Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Gerionowy - komentarze

Gerion

Recommended Posts

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Gerion !!!

Czy możesz mi powiedzieć jaką masz wysokość cokołu wokół domu który wyłożyłęś

klinkierem oraz ile centymetrów jest schowany

Cokół planowałem na 50cm, oczywiście po tymjak się zgomadziło trochę ziemi, gliny i piachu wyszło to trochę inaczej.

Pierwotnie mierząc od góry (od listwy startowej na której wsparty jest styropian ocieplający) liczyłem 6 płytek klinkierowych w dół z fugą 8mm (aż tyle, bo 5mmz daleka wygląda mikrutko, a cokół ogląda się raczej z daleka ;) ).

Na niektórych zdjęciach frontu będziesz widział 6 płytek.

Jednak ostatecznie zostawiam 5 płytki, a tam gdzie jest ich 6, to ostatnią warstwe zasypię drobnym kamyszkiem, z któego zrobię opaskę.

Płytki klinkierowe mam z Paradyż, takie jakie można znależć w każdym markecie budowlanym (Natural Rosa Duro). Ich wysokość to 6,58 mm, do tego 8 mm fugi.

Cały cokół ma więc około 34 cm (40cm tam gdzie widać 6 płytek).

pozdrawiam

Gerion

Sredeczne dzięki za odpowiedź,Twoje uwagi i informacje są dla nas bardzo cenne.

Właśnie został zdjęty humus,kopara wykopała co miała wykopać a geodeta wytyczył budynek.

W piątek zalewają ławę fundamentową.

Od czasu do czasu pognębię Cię mniej lub bardziej dziwnymi pytaniami.

Pozdrawiam

czy moge prosic o pare zdjec z kuchni i salonu, jak go sobie urzadziliscie?

my zamierzamy zaczac budowe domu moze jeszcze w tym roku i zastanawiamy sie jak to wyjdzie.... czy otwierac kuchnie na saloon, jak to sobie w srodku zrobic

Marto, ze zdjęciami tak szybko się nie uporam, na razie korzystam gościnnie z netu, więc myślę, że to kwestia 2 -3 tygodni.

pozdrawiam

Gerion

• 1 month później...

Gratuluję tak pięknego domu.

Czy mogę prosić o informacje na temat obudowy kominka? Jakiej firmy jest ten gres? Zirconio tak jak większość u ciebie? Na jaki klej kładziony, jaka fuga, wiem, że mapei ale jakaś szczególna? Nie wiem elastyczna czy coś? :D Też chcę gres na kominku ale niewiele na ten temat wiem i chcę się dokształcić. Będę zobowiązna za info.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Czy się odzwyczailem? Chyba nie, codziennie jestem ;)

Kończy mi się teraz 2 tygodniowy urlop, wziąłem go ze względu na żonę. Przeszła wreszcie cieżką operację i teraz kuruje się w domku. Śmieję się , ze ma teraz w domu trzy laski ;) Żonę i jej dwie kule ;)

Nie piszę w dzienniku, bo jakoś nie mam weny. W końcu to dziennik budowy, a ja budowę już zakończyłem. Chociaż...) Chociaż nie. Z racji tego że taki skurczybyk jeden zwiał z moją kasą i materialami, pchnąłem sprzawy do prokuratury i sądu. Czekam na efekty.

Reszte prac robię sam. Skończyłem sobie wyklejać cokół i ganek klinkierem. I fugowałem przez naście popołudniowych chwil. Zrobiłem gont na dachu drewnianego domku, który został zerwany przez wichurę rok temu ;)

Użeram się z Buderusem i ciulami na podywkonastwie... se wyobraź, że od maja grzeję wodę na elektryce...Bo się cieciowi nie chciało ustawic pieca...

W sumie jest parę trudnych tematów. Może jak się zbiorę to coś napisze w dzenniku.

pozdrawiam

gerion