Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysoki p?ot z "mi?ym" s?siadem

tomasz wasielewski

Recommended Posts

ja widzę nikt nie zna dokładnie przepisów prawa budowlanego i nie potrafi mi pomóc ;(

A ja naprawdę bardzo bym chciał sie dowiedzieć czy jeżeli płot po jednej stronie będzie miał 220 cm to czy po drugiej stronie(sąsiada), jeżeli różnica poziomów działek wynosi 60 cm może byc o te 60 cm wyższy bez dodatkowej zgody sąsiada?

czekam na info.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tomasz wasielewski dnia 2002-11-15 13:10 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tomasz wasielewski dnia 2002-11-15 13:11 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tomasz wasielewski dnia 2002-11-15 13:13 ]

wydaje mi sie,ze nie. Sa specjalne przepisy dot. wielkosci plotu i jego wygladu. I np. bez zgody urzedu nie mozna obudowac sie 2m betonem , tylko siatka albo czyms "przezroczystym" o wys. jak sie nie myle 160cm +podmorowka. Poza tym "zyczliwemu" sasiadowi wszystko moze przeszkadzac, wiec lepiej wszystko zalatwic zgodnie.

On 2002-11-08 08:08, tomasz wasielewski wrote:

Wobec tego aby płot z mojej strony mógł mieć wysokość 2,20 metra musi mieć 2,80 metra od strony sąsiada. Czy płot takiej wysokości można postawić bez zgody sąsiada?

Rozporządzenie MGPiB w pargrafie 42 p.1

określa ilość prześwitów w ogrodzeniu i narzuca co najmniej 25%

ażuru w ogrodzeniu lecz nie określa wysokości górnej ogodzenia.

Z moich doswiadczeń wynika, że ewentualny spór z tego tytułu urząd woli scedować na sad i proces cywilny pomiędzy zwaśnionymi stronami ...