Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przenawoziłem, świerki mi schną, co robić

Recommended Posts

też mam problem ze usychającym iglakiem :( na szczęście tylko jedna sztuka ale też nie wiem jak sobie z tym poradzić, igły usychają na końcach. Moje krzewy są narazie na tarasie więc raczej to nie jest ingerencja sąsiada. Wszystkie krzewy były jakieś dwa tygodnie temu nawożone ale tylko ten jeden zaczyna usychać a regularnie są podlewane :(

Niestety po zbadaniu gałązek świerka w laboratorium stwierdzono, że świerk został skażony jakimś preparatem chemicznym. A więc to nie choroba ani susza tylko "bezinteresowna zawiść" sąsiada. I co można takiemu zrobić jak nie złapałem za rękę?

:evil: :evil: :evil: to szczyt wszystkiego. Ale bywa tylko pytanie czy bezinteresowna zawiœć czy też posadzone przez Ciebie œwierki mogły z czymœ kolidować, bo roœliny też trzeba sadzić z wyobraŸniš one potem sš duże i mogš komuœ zacienić cały ogród.

Przy ogrodzeniu (siatka) ma kilka porzeczek a dalej drzewa owocowe.

No i sprawa jasna - wymyślił, że Twoje świerki będą zagładzały jego owocki. Trochę ma rację ale, czasami mam ochotę zacytować Nemocnice na kraju mesta - gdyby głupota miała skrzydła to Twoj sąsiad latałby jak gołębica.

• 4 years później...

..odświeżam wątek...bo chyba także prznawoźiłam i jestem baardzo zła na samą siebie!!

Podlałam moje świerki i jodły rozcieńczonym nawozem kurzym (1l na konewkę 10-litr.).Propocje dał mi tato od mej przyjaciółki który od lat nawozi w ten sposób swoje iglaki ...a naprawdę pieknie mu rosną.Może błąd tkwi w tym że moję iglaczki są dopiero posadzone jesienią w zeszłym roku...i ..moze za wcześnie,mają ok.1 m wysokosci.Najwiecej ucierpiały jodły ,igły brązowięją od końca.Na początku myślałam że to może jakaś choroba grzybowa -spryskałam dwukrotnie ...podsypałam także nawozem przeciw brązowieniu igieł .

Spróbuję spryskać jeszcze przciw przędziorkowi ,bo na jednej igiełce jakąś czrną kropeczkę dojrzałam.

...acha u dwóch świerków od dołu tak jakby więdły gałązeczki..

Jak te moje drzewka uratowć...???...