Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany zewnętrzne z cegły

Konar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma takiej potrzeby. Jest cięższa i nie ma różnych dziurek poprawiających izolację cieplną. Cenowo cegła pełna wychodzi drożej. Więcej robocizny bo cegła pełna ma małe wymiary.

Proponuję K3 na osłonowa i U220 na nośną.

Jeżeli masz ławę na środku budynku, dach cięzki i największe obciążenie tej środkowej ławy to na niej można by murować z cegły pełnej.

Jak dla mnie właściwości izolacyjne pustaka a cegły pełnej nie mają żadnego znaczenia bo i te różnice są symboliczne. Więcej robocizny też mam w nosie bo od roboty będą robotnicy. Jedynym argumentem może być cena. O ile droższe będzie murowanie ściany z cegły zamiast z pustaków?

U mnie w okolicy cegła pełna 55gr, K3 - 1,55 bez targowania i bez VAT.

W K3 (z grubsza rzecz biorąc) wchodzi 3 cegły pełne). Czyli zamieniając 3 pełne na jedną K3 masz 10gr do przodu.

Weź pod uwagę, że droższy będzie zarówno materiał jak i robocizna. Tak że powinieneś się zainteresowac K3.

Nie wiem dlaczego obstajesz przy pełnej? Czyżby jakaś cegła rozbiórkowa?

Do niedawna z cegły pełnej się budowało. To ostatnio przestał być to popularny materiał ścienny. Pamiętam jak kilkanaście lat temu na zajęciach z technologii budownictwa miałem o technikach murowania ścian z cegły. Jak się muruje taką o grubości 1 cegły, 1,5 cegły, dwóch cegieł. Nawet na sprawdzianach to było :lol:

Podoba mi się pomysł zbudowaniadomu z pełnej ceramiki a nie jakichś pustaków. Pustak nie brzmi dobrze. Ścian z różnego rodzaju bloczków z betonu komórkowego czy silikatów też nie chcę. Zostaje mi budowanie z cegły pełnej. Mieszkałem w kamienicy i blokach zbudowanych z pełnych cegieł i widzę w tym materiale same zalety. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie ma nikogo na forum kto by tak budował ściany zewnętrzne :-?

Jeśli jedynym argumentem jest cena to jest to wątpliwe przeciwskazanie tym bardzie, że jest bardzo dużo osób które budują strasznie drogi ściany - np jednowarstwowy ytong lub porotherm.

Ale znasz powody dla których nie muruje się takich ścian (poza ceną oczywiście)?

Poza ceną nie - jeśli chodzi o wytrzymałość to ściana z cegł klasy 20 będzie nieporównywalnie wytrzymalsza od chociażby potoherma - choć potrzeby takiej nie ma - zresztą samo odczucie solidności , choć subiektywne ale jest (podobnie jak z Silką) - jedynym problemem może być wyszukanie odpowiedniej cegielni ,która produkuje cegły ,które się nadają - można często spotkać buble - niemniej jednak chyba oprócz ceny to przeciwskazań nie ma - jedyne może droższa izolacja termiczna (znowu cena)

A znasz powody dla których powinno się używać cegieł pełnych.

O wadach już wiesz. jedyna zaleta to możliwość przeniesienia większego obciążenia

Majstrowie narzekają powszechnie na dziury w pustakach ceramicznych (Max czy U), bo kiepsko się przytwierdza izolację ("kołki latają") :)

W cegle pełnej by nie miały w czym :)

Niedaleko mnie ostatnio budują spory biurowiec z cegły pełnej. Także Konar - nie będziesz sam :)

P.s. Jesli budujesz 3W, moja "zaleta" oczywiście odpada w przedbiegach ;)

A znasz powody dla których powinno się używać cegieł pełnych.

O wadach już wiesz. jedyna zaleta to możliwość przeniesienia większego obciążenia

Nie mówimy o tym co się powinno a co nie....raczej o zaletach i wadach ścian z cegieł.....

geno. Ale tej izolacji znowu nie tak dużo więcej. Z 1 cm pewnie w porównaniu do np maxa. Taki silikat i tak ma gorszy współczynnik przenikania ciepła.

remx ja nie znam wad. Całą zaletę widzę w tym, że to nie są pustaki. Nie mam pustych przestrzeni w murze. Mam trwałą bardzo dobrą ceramiczną tradycyjną ścianę. A to, że jest trochę droższa no trudno. Jak coś jest lepsze to jest droższe.

No właśnie nie mówimy.

Słyszymy tylko że chcielibyśmy z cegły pełnej ale bardzo nie wiemy dlaczego chcemy.

Tak jak pisałęm wcześniej - nie ma jekichś (cegłą) rewelacyjnych zalet w stosuknu do nowszych systemów - raczej subiektywne wrażenie solidności i tyle....

geno. Ale tej izolacji znowu nie tak dużo więcej. Z 1 cm pewnie w porównaniu do np maxa. Taki silikat i tak ma gorszy współczynnik przenikania ciepła.

remx ja nie znam wad. Całą zaletę widzę w tym, że to nie są pustaki. Nie mam pustych przestrzeni w murze. Mam trwałą bardzo dobrą ceramiczną tradycyjną ścianę. A to, że jest trochę droższa no trudno. Jak coś jest lepsze to jest droższe.

Tak sobie wstępnie policzyłęm i...

Jakiejś diematrlanej różnicy oczywiście nie będzie ale razem z materiałem samej ściany z tych 25% wzrośnie powiedzmy do 30% - jeśli kogoś stać to przeciwskazań nie ma a dom będzie nad wyraz solidny :wink:

To ma sens w przypadku cegły klinkierowej, gdzie zależy nam na specyficznym wyglądzie elewacji.

Wszystkie te pustaki są także dostatecznie wytrzymałe. Wielu ludzi tak buduje.

Zauważ, że cena robocizny wzrośnie ci znacząco. Wydaje mi się że ścianę z mniejszych elementów łatwiej spieprzyć niż z większych.

Wybór należy do ciebie.