Snowdwarf 08.11.2002 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 ... - co wy na to...prosze o dyskusję...właśnie wymieniam okna i stwierdziłem że parapety PCV (wewnętrzne) mi nie wystarczają - i postanowiłem wykonać je z litego drewna - wykonałem je z drewna modrzewiowego. i muszę powiedzieć że są ładne - teraz jestem na etapie ich malowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 08.11.2002 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Mi się podobają parapety wewnętrzne z drewna i planuję takie założyć. Niestety nie wiem jakie są właśności użytkowe, np. jak wyeje się woda z kwiatka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 08.11.2002 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 wszystko zależy wydaje mi się od zabezpieczenia parapetu - ja maluje je opdkładem do drewna Capon - zabezopiecza on drewno przed zmiana koloru, a potem bedę malował je lakierem bezbarwnym do drewna, nitro do powierzchni zewnętrznych - 1 warstwa przed montażem - druga już po zamontowaniu parapetów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.11.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Parapety drewniane - klasa, po warunkiem ze jak z litego drewna to przynajmniej 4cm grube lub z klejonego troszke ciensze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 08.11.2002 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 dokładnie pitbull - ja na rysunku wykonawczym podałem grubosć parapetu 50 - w efekcie po obróbce (heblowanie i szlifowanie) parapety ma po około 45 mm grubości - przy ich długości 1300 na sztuke i szerokości 300 daje to łądnych parę kilogramów... a propos - może ktoś ma inne propozycje co do wyboru farb czy lakierów? proszę o ewentualne za i przeciw...z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 08.11.2002 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 czy nikt nie robi parapetów drewnianych???bardzo proszę o dalsze uwagi i propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.11.2002 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 Stosowalem heliolak 2 lub 3x.Po pierwszym razie szlifowanie i wyczyszczenie i kolejne warstwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 08.11.2002 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 mam parapety drewniane od 5 lat i cały czas wyglądają ładnie, malowałam je 1 x caponem i 3 x lakierem - niestety nie pamiętam nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZOOLO 08.11.2002 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2002 stolarkę okienną oraz parapety drewniane(sosna,mahoń)produkuje firma http://www.urzedowski.com.pl mam całą stolarkę tej firmy łącznie z parapetami.jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.11.2002 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 dziękuję zoolo - ale ja mam juz parapety i okna...pytam się tylko o sposób obróbki i mocowania żeby mi firma montująca okna nie spieprzyła mojej pracy przy samych parapetach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 12.11.2002 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 W jaki sposob parapety beda mocowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.11.2002 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Sądzę że wystarczy je "złapać" na koncach murem - wejdą w scianę wnęki okiennej około 30 mm po obu koćcach - ze wzglęgu na ich cieżar wydaje mi sie że to wystarczy - jak myslicie???może jakieś inne pomysły???mnie chcę dziurawić parapetu srubami czy czymś takim to chyba jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 12.11.2002 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 moze nie wystarczyc, ja przykleilem klejem montazowym marki castorama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.11.2002 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 przykleiłeś wojtek do czego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 12.11.2002 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 Wystarczy taki mocowanie jesli nie sa za dlugie. Mozna ew. dac od spodu plaskownik pokryty plastizolem wciety w parapet, mocowany na dyblach do muru pod parapetem i wkretami od spodu do parapetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesion 12.11.2002 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 przykleilem do muru oczywiscie, no ale u mnie akurat byla duza powierzchnia styku w powierzchni poziomej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.11.2002 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 przykleiłes od spodu? - u mnie też jest duża powierzchnia styku - parapet ma 1350 długości i 300 szerokosci - wystaje poza mur około 30 mm...ale nie chcę go kleić do muru - nie wiem jak będzie z np. wymianą czy renowacja - po przyklejeniu kaplica nic nie zrobie...będę musiał wyrywać go ze ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 12.11.2002 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2002 U moich starszych są parapety z sosny klejone malowane lakierem do podłogi bodajże domalux. Jedyna ich wada to że są miękkie i widać zadrapania jak coś ciężkiego upadnie/przesunie się np. pies uwielbia wyglądać przez jedno okno Ale ogólnie b. ładne. Mocowałem je sam wykuwając stare lastrykowe i wsuwając nowe w to miejsce (są szersze niż okno i wchodzą w ścianę) a następnie pianką montażową i obtynkowałem. I to tyle co na ten temat mam do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 13.11.2002 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2002 dziękuję wszystkim za dyskusję - parapety sa już pomalowane - 1 warstwa lakieru własnie wyschła - jutro bedę szlifował i nakładał 2gą warstwę a 3cia już po montażu - najprawdopodobniej mocowanie pozostawię takie jakie jest - jak nie wystarczy to wtedy bedę się martwił dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 14.11.2002 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2002 dzieki za privy, mocowanie zostaje takie jakie chciałem tj. tylko na końcach na zaprawę...po montażu podzielę się wrażeniami i wnioskami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts