Gość 28.06.2005 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Wciornastku pomocy, moją daturę obsiadły miliony małych pajączków- całe liście od spodu są w pajączkach a moja datura zaczyna umierać-liście jej żółkną i opadają. Psikałam już na przedziorka bodajże Substral i jeszcze zwykłym muchozolem (raidem albo innycm na muchy i mrówki- nie pamiątam nazwy) Co prawda jest poprawa bo większość wyginęła, ale część żeruje nadal. Co ja mam zrobić A daturka ma pełno pączków i już ma jednego kwiata-białego ślicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 28.06.2005 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Może to mszyca. Ja niedawno miałem na daturze atak mszyc i opryskałem Karate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobal1 28.06.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Miałem podobny problem i dopiero środek o działaniu systemowym pomógł. Roślina zrobiła się cała dla nich trująca po prostu i nie ważne było czy spryskałem całą dokładnie czy tylko połowę. To był Confidor chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.06.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 A czy to napewno pajączki i czy napewno szkodliwe Co się dzieje z liśćmi? Czy czasami nie jest to z białymi skrzydełkami? A jeśli pajączki to pewnie przędziorki i na wszelkie bogi zostawcie slawne firmy typu Subtral i Pokon w spokoju , ale nie dziwię się reklama ma swoją moc Kup Talstar, Nissorun, Neoron lub Apollo. Oprysk (tyko nie poparz liści - wieczorem oprysk) powtórz po 10 dniach. Osobiście mam dosyć datur. Na tym paskudztwie zawsze są jakieś robali a ja nie lubię ciągle pryskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.06.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Wciornastku dzięki wielkie- ale to pewnie są te słąwne przedziorki- były ich tysiące. Dziesiaj kupie jakiś srodek o którym piszesz. Już nie będę wierzyć reklamom- dobrze że mamy ciebie Z tymi reklamami to pediatra mojego dziecka- swoją drogą starsza pani doktor z praktyką 40-letnią zawsze wyzywa paracetamol za piękną reklamę i niszczycielskie działanie na wątrobie i zabrania podawania mi ich dziecku. Może to prawda bo na mnie jak i na małego paracetamol nie działa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobal1 28.06.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Nie widziałem żadnych reklam ale po prostu testowałem różne środki i po Confidorze zniknęły wszystkie i się nie pojawiły przez co najmniej kilka tygodni... Po innych (np. Karate) wracały masowo po tygodniu a część przeżywała... To tyle moich obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 28.06.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2005 Nie widziałem żadnych reklam ale po prostu testowałem różne środki i po Confidorze zniknęły wszystkie i się nie pojawiły przez co najmniej kilka tygodni... Po innych (np. Karate) wracały masowo po tygodniu a część przeżywała... To tyle moich obserwacji. Ano dobrze ucelowałeś bo Confidor to też akarycyd i zalatwia stadia nieruchome. Stąd po jednym oprysku znaczna poprawa i niemal całkowite wybicie paskuda. Z kolei Karate to raczej typowy insektycyd i załatwia tylko biegające pajączki. Za chwilę lęgną się nowe. Do jednego worka z Karate bo subtancja aktywna z tej samej grypy permetryn nalezy m.in. Decis, Fastac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dami693 29.06.2005 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2005 Doradzam jeszcze częste spryskiwanie wodą . Datury lubią wilgotne powietrze a przędziorki nie... U mnie na balkonie datury przeważnie mają jakieś paskudztwo natomiast w ogrodzie przy częstym podlewaniu nigdy. Może to też ma jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 30.06.2005 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2005 Doradzam jeszcze częste spryskiwanie wodą . Datury lubią wilgotne powietrze a przędziorki nie... U mnie na balkonie datury przeważnie mają jakieś paskudztwo natomiast w ogrodzie przy częstym podlewaniu nigdy. Może to też ma jakieś znaczenie? Wilgoć to jedno ale datura należy do rodziny Solanaceae i jak wszystkie z tej rodziny nie lubi mokrych lici (opisano już jaki typ zarazy ziemniaka na daturze), a w ogrodzie dodatkowo sparwę przędziorków załatwia wiatr czyli przecišgi. Osobicie bardzo nie lubię datur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts