietaj, ze problemy sa od tego by je rozwiazywac- twoje sa do rozwiazania i to zrobisz! :wink: szkda, ze sie niestety traci przy tym czas i nerwy :roll:

Dzięki Iga za słowa wsparcia. Może założymy kółko wsparcia psychologicznego budujących się?

Ja tak sobie myślę, że byłbym o wiele szczęśliwszy w życiu bez tego wszystkiego, ale tak to jest jak kobieta się uprze...Jak mi ktoś mówi teraz, że chce się budować, to tylko pukam się w czoło i życzę lepszego lekarza.....

pozdrawiam

Gerion

No psycoligicznego wsparcia na forum jest sporo :wink:

Ale ty wiesz- ze ze mna chyba nie jest tak zale jak z toba :wink: :lol: Bo nasi bliscy przyjaciele wlasnie podjeli decyzje o budowie- choc wiedza z czym sie to je, bo niedawno sie wybudowali ich rodzice a i nami sa na czasie :wink: A ja ich w pelni popieram. Wiesz- jednak kasa robi swoje. Dom gotowy i duze mieszkania to jednak nieporownywalnie wieksze koszty... Mysle, ze jak juz bedziemy mieszkac w domu to spojrzymy na wszystko z innej prespektywy :wink:

Moja rada jest taka- nie denerwowac sie i mic luz. Ja jestem straszny nerwus i perfekcjonista a budwa nauczyla mnie spokojnej rezygnacji. Moje emocje i tak wnic nie zmieni i nie pomoga. Lepiej wiec jakos spac- nawet przy pomocy herbatki z melisy :wink:

To ja powiem na pocieszenie , ze budowac bede sama z corka , bez meza. :D Ja marze o takim etapie budowy co Ty w tej chwili jestes. Tak jak mowi iga9, jak juz zamieszkasz w domu to o wszystkim zapomnisz.

Gerion zycze cierpliwosci , a dom coraz ladniejszy.Jak ja Tobie zazdroszcze, ze juz jestes blizej konca. :D

Gerion urządzenia sanitarne i armatura świetny wybór brawo :lol:

Współczuję niemiłych doświadczeń z wykonawcą :( nas to czekam juz niedługo, choć nie ukrywam mam nadzieję że uniknę takich obiboków. Dużo chcemy zrobić we własnym zakresie (instalacje sanitarne, ogrzewanie, kafle w kotłowni i garażu, karton-gipsy ect...).

Bardzo podoba mi się wasza wstawka z luksferów w przejściu do kuchni.

Cały czas trzymam mocno kciuki i życzę jak najszybszego skończenia wykonczeniówki bez konieczności zmiany lekarza :wink: