Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Gerionowy - komentarze

Gerion

Recommended Posts

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy na zywo jest przestronny, Dla mnie osobiscie powierzchnia Plejady jest idealna

Wiesz, zależy kto do jakiego komfortu chce się przyzwyczaić, albo już jest przyzwyczajony. Na żywo wydaje się (dla mnie) dość przestronny, te 126m2 jest takim optimum. Jak pisałemw dzienniku: "warunki projektu jaki szukaliśy - spiżarka, trzy pokoje, kuchnia większa niż 8-9m2, pokoje większe niż 13m2, holl nie większy niż 10% powierzchni budynku, no i metraż 120-140 bez garażu..."

A Plejada spełnia wszystkie moje warunki: Kuchnia 15m, najmniejszy pokój 13m, pozostałe większe, salon prawie 34m, spiżarka, łazienka z oknem (to ważne - nasze mieszkanie ma łazienkę z oknem i nie wyobrażam sobie mieć dom z ciemną łazienką), garaż dwustanowiskowy (35m2)...

Ale poszliśmy też na kompromisy, zależało nam na dużym przedsionku, żeby zmieścić szafki pod zabudowę (buty, kurtki). I dlatego zlikwidowaliśmy wnękę przy wejściu - element któy moim zdaniem podkreśla charakter Plejady. WYrównana linia frontu wymogła na nas zabudowanie przedwejści (słupy i daszek tak jak w Marsie).

Podobnie zrezygnowaliśmy z ogromnego tarasu i dodatkowych drzwi balkonowych z jednego z pokoi.

A poza tym rozkład pomieszczeń jest dla mnie bez zarzutu ;-)

pozdrawiam

Gerion

Nie żal Ci tego tarasu? :( Jest przepiękny...

Nie żal. I nawet nie chodzi tu o koszty. Bardziej mi się podoba żywa zieleń, ciekawie zaprojektowane "krzaczorki" niż beton i płytki.

Zapewniam Cię, że tak okrojony taras całkowicie mi wystarczy. Gdybyśmy mieli działkę tak z 1500m2 to może bym zostawił taras taki jak w projekcie. Ale i tak mamy dom dość głęboko "schowany" w działkę. Wolę jednak "krzaczorki" ;-)

pozdrawiam

Gerion

Andrzejka, mi zimno nie straszne...nie dość, że żona spod Ukrainy, to dziadek prawie spod Uralu ;-) nu panimacie ;-)

Żaba - wszystko jest OK ze zdjęciami, mój serwerek z którego ciągnę fotki na forum żyje cały czas, więc to pewnie coś u Ciebie z przeglądarką, try again.

Mamoń ;-DDD śmiech to zdrowie!

Wciornastek - trochę się te majstry napracowały, bo musieli sporo ciąć. Ot, jak pisałem kiedyś w dzienniku zobaczyliśmy fajnie wykończone kominy i pokazałem mu fotkę mówiąc, o tak ma być ;-) WIęc jak najpierw chciał 1,5 zł za cegłę, tak potem po pomiarach przeprosił i powiedział, że jednak 2 zł. Cóż było robić zgodziłem się.

Ale co ciekawe, sam sobie liczyłem ilość materiałów. I wyobraź sobie, że zostało 20 cegieł i ćwierć worka zaprawy ;-)

A kumpel się śmieje, że nie dość, że mam baszty na dachu, to jeszcze wiecha wygląda jak nowe logo gry Doom ;-D No ale jak w środku będą wisieć tarcze i skóry, a ja będę chadzał w kolczudze, to jak ma być inaczej, nie?

pozdrawiam

Gerion

Gerion - masz wspaniałe kominy. Moje nie wytrzymują porównania. Jak moja Małżoncia zobaczy te Twoje to czeka mnie wyburzanie 8)

Eeee nie przesadzaj. Za to masz piękną cegiełkę klinkierową na kominie.

Przypomnę jakby ktoś miał wątpliwości ;-)

Ja poszedłem ponajtańszej linii oporu. Też nie wiedziałem ile wart jest promowany Penter, no ale niemiecka strona mnie uspokoiła, że to nie jest firma Busch gmbh, która glinę ściąga z północnego mozambiku i wyrabia tajwańśkimi rękoma... Aczklowiek 1,49 za dziurawkę i 2,89 za pełną uważam za b.dobrą ofertę.

pozdrawiam

Gerion

Twoje koszty dachu są no :roll: tego :roll: strasznie duże :-? jak na moje mniemanie :-? no ale mój dom inny, tzw stodoła a i metraż mniejszy no i materiał inny :-? :wink:

Ale wiesz co zaczniemy krycie mniej więcej w tym samym czasie 8)

Z tym że u mnie ma się zamknąc wszystko w tygodniu :-? 8)

Powodzenia i trafnej decyzji 8)

Jeszcze tylko Lindab czy Galeco...?

No to w końcu co będzie :roll: :roll:

Twoje koszty dachu są no :roll: tego :roll: strasznie duże :-? jak na moje mniemanie :-? no ale mój dom inny, tzw stodoła a i metraż mniejszy no i materiał inny :-? :wink:

Ale wiesz co zaczniemy krycie mniej więcej w tym samym czasie 8)

Z tym że u mnie ma się zamknąc wszystko w tygodniu :-? 8)

Powodzenia i trafnej decyzji 8)

Jeszcze tylko Lindab czy Galeco...?

No to w końcu co będzie :roll: :roll:

Heh, podliczyłem dokładnie. I powinno wyjść dokładnie 50 200 za cały dach o metrażu 338n, czyli 148 zł brutto za 1m2 dachu (więżba, pokrycie, robocizna). Sądzę, że nie jest to wynik horrendalnie wysoki, birąc pod uwagę pokrycie ceramiczne wyoskiej jakości, membranę Tyvek Solid, rynny i blacharkę Lindab. Wychodzi mi na to, ze nie sięgaliśmy na najniższą półkę.

A co do rynien jednak Lindab (po poobiedniej naradzie wojennej z żonką). Różnica między nimi a Galleco ostatecznie wyszłaby 650 zł. Mimo to Lindab.

Kurcze jak zrobią Ci pokrycie w tydzień, to mistrzostwo świata! U mnie dachówkę będą kładli 3 tygodnie (razem z obróbkami i rynnami).

pozdrawiam

Gerion

Kurcze jak zrobią Ci pokrycie w tydzień, to mistrzostwo świata! U mnie dachówkę będą kładli 3 tygodnie (razem z obróbkami i rynnami).

U ciebie dachówka a nie blachodachówka, dach bardziej skomplikowany i większa powierzchnia :-?

A z tymi rynnami to też mi sie wydaje, ze jak taka różnica to bez sensu byłoby brać galleco :-? a potem sobie wyrzucać pozorne oszczędności :-? :-?