Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Gerionowy - komentarze

Gerion

Recommended Posts

• Odpowiedzi 472
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam od 15 lat konto w wbk ;-) i jak widzisz nie brałem nawet pod uwagę. Zarówno opłaty jak i marże mają niekonkurencyjne w CHFach.

Dlaczego wybieram walutę? Dość dokładnie śledzę rynek finansowy, z racji kasy ulokowanej w funduszach. Nie obawiam się zakazów, czy zmian. To pierwsze jest nierynkowe i lobby bankowe nie dopuści by jakaś wirtualna organizacja bankowa nakładała im kaganiec. Poza tym mam własny wkład powyżej 50%, w życiu nie brałem kredytów, zdolność mam 2 x taką jak kredyt i zabezpiecznie poza hipoteką nieco wyższe niż kredyt. Złoty klient ;-) Mogę więc trochę przebierać.

Czy nie boję się zmian kursowych? Wbrew pozorom nie. Nie tak dawno CHF były po 3,15 od dwóch lat notujemy stopniowy spadek kursów i można przypuszczać, że dziś jest dołek cenowy, gdzie frank jest najtańszy i niekorzystnie brać jest w nim kredyt, bo tylko będzie drożał.

Jeśli osiągnie ponownie kurs 3,15 to i tak kredyt w CHFie będzie wtedy porównywalny z dzisiejszym kredytem w PLN. Kiedy i czy w ogóle to się stanie - żaden analityk nie da Ci odpowiedzi.

Ale do czasu NIM się to stanie, wychodzisz do przodu w porównaniu z kredytem w PLNie, bez dwóch zdań.

Gdyby Euro było stabilniejsze i warunki nieco lepsze, wziąłbym w Euro bo i tak za 8-10 lat będziemy zarabiać w Euro. Ale do tego czasu zawsze mogę przewalutować. Choć sądzę, że banki nadal będą walczyć o klienta i za 5-10 lat większość kredytobiorców przeniesie swoje kredyty do korzystniejszych ofert. Prawo rynku.

Myślałem o wcześniejszych spłatach, ale przy takim oprocentowaniu jest to totalnym nieporozumieniem. Bardziej opłaca się sprzedać mieszkanie, zainwestować wszystko w fundusze i czerpać zysk rzędu 5-30% rocznie. A wystarczy policzyć ile kosztuje kredyt (liczyłem).

pozdrawiam

Gerion

Widzę, że się interesujesz tą tematyką. To tak jak mój mąż. Myślę, że chętnie by podyskutował z drugim znawcą :wink:

A, w dzienniku coś pisałeś o grzejnikach konwektorowych, które szybko wybiłeś sobie z głowy... Chodzi może o grzejniki kanałowe? Też o takich myśleliśmy pod wyjściem na taras i w wykuszu. Dlaczego z nich zrezygnowałeś? Cena, mała wydajność, coś innego? Poradź mało doświadczonemu inwestorowi :wink:

Pisząc o grzejnikach kanałowych pewnie masz na myśli te "ukrywane" w podłodze? Tak to są grzejniki typu konwektorowego, gdzie ciepło jest wytwarzane przez konwekcję (mówiąc prosto taki grzejnik to rurka miedziana, którą płynie gorąca woda, a wokół niej są cienie listki blachy, która sie błyskawicznie nagrzewa i oddaje ciepło powietrzu unoszącemu się w górę).

Czemu "nie" dla kanałowych? Widziałem na żywca walke z odkurzaniem. Wolę zdecydowanie podłogówkę, albo tradycyjne rozwiązania (wiszące).

Czemu nie grzejniki konwekcyjne? WYbrał tradycyjne grzejniki, które oddają ciepło przez promieniowanie (i także częściowo przez konwekcję). Po pierwsze cena (uzyskałem atrakcyjne ceny na pakiet w Buderusie), po drugie jakoś nie przekonało mnie forum. Jak chcesz więcej na temat konwekcyjnych grzejników, wpisz w wyszukiwarkę "Regulus" i czytaj posty Bogusława. Wielki orędownik tego typu grzejników. Mnie jakoś nie przekonało, ale mówię, to raczej mój konserwatyzm i przyzwyczajenia, niż konkretne argumenty.

pozdrawiam

Gerion

Gerion przeczytałem dziennik zwracając uwagę na koszty/wyliczenia jakie podałeś.Powiem szczerze-jestem przerażony kwotą którą szacujesz,że wydasz.Przy ca. 125m2 użytkowej w domu parterowym /no powiedzmy jeszcze te 25m garażu/,to okropnie dużo.Może czegoś nie doczytałem,ale czy liczysz to łącznie z zakupem działki?

Mnie przy domu parterowym /fakt :bez garażu/ przy powierzchni 135m2 użytkowej stan surowy zamknięty wyniesie ca 125tys już z szambem ,przyłączem prądowym,wodnym,gazowym i szambem 8m3.

Zrobiłem podobne wyliczenia do Twoich i wyszło mi do zamieszkania jeszcze około 100tys/bez mebli.

Piszę dlatego,że powierzchnia mieszkalna jest podobna i wystraszyłem się nie na żarty...Może jakiś błąd w obliczeniach?Obyś tyle nie wydał,czego serdecznie życzę.

Pozdrawiam.

P.S.

mój domek do wglądu tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62495

Jak chcesz więcej na temat konwekcyjnych grzejników, wpisz w wyszukiwarkę "Regulus" i czytaj posty Bogusława.

pozdrawiam

Gerion

Dzięki za podpowiedź. Poszukam - poczytam.

Dokładnie - chodzi mi właśnie o te grzejniki ukryte w podłodze, które wykańcza się kratką np drewnianą.

Widzisz, podłogówka fajna rzecz, ale mnie przekonuje wyłącznie pod płytkami. A my w pokoju dziennym i holu chcemy mieć drewno, więc ten typ ogrzewania jak dla mnie odpada. Więc tak sobie główkuję, że to całkiem fajna rzecz, zwłaszcza pod wyjściem na taras.

Widzisz, podłogówka fajna rzecz, ale mnie przekonuje wyłącznie pod płytkami. A my w pokoju dziennym i holu chcemy mieć drewno, więc ten typ ogrzewania jak dla mnie odpada. Więc tak sobie główkuję, że to całkiem fajna rzecz, zwłaszcza pod wyjściem na taras.

Oczywiście w salonie nie będę miał płytek, ale po to robię kominek i DGP, żeby w chwilach potrzeby nagrzać salon, po to kuchnia jest otwarta, na salon i podobnie hol (na ktory również będzie wyjście dgp), żeby naturalna wymiana powietrza i "ruch domowników" mieszał ogrzane podłogówką powietrze z nieco chłodniejszym powietrzem w salonie.

Ogrzewanie podłogowe będziemy mieli na około 50% (kuchnia, łazienki, hol, przedsionek). reszta to panele (owszem myślałem o desce, o korku fornirowanym, ale tu koszt materiału mam 40zł/m2 a tu 140zł/m2).

Z "dziurą" w podłodze przed wyjściem na taras... Zwykle latem masz otwarte drzwi tarasowe. W tych "dziurach" zbierać Ci się bedzie więc nie tylko piach wnoszony przez domowników na butach (rzecz naturalna, nie unikniesz), ale też nawieje tego i owego. Jeśli już jesteś na 100% zdecydowana, poszukaj wśród znajomych, albo popytaj na forum jak _w praktyce_ wygląda czyszczenie tego typu elementow... Ja spotkałem się z kilkoma negatwnymi opiniami użytkowników. tak więc w salonie (34m2) będe miał dwa tradycyjne grzejniki.

pozdrawiam

Gerion

przeczytałem dziennik zwracając uwagę na koszty/wyliczenia jakie podałeś.Powiem szczerze-jestem przerażony kwotą którą szacujesz,że wydasz.Przy ca. 125m2 użytkowej w domu parterowym /no powiedzmy jeszcze te 25m garażu/,to okropnie dużo.Może czegoś nie doczytałem,ale czy liczysz to łącznie z zakupem działki?

Mnie przy domu parterowym /fakt :bez garażu/ przy powierzchni 135m2 użytkowej stan surowy zamknięty wyniesie ca 125tys już z szambem ,przyłączem prądowym,wodnym,gazowym i szambem 8m3.

Zrobiłem podobne wyliczenia do Twoich i wyszło mi do zamieszkania jeszcze około 100tys/bez mebli.

Piszę dlatego,że powierzchnia mieszkalna jest podobna i wystraszyłem się nie na żarty...Może jakiś błąd w obliczeniach?Obyś tyle nie wydał,czego serdecznie życzę.

Arku, żadnych błędów ;-) To realne wyliczenia. jeśli masz wątpliwości do którejkolwiek pozycji, to rozbiję Ci ją na części składowe co do złotówki.

Oczywiście kosztó działki w wyiczeniach nie uwzględniałem, bo wyliczenia to prognozy od stanu surowego otwartego.

Obejrzalem Twój projekt, dość podobny. Piszesz, że wydaleś 125 tys z szambem, przyłączami do stanu surowego zamkniętego (a więc ze stolarką okienną, drzwiami wejściowymi i bramami garażowymi).

Moja powierzchnia to 127m+38m garaż (liczmy 165m2). Wydałem do tej pory o 20 tys więcej niż Ty, a mam stan surowy otwarty. Dlaczego? Otóż, sam strop kosztował nie 11 921 zł + 4500 zł robocizna (15 421). U Ciebie jak na razie widać z fotek, stropu nie ma (bo jest inne rozwiązanie, wiązary i strop podwieszany).

Po zdjęciach oceniam, że jednak w fundamenty nie wsypałś 500 ton piasku (6000 zł) i nie podwyższałeś działki o 30-40 cm ze względu na trudne warunki wodne...Mój całkowity koszt fundamentów to 22 786,31zł materiały, 1040zł prace koparkowe i 4 750 robocizna fundamentu(28 576zł łącznie).

Dach. U Ciebie 240m2 ...u mnie 100m2 więcej. To naprawde sporo, wierz mi ;-) Dach mnie kosztował 54 tys z rynnami, nie licząc kosztów obu kominów (7 tys za oba Schiedle i kanały wentylacyjne, klinkier, zaprawy, siporeks i wełnę mineralną do izolacji kominów).

Jeśli odliczę wydatki typu: drewnany domek na działce, ogrodzenie (bo to nie jest tymczasówka tylko już docelowe, tylko frontu rzecz zrozumiała brak), opłaty za prąd budowlany i wodę, to zamykam się w kwocie 145 tys za surowy otwarty. Koszt okien, drzwi i bram garażowych to 25 400 (potencjalnie, może coś urwę jeszcze). Więc stan surowy zamkniety to ca 170 400. A różnica w metrach raptem 30m2 więcej u mnie.

No tak wychodzi i mniej wyjść nie chce. Mówię, jeśli jakaś pozycja wydaje Ci się przesadzona - wal, chętnie się dowiem jak można coś jeszcze oszczędzić.

pozdrawiam

Gerion

:Gerion Też miałem trudne warunki na działce i podniosłem o 30-40cm, u mnie wyszło 390ton piachu:( też po 12zyła za Tonę.Nie mam bramy garażowej..bo nie mam garażu:).Natomiast mam już wszystkie działówki i podbetony,kominy nie Schiedla tylko tańsze IBF-fakt-nie ma klinkieru (-1500zł).Z pozycji które napisałeś: Troszku drogo wychodzą okna...drewniane?rolety? Czy kwota 14.600 to za wszystkie drzwi w domu? Posadzki 9,2tys...na m2 styropian twardy+izolacje z ułożeniem 23zł+posadzka właściwa maszynowo lub nie:) 22zł To tak na szybko.

Fakt,że jak policzysz całość okładzin+duperele to wychodzi sporo kasy.Nie widziałem u Ciebie pozycji ocieplenie dachu /stropodachu/?

Trzymam kciuki ,żeby jednak tyle nie wyszło....

Dobry pomysł z tym brukiem w garażu.Jakąś tam kratkę ściekową można dać,zawsze to po myciu auta szybciej odchodzi.

• 3 weeks później...

No to Chłopie zdrówka życzę!!!

:D Jak ja chciałbym być już na takim etapie budowy, jak Ty!!! :lol:

Świetny dziennik - wczoraj czytałem go z zapartym tchem do 2 w nocy i nawet żonie skusić się nie dałem ;) , tak mnie wciągło :D :oops: :D

A swoją drogą, jak ty wklejasz miniaturki, żeby można je było potem powiększyć w nowym oknie?! Może znajdziesz chwilkę i podpowiesz niedouczonemu?! Please :lol:

:D :D :D

Dzięki dobre ludzie za wyrazy troski o moje zdrowie ;-)

Rzeknę fafluchter, albo szpetnie zaklnę: motyla noga! Wiosna się robi a ja kaszlę i kicham jak przerdzewiała wąskotorówka na podjeździe. No ale cóż, pani doktór mnie obbadała i zapisała kurację antybiotykową, więc siedzę i łykam, łykam i siedzę. Dobrze, że nie leżę.

Andrzejka dużo zdrowia, też się kuruj. Co do kwoty ubezpieczenie, to tyle co Ci napisałem to koszt ubezpieczenia mieszkania (57m, niski blok 6 letni, w atrakcyjnej lokalizacji w Poznaniu, do tego garaż równiez ubezpieczony). Tak więc za dom 250 zl to nie jest jakoś dużo. Ja liczyłem rocznie blisko 400zł, ale może na wyrost?

Olka-dzięki!! Walnij jakieś panoramiczne łazienki, a nie każesz zachwycać się jedną płytką z dekorem ;-D Ja to jednak mam kiepską wyobraźnię i wolę kawę na ławę ;-) ALe w sumie i tak będzie wyglądało inaczej, jak zafugujecie, wstawicie armaturę, obwiesicie szafkami, ręcznikami, litrami Chanel nr5 czy czym tam jeszcze...jednym słowem, nie ma jak obraz gotowej do kąpieli łazienki z całymi akcesoriami tudzież pomocą do wyszorowania pleców ;-)

Gryfpc - nie ma tam czego zazdrościć, też przez to będziesz przechodził (znaczy etap budowy, broń Boże przeziębienie). Musisz mieć niesamowicie silną wolę, że się nie dałeś żonie skusić ;-) Zwłaszcza zaglądajac na początki Twego dziennika. W takim razie budowa, a zwłaszcza negocjacje z wykonawcami dla Ciebie to pryszcz. ;-)

Miniaturki:

Trochę zabawy jest bo z dużego zdjęcia robię miniaturkę. Wrzucam obie do jednego katalogu na swoim serwerze i linkuję. Podaję kod do linkowania:

http://adres Twojego serwera/katalog ze zdjęciami/Nazwa fotki małej.jpg]

Dokładnie tak samo jak w htmlu robisz hiperlinka na wstawionym obrazku (a href="adres">adres), tyle że tu używasz BBcode zamiast htmla.

Areq: okna są PCV, podana przeze mnie cena to okleinowane jednostronnie, 5-komorowe, z roletami i nawiewnikami higorsterowalnymi. Cena za drzwi to całościowo 9 wewnętrznych i 2 zewnętrznych.

O ociepleniu stropu zapomnialem napisać, waham się jeszcze nad koncepcją. Albo wełna, albo styropian, albo na to płyty OSB, albo wylewka betonowa. Jestem w kropce a kierownik też się waha. I obaj jak dwa wahadła jesteśmy ;-)

Co do kratki w garażu. Nie robię. Nawet nie robię tam wylewek. Po prostu zawibrowany piach będzie podkładem, do podbudowy bruku. Żadnych kratek sciekowych. Wszystka woda po prostu przesiąknie sobie przez kostkę brukową w piach i po zawodach. Nie będę oczywiście mył aut w garażu ;-) Po to mam 200m2 przed domem ;-)

pozdrawiam

Gerion

Ach Gerion :) Zachecona twoimi propozycjami wycenilam u wiadomego przedstawiciela blache na dach a dzis nawet calosc dachu. Wybralam dachowke cosmo - tym bardziej, ze wszystkie kolory (w tym moj ukochany braz) w jednej cenie. Wchodze jeszcze raz do twojego dzinnika i widze, ze ty wlasnie tan model masz na swim dachu :D Dzieki temu utwierdzilam sie w swiom wyborze :wink:

A teraz pytanie - piszesz cos o 7%vat na dach. Brales wykonawce sprzedawcy dachu? Znalazlam na ich stronie info, ze maja sprzedazaterialu + wykonawsto z taka stawka. A jak to bylo u ciebie? Widzialam w jakims poscie, ze mialec cene za robocizne dachowa 35zł/m2/ Możesz podesłac namiary?

I zdorowiej zdrowiej!!! :D Wiem, co mowie, bo sama choruje w domu /9jakis paskudny wirus sie nam w Poznaniu rozpanoszyl :D )

Pozdrawiam :D

Wybralam dachowke cosmo - tym bardziej, ze wszystkie kolory (w tym moj ukochany braz) w jednej cenie.

No to gratuluję wyboru ;-)

My długo szukaliśmy różnych wzorów, innych od typowej holenderki. Z tych płaskich to był albo Nelskamp, albo Creaton Balance, albo Cosmo. Cenowo ten ostatni wyszedł najkorzystniej.

A teraz pytanie - piszesz cos o 7%vat na dach. Brales wykonawce sprzedawcy dachu?

Robiłem to tak:

Kupowałem na fakturę 22%VAT wystawianą na wykonawcę. Powiedzmy 100 zł netto + 22 zł VAT.

Płaciłem wykonawcy 122 zł. Odliczałem 15% (z vatu 22 na 7%) i tę kwotę potrącałem wykonawcy przy zapłaceniu robocizny. A on se te 22% mógł odliczyć, prawda?

Czyli de facto płaciłem z 7% vatem.

pozdrawiam

Gerion

Sprytne :D Pogadmy - zobaczymy. Włsciwie tam tez maja wykonawstwo - jutro bede znala cene (ale mam przeczucie, ze wyjdzie drogo). z jednym wykonawca mam sie spotkac... Ale tak sobie mysle - moze podeslij mi namary na swojego wykonawce dachu na priv. Bede bardzo wdzieczna bo te ceny mnie rozwalaja...

Jak zdrowie? Mam nadzieje, ze juz lepiej :D

:lol: :lol: :lol:

Powiadasz, ze zal było tłuc młotkiem te nieszcżęsne dachówki :roll:

przynajmniej kożyść jakaś z odpadów była jeszcze bo całych chyba nie tłukłeś co :roll: :roll: :roll: :-? :-?

Co do kredytu to chyba trochę długo marudziłeś z tym czekaniem na dobry kurs a i tak trudno wycelowac :-?

Ale i tak chyba na razie pieniądz większy nie jest potrzebny a po wielkanocy załatwisz sobie szybciutko kredycik i do dzieła 8)

Pozdrówka wiosenno-przedswiąteczno -budowlane :p :wink: :wink: :wink: