Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety z litego drewna...

Recommended Posts

Praca nad parapetami zakończona! 3 warstwy lakiery bezbarwnego od spodu parapetu , od wierzchu 2 warstwy - trzecia już po zamontowaniu parapetu pod oknem. dziękuję za wszystkie wskazówki - parapety są jak senne marzenie...

aha - to ze nie uzupełniałem ubytków masą szpachlową było właściwe - parapety są po prostu piękne - zapaćkałbym tylko powierzchnię i tyle - a tak powierzchnia z peknieciami ma "charakter"...

Teraz czekam na panów z oknami - niech przyjdą i montują...

witam wszystkich - okna zamontowane, parapety także - musze powiedzieć że wszystko wygląda bardzo ładnie - ekipa zamontowała parapety nie krzywiąc się że musiała trochę pokombinować i zmienić swoją ustaloną wizję montażu okenek- i wszystko jest ślicznie...

niech żyją parapety drewniane...wyglądają zaje*****e że tak się brzydko wyrażę...

PS. dzięki za wszystkie porady, zdjęcia wkrótce

Snow

hej ludzie...nie piszcie na priva tylko walcie na forum...

pomysł z parapetem na szerokośc pokoju będę realizował w przyszłym roku

zostały mi dwa okna "bezparapetowe" do wymiany - okno ma teraz parapecik wystający na około 20mm poza obrys okna (okno skrzynkowe - bez wneki okiennej)

w przyszłym roku będę te okna zmieniał, wymyśliłem sobie parapet podobnie jak w innnych oknach drewniany (modrzew lity, szerokość 300, grubość 50) ale na całą szerokosć pokoju - taki parapet-półkę......mocowanie będzie takie jak teraz (końce wpuszczone w ścianę) uzupełnione o kute podpórki (ponieważ pokój ma około 3m szerokości, waga bądzie jak cholera)...

proszę o ewentualne uwagi

pozdrowka

snow

aha - wczoraj tj, w czwartek zacząłem odnawianie starych drzwi drewnianych - pomalowane kilkoma warstwami farby olejnej, początkowo były chyba pokryte politurą

zacząłem od ościeżnicy: najpierw opaliłem do drewna (część farby zmieniła się w coś o konsystencji czekolady - miało to to dokładnie taką lepkość nie wspominając o kolorze - potem jeszcze papier ścierny a na końcu szlifierka kątowa - wyszło cudnie...

dzięki za uwagi na privach - tak, "pchli targ" w bytomiu zaczyna się juz w piątek - już po południu zbieraja się pierwsi sprzedający - targ się mieści na placu sobieskiego (na trasie chorzów wrocław - plac jest przy ulicy marszałka j. piłsudskiego), oraz z tyłu biblioteki na tymże placu (nazwy ulicy nie pamietam)..:smile:

pozdrowka

snow

• 1 month później...

dzieki za privy ale nie miałem czasu na nie odpowiedzieć

parapety maja sie dobrze, wkrótce przystapię do kolejnego etapu wymiany okien i zacznę projektowac parapety pod nie - oczywiscie materiał wyjściowy pozostanie taki sam...

proszę o ewentualne uwagi co do mocowania parapetu wewnętrznego na szerokość pokoju - zamierzam podzielić go na 2 części (lepszy transport i montaż), bedzie miał długość około 5 matrów (2 x 2,5 m), zamierzam go wesprzeć na kutych kątownikach z zastrzałem do ściany pod oknami, grubość parapetu 45 mm, szerokość parapetu 300

proszę o uwagi lub ewentualne pytania

snow