Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany zewnętrzne z cegły

Konar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 104
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli ktoś wybudował dom z cegły to może się pochwali jaka grubość ścian i jaki sposób wiązania zastosował. Jestem po lekturze rozdziału o ścianach z cegły ich wiązaniu, zaletach wadach, wyglądzie itp. Już samo to, że takie rzeczy jak ładny wygląd wiązania, są poruszane w starych fachowyc publikacjach jest znaczące. Nikt raczej nie pomyśli o urodzie muru z BK czy Maxa :)

Jakie ceny na cegły pełne? Jakie cegielnie polecacie, jakie należy omijać z daleka?

Mam na razie ofertę pobliskiej cegielni: "Cegielnia Kruszów" woj. łódzkie.

Cegła pełna, kl. 15 przy ilości 10 - 15 tys. szt. cena 0,56 zł/szt. brutto z dowozem. Przy mniejszych ilościach 0,60 zł/szt. Przy większych, można jeszcz grosz czy dwa stargowć.

U mnie w planach jest ściana o gr. jednej cegły, ocieplona z zewnątrz. Wychodzi więc około 18 tys. cegieł, czyli na cegiełki musze liczyć 18 000 szt. * 0,56 zł/szt. = 10 080 zł.

Jakie ceny na cegły pełne? Jakie cegielnie polecacie, jakie należy omijać z daleka?

Mam na razie ofertę pobliskiej cegielni: "Cegielnia Kruszów" woj. łódzkie.

Cegła pełna, kl. 15 przy ilości 10 - 15 tys. szt. cena 0,56 zł/szt. brutto z dowozem. Przy mniejszych ilościach 0,60 zł/szt. Przy większych, można jeszcz grosz czy dwa stargowć.

U mnie w planach jest ściana o gr. jednej cegły, ocieplona z zewnątrz. Wychodzi więc około 18 tys. cegieł, czyli na cegiełki musze liczyć 18 000 szt. * 0,56 zł/szt. = 10 080 zł.

Postrasz ludzików w cegielni,że oddasz kilkanascie cegieł z palet do laboratorium przy najbliższej politechnice - może Ci wtedy nie wcisną jakiegos "szajsu" :wink:

Ja tez mam zamiar budowac z cegly pelnej. Strop wylewany, a nie teriva, dach odeskowany, a na to dachowka ceramiczna. Bedzie drozej ale bede sie duzo lepiej czul. Zwlaszcza ze po starannej lekturze forum odkrylem ze kazdy material ma jakies wady. No to skoro i tak musze dokonac wyboru mniejszego zla to niech tym zlem bedzie wyzsza cena, a nie na przyklad klopoty z wierceniem/kruchosc/ciezar/wilgoc itp.

Przedstawię swoją wstępną kalkulację na ścianę z cegły pełnej. Wg tego co udało mi się dowiedzieć o budowaniu murów z cegieł to wychodzi na 1m2 ściany o grubości 25 cm - 93 cegły. ...

Konar, ściana z cegły pełnej o grubości 25cm to sporo za mało. Nawet jeżeli zastosujesz standardowe ocieplenie. Większość starych kamienic, czy też dworków ma grubsze mury i co ważniejsze były murowane w taki sposób by w ścianie zachować pustki powietrzne. Czyli taki pierwowzór pustaków... :) Niestety to jak dokładnie należałoby wprowadzić przewiązania aby zachować wspomniane pustki powietrzne, które podwyższają izolacyjność termiczną ściany może doradzić murarz o trochę dłuższym stażu...

Sporo cegły kupowałem gdyż poszło tego wiele tysięcy na fundamenty, przed kupnem też odwiedziłem kilkanaście cegielni i mogę powiedzieć że materiał dobry jest bardzo ciężko kupić ze względu na niesolidność cegielni. Czasami odchyły od założonych parametrów są porażające, więc przed kupnem trzeba koniecznie postarać się o próbki lub o jakąś ekspertyzę i w trakcie kupowania na bieżąco radzę sprawdzać jakość żeby nie wybudować sobie z bubla lub nie wrzucić części popękanych cegieł w drogę.

Dobrej cegły się nie kupi za 55gr. Moja na komin kosztowała 79gr i to miała 10% dziurek technologicznych. Poza wytrzymałością na ściskanie wszystkie inne parametry ma gorsze niż większość reklamowanych materiałów, między innymi duże podciąganie kapilarne i pozostawiona bez osłony szybciej się rozsypie niż beton komórkowy. Ściana z cegły w prawie 25% to zaprawa. Ale jak ktoś kocha się w starociach to mu nie przetłumaczysz?

Dobrej cegły się nie kupi za 55gr. Moja na komin kosztowała 79gr i to miała 10% dziurek technologicznych. Poza wytrzymałością na ściskanie wszystkie inne parametry ma gorsze niż większość reklamowanych materiałów, między innymi duże podciąganie kapilarne i pozostawiona bez osłony szybciej się rozsypie niż beton komórkowy. Ściana z cegły w prawie 25% to zaprawa. Ale jak ktoś kocha się w starociach to mu nie przetłumaczysz?

Nasiąkliwość cegły pełnej kl. 15 powinna wynosić okoł 15% wraz z mrozoodporonością 20 cyklową..

BK ma nasiąkliwość do 45%

Nadal te same wnioski?

Moi rodzice budowali z cegły.... hm 30 lat temu. Wtedy nie było zresztą wielkiego wyboru. Teraz ja zamierzam budować i oczywiście moja mama zaraz zaczęła: cegła. Ja nie mam ochoty. Dlaczego? Bo:

Po pierwsze - dom moich rodziców był bardzo zimny do momentu solidnego oceplenia. To w końcu nic nowego, ale mnie zraziło. A mury mają 50 cm!!! To drugo powód. Mur 50 + ocieplenie 15 = 65 cm. Po co mi taka kobyła! Strata miejsca i materiału.

Trzeci powód: przy nienajlepszej wentylacji (wtedy różnie było z materiałem i wiedzą ekip murarskich) i braku ocieplenia rozpleniły się pleśnie. I trudno się ich pozbyć z ceglanego muru (ja teraz biorę silkę, właśnie dlatego, ze strachu). Po czwarte czas budowy. Jestem niecierpliwa. Pomiętam budowę rodziców (mała byłam) jak się ciągła i ślimaczyła. Ja chcę szybko.

I na koniec chyba najważniejsze: dawniejsza cegła była w większości zrobiona z gliny. Dzisiaj glina jest droga a w cegłach dla oszczędności dają żuzel czy inne popioły. Gliny znacznie, znacznie mniej. Nie po to uciekam z wielkiej płyty, żeby budować z popiołów.

Przedstawię swoją wstępną kalkulację na ścianę z cegły pełnej. Wg tego co udało mi się dowiedzieć o budowaniu murów z cegieł to wychodzi na 1m2 ściany o grubości 25 cm - 93 cegły. ...

Konar, ściana z cegły pełnej o grubości 25cm to sporo za mało. Nawet jeżeli zastosujesz standardowe ocieplenie. Większość starych kamienic, czy też dworków ma grubsze mury i co ważniejsze były murowane w taki sposób by w ścianie zachować pustki powietrzne. Czyli taki pierwowzór pustaków... :) Niestety to jak dokładnie należałoby wprowadzić przewiązania aby zachować wspomniane pustki powietrzne, które podwyższają izolacyjność termiczną ściany może doradzić murarz o trochę dłuższym stażu...

Skąd takie wnioski? Kiedyś nie było izolacji jako takich więc ściany były "grubsze" i dodatkow ze szczeliną do tego nie było wieńcy,stropów żelbetowych i inyych tego typu spraw więc dodatkowa grubość ze względu na sztywność też służyła.

Moi rodzice budowali z cegły.... hm 30 lat temu. Wtedy nie było zresztą wielkiego wyboru. Teraz ja zamierzam budować i oczywiście moja mama zaraz zaczęła: cegła. Ja nie mam ochoty. Dlaczego? Bo:

Po pierwsze - dom moich rodziców był bardzo zimny do momentu solidnego oceplenia. To w końcu nic nowego, ale mnie zraziło. A mury mają 50 cm!!! To drugo powód. Mur 50 + ocieplenie 15 = 65 cm. Po co mi taka kobyła! Strata miejsca i materiału.

Trzeci powód: przy nienajlepszej wentylacji (wtedy różnie było z materiałem i wiedzą ekip murarskich) i braku ocieplenia rozpleniły się pleśnie. I trudno się ich pozbyć z ceglanego muru (ja teraz biorę silkę, właśnie dlatego, ze strachu). Po czwarte czas budowy. Jestem niecierpliwa. Pomiętam budowę rodziców (mała byłam) jak się ciągła i ślimaczyła. Ja chcę szybko.

I na koniec chyba najważniejsze: dawniejsza cegła była w większości zrobiona z gliny. Dzisiaj glina jest droga a w cegłach dla oszczędności dają żuzel czy inne popioły. Gliny znacznie, znacznie mniej. Nie po to uciekam z wielkiej płyty, żeby budować z popiołów.

Prawdopodobnie wystarczy 15 cm izolacji + 25 cm cegły - więc argument grubości odpada...

Co do zawilgocenia - jak będziesz mieć dom z silki z niedziałającą wentylacją to niczym się różnić od tego z cegły nie będzie...

Co do szybkości przy 25 cm nie będzie aż ta znacznej różnicy choć rzeczywiście nieco dłużej...

Co do jakości - niestety z tym jest problem trzeba się troszkę naszukać ale bez przesady...

Silka to wapno + piasek w skrócie więc aż tak rewelacyjnie też nie jest - więc z góry nie dezaprobował bym cegły.

pozostawiona bez osłony szybciej się rozsypie niż beton komórkowy

Hm... a co z zamkiem w Malborku? Gdyby go zbudowali z BK bez oslony to by postal dluzej? :o

Z betonu komórkowego nie można wznosić tak wysokich budowli. :(

http://www.itb.pl/porada2/porada2c.htm

Trochę to wyrwane z kontekstu, ale w podanym artykule Prof. Pogorzelski napisał:

"... najszybciej wodę podciąga gips, znacznie wolniej cegła ceramiczna, jeszcze wolniej betony komórkowe i cegła wapienno-piaskowa.

...

po deszczu widać zwykle ściemnienie zawilgoconej nietynkowanej cegły.

...

W przypadku cegły wapienno-piaskowej i (nawet nietynkowanych) murów z betonów komórkowych, już po stosunkowo krótkim czasie natężenie opadu przekracza gęstość strumienia wody podciąganej kapilarnie; woda spływa więc po powierzchni muru."

Chcesz może jeszcze porównanie promieniotwórczości cegły z innymi materiałami?

pozostawiona bez osłony szybciej się rozsypie niż beton komórkowy

Hm... a co z zamkiem w Malborku? Gdyby go zbudowali z BK bez oslony to by postal dluzej? :o

Z betonu komórkowego nie można wznosić tak wysokich budowli. :(

http://www.itb.pl/porada2/porada2c.htm

Trochę to wyrwane z kontekstu, ale w podanym artykule Prof. Pogorzelski napisał:

"... najszybciej wodę podciąga gips, znacznie wolniej cegła ceramiczna, jeszcze wolniej betony komórkowe i cegła wapienno-piaskowa.

...

po deszczu widać zwykle ściemnienie zawilgoconej nietynkowanej cegły.

...

W przypadku cegły wapienno-piaskowej i (nawet nietynkowanych) murów z betonów komórkowych, już po stosunkowo krótkim czasie natężenie opadu przekracza gęstość strumienia wody podciąganej kapilarnie; woda spływa więc po powierzchni muru."

Chcesz może jeszcze porównanie promieniotwórczości cegły z innymi materiałami?

hmmm BK piaskowe plasuje się lepiej niz cegła w klasyfikacji radioaktywności natomiast BK na bazie popiołów już gorzej - silikaty wpyadają zaś dużo lepiej od obu materiałów.

Co Wy z ta radioaktywnoscia? Mieszkam w duzym miescie w ktorym pelno dymow i spalin, pale papierosy, w domu bedzie piec weglowy wiec zuzel zima trzeba bedzie wynosic, jezdze po asfaltowych drogach, na dachu bedzie papa, mam telefon komorkowy i kuchenke mikrofalowa, czasami stoluje sie w fast-foodach, ulica biegnie linia wysokiego napiecia dla duzego osiedla, a z okna widac nadajnik radiowy zamontowany na kopcacym kominie fabryki. A Wy chcecie zebym porownywal smieszne parametry radioaktywne cegly, bk czy silki?

To nie ma przeciez zadnego znaczenia.

Co Wy z ta radioaktywnoscia? Mieszkam w duzym miescie w ktorym pelno dymow i spalin, pale papierosy, w domu bedzie piec weglowy wiec zuzel zima trzeba bedzie wynosic, jezdze po asfaltowych drogach, na dachu bedzie papa, mam telefon komorkowy i kuchenke mikrofalowa, czasami stoluje sie w fast-foodach, ulica biegnie linia wysokiego napiecia dla duzego osiedla, a z okna widac nadajnik radiowy zamontowany na kopcacym kominie fabryki. A Wy chcecie zebym porownywal smieszne parametry radioaktywne cegly, bk czy silki?

To nie ma przeciez zadnego znaczenia.

Mnie nie bierz pod uwagę bo cholera wie co człowiek łyka codziennie w zdrowych warzywkach więc mnie akurat w tej kwestii hiesteria nie bierze.

Tak, bo tu masz oddziaływanie ciągłe o stałej wartości przez większość dnia (nocy)..

Poza tym, to co w drwenie, skałach itd jest rozłożone na dużą masę, w popiołach masz skondensowane...

Tak, bo tu masz oddziaływanie ciągłe o stałej wartości przez większość dnia (nocy)..

Poza tym, to co w drwenie, skałach itd jest rozłożone na dużą masę, w popiołach masz skondensowane...

A popioły tez są skondensowane w materiale czy rozproszone?

Nie rób sobie czasem tynków gipsowych bo są częściowo z odzysku. Wieniec z betonu a cement np. cem-II z dodatkami :wink: itd. przykładów można mnożyć.

Cegla tez mi sie podoba, i drugi dom zbudowalbym wlasnie z niej.

DPoza wytrzymałością na ściskanie wszystkie inne parametry ma gorsze niż większość reklamowanych materiałów, między innymi duże podciąganie kapilarne...

Wilgoć w przegrodach budowlanych może występować jako:

- początkowa wilgotność materiałów lub komponentów związana z ich wytwarzaniem (wilgoć technologiczna);

- skutek dalszych procesów wykonawstwa jak transport, składowanie, wprowadzanie wilgoci w wyniku scalania komponentów zaprawą lub betonem (wilgoć budowlana);

- skutek zawilgocenia od opadów atmosferycznych;

- skutek oddziaływania czynników eksploatacyjnych (kondensacja pary wodnej na powierzchni wewnętrznej przegrody lub przemieszczanie się wilgoci wewnątrz niej);

- skutek podciągania kapilarnego wilgoci z gruntu.

Ten ostatni czynnik przeważnie eliminujemy we współczesnym budownictwie, stosując izolacje przeciwwilgociowe, chroniące ściany fundamentowe lub ściany i podłogi przed podciąganiem kapilarnym lub naporem wody gruntowej.

...i pozostawiona bez osłony szybciej się rozsypie niż beton komórkowy.

Lekkie betony komórkowe są szczególnie wrażliwe na wysoką wilgotność; występuje ich rozmiękanie i spadek wytrzymałości. W niektórych przypadkach woda może wypełnić do 40% objętości, a nawet więcej, w stosunku do całkowitej objętości materiału. W warunkach dużego zawilgocenia (np. powódź) może dojść nawet do zawalenia się budynku.

Beton komórkowy znacznie lepiej chłonie wilgoc z otoczenia. Dobrze ilustruje to wykres izoterm sorpcji wybranych materiałów budowlanych

http://www.republika.pl/jezier/Image13.gif

1 - cegła ceramiczna 1700 kg/mł, 2 - cegła wapienno-piaskowa 1800 kg/mł, 3 - żużlobeton 1550 kg/mł, 4 - beton komórkowy PGS 680 kg/mł, 5 - zaprawa cem.-wap. 1960 kg/mł, 6 - gips 1000 kg/mł, 7 - płyta pilśniowa porowata 223 kg/mł, 8 - płyta wiórko-wo-cementowa 325 kg/mł, 9 - płyta z wełny mineralnej 150 kg/mł, 10 - beton zwykły 2300 kg/mł.

Izotermy cegły ceramicznej i gipsu nieznacznie odstają od osi odciętych; jedynie przy wzroście wilgotności względnej powietrza ponad 90% obserwuje się lekki wzrost wilgotności materiału, nie przekraczający jednak 1% w stosunku do masy.Nieco wyższą wilgotnością sorpcyjną charakteryzują się zaprawy i betony; wilgotność sorpcyjna zaprawy cementowej dochodzi do 5%, betonu zwykłego do 3%, betonów z lekkich kruszyw do 6-8%, betonów komórkowych do 6%.

Ściana z cegły w prawie 25% to zaprawa. Ale jak ktoś kocha się w starociach to mu nie przetłumaczysz?

Ale jak ktos sie kocha w reklamach to mu nie wytlumaczysz.