Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy buduje ktoś może, lub rozważa budowe Projektu Z12 z biura Z500 w Warszawie:

http://www.z500.pl/index.php?projekt=12&ogolne=1

Domek jest mały, ale ma możliwość adaptacji poddasza- długo myślałem o D06 i LMB31 ale ten projekt wydaje się być dużo lepszą alternatywą. Po rozmowie z autorem okazało się że nie ma w nim żadnych belek stalowych ani niepotrzebnych podciągów czy sciań nośnych a terrive można oprzeć na jednej belce zbrojonej i zalewanej na budowie umiejscowionej w poprzek budynku - co znacznie obniza koszty budowy (brak ceownika itp. oraz nie potrzeba dźwigu). Co sądzicie o tym projekcie bedę wdzięczny za wszelkie uwagi (mile widziana krytyka :)).

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

proszę o opinie na temat tego domu długo szukałem aż wreszcie znalazłem dom ma być z garażem najpierw zrobie parter domu a pożniej górę. Co śadzicie o kosztach tego domu może ktoś wybudował go .Może uda mi się w tym tygodniu kupić działkę więc ruszyłbym z pracam w tym roku.

Może podpowiecie jakieś zmiany Dziękuję

http://www.z500.pl/index.php?projekt=12&ogolne=1

Bardzo zgrabny, funkcjonalny i tani w budowie domek. Nawet bardzo podobny do naszego! :lol: :wink: (zobacz link w stopce).

Według mnie jeśli chcesz wybudować tanio, to daj sobie spokój z gankiem, po co ci on skoro jest sień (wiatrołap)?

Moja rada (sprawdzona u nas): schody w tym miejscu co na projekcie (najlepsze rozwiązanie), a tam gdzie stoi stół dałabym okno albo drzwi jeśli robiłbyś zadaszony taras (jeden z wariantów). Garaż możesz dobudować od strony dwóch sypialni.

• 5 weeks później...
Gość M@riusz_Radom

Witam,

pokusiłbym się o małe zmiany :

Kuchnię zrobiłbym w miejscu sypialni 9,2m2 - nie lubię otwartych kuchni

W miejscu gdzie była kuchnia zrobiłbym schody i ew mały kącik jadalny oraz zwęził troszkę pomieszczenie gospodarcze.

Ogólnie projekt bardzo sympatyczny, jeśli miałbym zmienić swój projekcik to właśnie na ten. Ale pod warunkiem w/w zmian ;) Też nie lubię schodów w salonie.

• 1 month później...

Z góry wszystkim wielkie dzieki.

Zaciekawił mnie ten projekt ze wzgledu na to że nie ma ścian nośnych. W związku z tym mam pytania.

1. Czy dobrze rozumiem że najpierw budujemy coś w rodzaju stodoły a później robimy dowolnie nap ścianki z karton gipsu?

2. Czy strop drewniany w tym projekcie faktycznie być zastosowany jak pisze projektant? Czy belki stropowe mogą mieć 7,5m długości?

3. Czy to się poprostu nie zawali?

4. Co z poddaszem uzytkowym? W przypadku stropu drewnianego przy długości belek 7,5 metra nie będzie wyraźnych odkształceń?

Proszę zaspokoić moją ciekawość.

Link do projektu http://www.projekty.z500.pl/projekt/z12.html

Z góry wszystkim wielkie dzieki.

Zaciekawił mnie ten projekt ze wzgledu na to że nie ma ścian nośnych. W związku z tym mam pytania.

1. Czy dobrze rozumiem że najpierw budujemy coś w rodzaju stodoły a później robimy dowolnie nap ścianki z karton gipsu?

2. Czy strop drewniany w tym projekcie faktycznie być zastosowany jak pisze projektant? Czy belki stropowe mogą mieć 7,5m długości?

3. Czy to się poprostu nie zawali?

4. Co z poddaszem uzytkowym? W przypadku stropu drewnianego przy długości belek 7,5 metra nie będzie wyraźnych odkształceń?

Proszę zaspokoić moją ciekawość.

Link do projektu http://www.projekty.z500.pl/projekt/z12.html

zaspokając ciekawość:

1.tak

2.tak

3.nie

4.i tak i nie - drewno może się odkształcać, ba - robi to dobrze, jak chcesz mocno zagracić górę to lepiej np jak M@riusz_Radom - teriva (pewnie t.II )