Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim "zetdwunastkowcom" i nie tylko.

Czytam od dawna więc czas najwyższy się zarejestrować. "Budujemy" Z12 L GL+ na Śląsku (Orzesze). Cudzysłów, gdyż jesteśmy na etapie finalizowania zakupu działki. Projekt już się zmienia. W zasadzie z oryginału zostają ściany zewnętrzne i schody. Projekt dopasowaliśmy do wejścia od strony południowej.

Pewnie w przyszłości wrzucę jakieś rzuty.

Na razie bacznie obserwuję Wasze poczynania i zdobywam wiedzę.

Przy okazji - ktoś robił kalkulację kosztu płyta fundamentowa vs fundament klasyczny pod z12? I jeszcze jedna rzecz, która mnie nurtuje. Czy ktoś z Was zdecydował się na rekuperację przy technologii murowanej? Jeśli tak - chętnie posłucham szczegółów (jaki system, gdzie umieściliście rekuperator itd.)

• Odpowiedzi 506
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja buduje też z wejściem od południa. Co do płyty to wybrałem zwykły fundament ze względu na szkody górnicze - (Ruda Śląska 3 kategoria).

Będe miał rekuperator. Jak coś to pisz PW.

Zapraszma do mojego Dziennika Budowy.

Wczoraj postawiona cała kostrukcja dachu.

http://imageshack.us/a/img255/2477/s5000288e.th.jpg

http://imageshack.us/a/img195/6255/s5000290.th.jpg

Podobno w przyszłym tygodniu będą kryć dachówkami.

Dzisiaj 22.XI przyjachała dachówka rynny i wszystko inne potrzebne do wykonania dachu.

Już nie mogę się doczekać kiedy będzie SSO

Edytowane przez roman_d

Pani Chonoratko

Niech Pani coś więcej o budowie i kosztach poniesionych napisze

jak to u Pani wyglądało dalej.

Witajcie, ja powracam, pisałam w czerwcu z prośbą o rady dotyczące projektu. Potem się wyłączyłam by powrócić w zupełnie innym stanie zaawansowania. Też mi zależy by było jak najtaniej i jak najszybciej. I muszę się pochwalić. Projekt przyszedł do mnie 22 czerwca, adaptację zrobiłam w 6 dni za 600 zł, z pozwoleniem uwinęłam się w 3 tygodnie, a teraz mam już wylane ławy i stoją fundamenty. Jak skończę pisać ile dalej smarować mazidłem. Materiały to okazuje się nie taki największy koszt, robocizna rzecz straszna... Mam 38 m ław, cena wyjściowa to 100 zł za metr, fundamenty koszt podobny, każde więc powiększanie domu, zwłaszcza bryły to poza problemami papierologicznymi, dodatkowe niemałe pieniądze. Ja oczywiście też sporo pozmieniałam, ale drobnych rzeczy jak okno, którego nie miałam od południa i zmiany, że tak się wyrażę "niewidoczne" :). Robię tylko dół, gdzie będzie pokój z anexem kuchennym i spiżarnią, łazienka, 2 sypialnie i garderoba z korytarza. Wszystko, co na moje potrzeby potrzebne. Stan surowy otwarty (bardzo otwarty) zamknie się w 65-70 tys.

Witam

Informacyjnie:

Okno dachowe zamotowane, obróbka komina skończona. Pozostałe prace zewnętrzne na wiosnę.

A w środku zagościło nowe zwierzątko : koza z 3 metrowym ogonem podpsięptym do komina.

Podobno jest wszystkożerna, w przyszłym tygodniu przetestuje co potrafi.

Edytowane przez roman_d

Odpowiadam chętnie, Pani Solu :)

75 tys bez małego grosza zapłaciłam za: całą papierologię (projekt, architekci, pozwolenia itd), geodetów, koparkowców, kierownika i budowę do stanu takiego że dom ma okna wstawione (porządne 3 szybowe, grube profile), drzwi zewnętrzne, komin systemowy z dodatkowymi 2 kanałami, ścianki działowe, "roboczą" podłogę na strychu i drzwi wewnętrzne kupione, nie wstawione, elegancką piwniczkę na baterię win, fundamenty częściowo zakopane, izolowane sumiennie wszelkimi mazidłami, styropianem, siatką, folią kubełkową, z drenażem dokoła, obsypane żwirem. Dużo się narobiłam przy tym fizycznie ale także organizacyjnie - szukając znajomości i materiałów w dobrej jakości i fantastycznej cenie (jak np okna za 10% swej wartości). Wszystko jest robione przyzwoicie, nie z odpadów czy 2 gatunku. Strop drewniany obniżył mi cenę, no i dach - konstrukcja lżejsza jętkowa (bez wielkich drogich płatwi) i poszycie - jest na nim tylko podbitka deski a na to papa, na razie nie ma nic na wierzchu, nie ma też rynien, co zdecydowanie wpływa na cenę. Instalacje (woda kanaliza i prąd) 5600 zł, szambo (10 m) 2450 zł .

Na razie tyle, czekam aż mróz odpuści.

Pani Chonoratko

Niech Pani coś więcej o budowie i kosztach poniesionych napisze

jak to u Pani wyglądało dalej.

• 2 weeks później...
Cześć wam. Mam pytanie odnośnie schodów w salonie. Jak to wygląda z miejscem pod nimi. Ma ktoś z was już zamontowane schody? Początkowo myślałem o wyprowadzaniu ich z sieni ale projektant mi odradził no i już gotów jestem to zaakceptować tylko chciałbym zobaczyć ten salon ze schodami..może ktoś z was wrzuci fotę. Jeszcze nie zakupiłem projektu ale mam zamiar to zrobić jeszcze w grudniu. Na stronie z500 jest zdjęcie schodów ale takich raczej mieć nie będę bo one pewnie z 20tyś. i jeszcze musiałyby współgrać z resztą.

Ja mam coś ala solidne schody młynarskie - duże stopnie, szeroka decha gruba na 4,5 cm, z szeroką poręczą, wzdłuż ściany sąsiadującej z łazienką, prosto na słup. Pod nimi nic się już nie zmieści, tylko półka z książkami (koszt schodów z robocizną 725 zł). Okna moje 3 szybowe, profil Gealan Prestige plus , do salonu czyli 275 na 235 oraz łazienkowe 90x90 kosztowało 2650 z montażem. Pozostałe okna, Jezierski 3 szybowe też ponad 80 mm grubości 5 sztuk o wymiarach około 160x170 łącznie z montażem i transportem 1000 zł (ale tu mi się cud przytrafił)

• 2 weeks później...

Ja też czekam na wiosnę.

Na razie mam połowę wentylacji mechanicznej i początki instalacji elektrycznej.

http://imageshack.us/scaled/thumb/850/s5000055.jpghttp://imageshack.us/scaled/thumb/716/s5000074m.jpg

W najbliższym czasie ruszają inne instalacje wewnętrzne.

Pozdrawiam

Edytowane przez roman_d

Witam serdecznie .

Forum obserwuję od kliku miesięcy. Obecnie jestem na etapie "papierów" i chciałbym zacząć budowę na wiosnę. Domek taki sam jak u franco103 z podniesioną ścianką kolankową. Proszę o pomoc w kwestii kosztorysu.

Pozdrawiam Wszystkich w Nowym Roku