Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety z litego drewna...

Recommended Posts

wszystko zależy wydaje mi się od zabezpieczenia parapetu - ja maluje je opdkładem do drewna Capon - zabezopiecza on drewno przed zmiana koloru, a potem bedę malował je lakierem bezbarwnym do drewna, nitro do powierzchni zewnętrznych - 1 warstwa przed montażem - druga już po zamontowaniu parapetów...

dokładnie pitbull - ja na rysunku wykonawczym podałem grubosć parapetu 50 - w efekcie po obróbce (heblowanie i szlifowanie) parapety ma po około 45 mm grubości - przy ich długości 1300 na sztuke i szerokości 300 daje to łądnych parę kilogramów...

a propos - może ktoś ma inne propozycje co do wyboru farb czy lakierów? proszę o ewentualne za i przeciw...

z góry dzięki

Sądzę że wystarczy je "złapać" na koncach murem - wejdą w scianę wnęki okiennej około 30 mm po obu koćcach - ze wzglęgu na ich cieżar wydaje mi sie że to wystarczy - jak myslicie???może jakieś inne pomysły???mnie chcę dziurawić parapetu srubami czy czymś takim to chyba jasne

przykleiłes od spodu? - u mnie też jest duża powierzchnia styku - parapet ma 1350 długości i 300 szerokosci - wystaje poza mur około 30 mm...ale nie chcę go kleić do muru - nie wiem jak będzie z np. wymianą czy renowacja - po przyklejeniu kaplica nic nie zrobie...będę musiał wyrywać go ze ściany...

U moich starszych są parapety z sosny klejone malowane lakierem do podłogi bodajże domalux. Jedyna ich wada to że są miękkie i widać zadrapania jak coś ciężkiego upadnie/przesunie się np. pies uwielbia wyglądać przez jedno okno :smile: Ale ogólnie b. ładne. Mocowałem je sam wykuwając stare lastrykowe i wsuwając nowe w to miejsce (są szersze niż okno i wchodzą w ścianę) a następnie pianką montażową i obtynkowałem. I to tyle co na ten temat mam do powiedzenia :smile:

dziękuję wszystkim za dyskusję - parapety sa już pomalowane - 1 warstwa lakieru własnie wyschła - jutro bedę szlifował i nakładał 2gą warstwę a 3cia już po montażu - najprawdopodobniej mocowanie pozostawię takie jakie jest - jak nie wystarczy to wtedy bedę się martwił :smile:

dzieki