Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na rozbudowę

iwka_iwka

Recommended Posts

Pomóżcie!

kupiłam dom do remontu wybudowany w latach 70-tych. Zakupu dokonywałam przez agencję więc wszelkie formalności pozostawiłam w rękach specjalistów (teraz żałuję).

Otóż nie sprawdziłam, że poprzedni właściciel nie przekazał starych planów według których został wybudowany domek (a tym samym nie mam dokumentu potwierdzającego uzyskanie pozwolenia na budowę i odebranie budowy).

Do wykonania projektu nadbudowy (chcę zmnienić konstrukcję dachu, by uzyskać użytkowe poddasze) te dokumenty są potrzebne. I co teraz??

W UM poinformowano mnie, że ja jako obecny właściciel odpowiadam za ten budynek i jeżeli była to samowola budowlana ja podlegam grzywnie.

Czy to możliwe, że ten budynek jest samowolą budowlaną skoro jest dla niego ustanowiona księga wieczysta, zameldowane były w nim 3 osoby, mam umowę z Zakładem Energetycznym i na mapkach działki otrzymanych z UM ten budynek jest zaznaczony??

Poradźcie jak wybrnąć z tej sytuacji i otrzymać pozwolenia na nadbudowę.

Iwka

cze iwka

miałem podobną sytuację dom150 m działka 1200m2 kupiony bez zadnych dokumentów projektowo budowlanych ( dom z lat 60-tych)

zaplanowaliśmy rozbudowę z jednorodzinnego na wielorodzinny.

tok postępowania był następujący:

- wniosek o warunki rozbudowy do prezydenta miasta z załaczoną mapka geodezyjną i krótkim opisem planowanej rozbudowy.

- po otrzymaniu warunków rozbudowy zamówiłem projekt rozbudowy u uprawnionego budowlańca ( nie musi być architekt bo to drogo kosztuje)

- po złożeniu projektu wystąpiłem o pozwolenie rozbudowy

- dalej trzeba zatrudnić kierownika budowy wpisać go do dziennika itd

Nikt w całym procesie nie pytał o dokumenty starego domu,który jest wpisany w akcie notarialnym. Zapytaj urzędnika na jakiej podstawie wpisano dom do kksięgi wieczystej jeżeli była to samowola budowlana.

pozdrowienia glider

Dzięki za odpowiedź.

Muszę Wam powiedzieć, że chyba co urząd to inne przepisy.

Dzisiaj znów rozmawiałam z Urzędem Gminy i poinformowano mnie, że bez dokumentów potwierdzających odbiór budowy stanu obecnego (czyli starych dokumentów) nie uzyskam pozwolenia na rozbudowe :(

Skierowano mnie nawet do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego, który przedstawił mi całą procedurę legalizacji samowoli budowlanej - uwierzcie mi to koszmar.

I co dalej??

Może istaotnie zrobię tak jak piszecie, wystąpię o pozwolenie nie wspominając o braku dokumentów i zobaczę co będzie. Co o tym myślicie??

A co ty iwka_iwka załatwiasz w urzędzie gminy? Przecież takie pozwolenie wydaje starosta czyli powiat. Urząd gminy wydaje decyzję o warunkach zabudowy.

No i zacznij od rozmowy z projektantem, który i tak musi ci zrobić projekt przebudowy dachu. A przy okazji doradzi ci jak to załatwić. A może i będzie znał kogo trzeba?

Powodzenia w walce z urzędniczymi biurwami.

• 3 months później...
cze iwka

miałem podobną sytuację dom150 m działka 1200m2 kupiony bez zadnych dokumentów projektowo budowlanych ( dom z lat 60-tych)

zaplanowaliśmy rozbudowę z jednorodzinnego na wielorodzinny.

tok postępowania był następujący:

- wniosek o warunki rozbudowy do prezydenta miasta z załaczoną mapka geodezyjną i krótkim opisem planowanej rozbudowy.

- po otrzymaniu warunków rozbudowy zamówiłem projekt rozbudowy u uprawnionego budowlańca ( nie musi być architekt bo to drogo kosztuje)

- po złożeniu projektu wystąpiłem o pozwolenie rozbudowy

- dalej trzeba zatrudnić kierownika budowy wpisać go do dziennika itd

Nikt w całym procesie nie pytał o dokumenty starego domu,który jest wpisany w akcie notarialnym.

Ile rodzin mieszka w tym budynku ? Jak duża to była rozbudowa ?

Jak zmieściciliściue się w warunkach zabudowy ?

Jesli byl z lat 70-tych to poprzednie ustawy Prawa Budowlanego legalizowaly samowole budowlane. Zrob inwentaryzacje, ocene stanu technicznego dla potrzeb Twojego zamierzenia inwestycyjnego i projekt nadbudowy. Wystap o pozwolenie. Jesli sie nie rzobudowywujesz wszerz nie potrzebujesz nawet WZiZT.

Co to jest WZiZT??? i co oznacza "jeśli nie rozbudowywujesz wszerz" ??? a nie można po prostu zgłosić do starostwa remontu i zmienić dach na tej podstawie? dzięki

Dzisiaj znów rozmawiałam z Urzędem Gminy i poinformowano mnie, że bez dokumentów potwierdzających odbiór budowy stanu obecnego (czyli starych dokumentów) nie uzyskam pozwolenia na rozbudowe :(

Wprowadzono cię w błąd.

Do pozwolenia na budowę są potrzebne ściśle określone dokumenty i nie ma wśród nich "odbioru budowy stanu obecnego".

Widać już teraz, że będziesz miała do czynienia z ...... (wpisz dowolne brzydkie słówko). Dlatego warto, żebyś się do tych rozmów dobrze przygotowała. Dokładnie przestudiuj przepisy (nie jest tego dużo) i pamiętaj: ONI SĄ PRZECIWKO TOBIE!!!!