Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie start 3 września ale ekipie dłużej zeszło z fundamentami.

Nadproża to coś z porothermu ale musi być dodatwkowo zbrojone więc wygląda na kombinowane.

Dzisiaj był ciężki dzień bo lało więc ekipa tylko zazbroiła słupy i przygotowałao pod betonowanie.

Obiecali do końca przyszłego tygodnia przygotować wszystko pod wylewanie stropu.

Ja mam zupełnie inaczej krokwie, ale nie mam stropu terriva tylko samo drewno. Nie na drewnie oszczędziłam 10 tys, tylko na całości, zamieniłam na drewno pełno elementów konstrukcyjnych i wyszło taniej o tyle, bo całość lżejsza dużo a dom w połowie zrobił mi się drewniany. Jak gdzieś spotkam jakiś normalny internet wstawię zdjęcie stropu. Też się bałam przeprojektowywania, więc wiele jest ustnie zmieniane, co można kierownik wpisze w dziennik, czego nie można, liczę że zostanie niezauważone. A ja mam nadproża wylewane, też taniej trochę wyszło.

Ale pędzisz Franco, już też się wprowadziłeś? Bo widzę z12 jak żywy ! Data znamienna, ale na pewno okaże się szczęśliwa. A kto z Was ma taką ładnie zadrzewioną działkę?

Hej

W porównaniu z Wami ja jestem jeszcze daleko w lesie :)

Dobra dla mnie wiadomość jest taka, że da radę wydłużyć dom o 1m tak jak chciałem, za w sumie nieduże pieniądze. Właśnie wróciłem od architekta i dowiedziałem się, że za całość (adaptacja projektu, wydłużenie o 1m, zagospodarowanie terenu + projekt zjazdu z drogi) zapłacę 3500. Myślę, że to w miarę rozsądna cena.

Buduje ktoś z Was na działce siedliskowej? Czy przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę trzeba odrolnić powierzchnie działki pod domem??

Pozdrawiam

Tomek

Witam wszystkich,:welcome:

od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem projektu z12.

Pozwolenie na budowę już mam i jestem na etapie załatwiania kredytu...

Czy mógł by mi ktoś podrzucić kosztorys do banku?

Z góry dzięki

e-mail: [email protected]

:cool:

U nas ta "zabawa" dopiero na wiosnę. Teraz skupiam uwagę na "domku letniskowym dla żony" (czyt. pomieszczenie gospodarcze) ;) + wiata na drewno + ogrodzenie. Dni uciekają jak szalone, urlop się kończy, a roboty dalej w brud.

P.S. Pochwaliłbym się postępami ale na fotosiku jakaś limit mi się skończył i zdjęć nie mogę wstawiać. Jakaś inna strona?

Pozdrwaiam.

U mnie rosną już ściany szczytowe i za kilka dni pojawi się konstrukcja dachu. Już nie mogę się doczekać kiedy będziemy mieć SSO

http://imageshack.us/a/img854/5654/s5000240.th.jpg

http://imageshack.us/a/img268/661/s5000244.th.jpg

http://imageshack.us/a/img594/9392/s5000253.th.jpg

http://imageshack.us/a/img838/9792/s5000274.th.jpg

Edytowane przez roman_d

A do mnie dziś doleciał projekt.

Jutro uderzam do wykonawcy.

Kurcze nic właściwie jeszcze nie zacząłem a już poszło 8500 zł ....

Czy mógłby mi ktoś podesłać kosztorys? chciałbym zobaczyć jak takie coś wygląda. [email protected]

Ps. Może się ktoś z Was orientuje co bank bierze do do wyceny do kredytu (chodzi mi o rodzinę na swoim), Jest tam ograniczenie kwoty na m2. Tylko czy do tego liczy się sam dom, czy też działkę, przyłącza itp ?

mnie tutaj bardziej chodzi o to na jakiej podstawie wyliczają cenę za m2 do programu rodzina na swoim, czy biorą to właśnie z kosztorysu, gdzie jest wszystko, czy może liczą sam budynek?

Z jednej strony im mniejszy metraż tym większe dopłaty. Najkorzystniej wychodzi gdy zrobi się poddasze jako nieużytkowe i mamy tylko parter 70m2

ale z drugiej strony jak wszystko wliczą do ceny to wyjdzie zbyt wysoka cena za metr kwadratowy żeby się do Rodziny na swoim załapać i wtedy poddasze użytkowe by się przydało żeby się zmieścić.

ps. wartość działki tez doliczali?

no właśnie i tu mam zagwozdkę, bo ui mnie limit jest 3 481,00 zł /m2

i jak przy 70 m2 doliczę np. przyłącza (u mnie mam ponad 100 m koszt około 25000 zł) i inne pierdoły to już się nie zmieszczę w limicie. i stąd pytanie czy do limitu rodziny na swoim biorą cały kosztorys, czy tez tylko koszt domu?

No i jeśli np. mam działkę gdzie przyłącza już są (jest uzbrojona) to też to się wlicza? czy już nie :)

oj chyba dopiero się w banku dowiem... :(

A tak prezentuje się moja "szopka" przed zimą.

http://img715.imageshack.us/img715/7815/pb140054.jpg

http://img542.imageshack.us/img542/5398/pb140058.jpg

Ja juz na ten rok zakończyłem działalność na budowie. Dom zabezpieczony przed śniegiem i czekam już tylko na wiosnę żeby ruszyć dalej.

Chwalcie się swoimi postępami.

na razie nie ma w sumie czym :)

ale przynajmniej mam już działkę swoją. Architekt adaptuje projekt do działki. Warunki zabudowy po podziale czekają na uprawomocnienie. Jak dobrze pójdzie to w poniedziałek lub wtorek złożę wniosek o pozwolenie na budowę :)

A w międzyczasie tworzy się też projekt przyłączy i kanalizacji. I szukam wykonawcy płyty fundamentowej.

No i schody w poprzek belek stropu okazały się kiepskim pomysłem ze względów konstrukcyjnych i kosztów wykonania. więc jest nowa koncepcja. Pomieszczenie gospodarcze zamienione miejscem z sienią, lekko jeszcze zmniejszone, a schody w sieni (niewielkie zabiegowe) no i lekko przesunięty komin.

mod.jpg